Pohánkovo-zeleninové rizoto

rebeka14 - fotkarebeka14, 11. januára 2015
Pohánkovo-zeleninové rizoto
Foto: rebeka14

Pohánka je vďaka svojmu obsahu zaraďovaná aj medzi najzdravšie potraviny na svete. Zatracovaná obilnina totiž obsahuje veľmi cenný flavonoid rutín.Vďaka nemu nedochádza vo vašom tele ku oxidácii vitamínu C a pôsobí tak ako ochrana vašich ciev pred voľnými radikálmi a vznikom rakoviny. Vďaka svojmu bezlepkovému zloženiu je pohánka vhodná aj pre ľudí stravujúcich sa podľa bezlepkovej diéty. Pohanka sa dá využiť na sladko, aj na slano.Tento recept som si vymyslela sama.

15 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 - 2 hrnčeky
2 ks
1 ks
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Suroviny sú napísané len orientačne. Je na Vás koľko a aké množstvo si zvolíte.Ja sa snažím čo najmenej tepelne spracovávať potraviny,aby tam zostala výživová hodnota.Možno to niektorí neviete,ani ja som to nevedela,ale pohánku netreba variť. Pohánku si namočíme do vlažnej vody asi tak ako ryžu, najlepšie na 8 hodín.Trebárs od večera do rána až budeme robiť rizoto na obed.Keď tak urobíte zistíte,že na druhý deň je mäkká a môžete ju hneď spracovať.Pokiaľ v nej ostala ešte nejaká voda tú zlejte.

  2. 2

    Na oleji speníme cibuľku,pridáme nastrúhanú mrkvu, pohánku,špenátové listy a ohrievame len toľko,aby špenát trochu zmäkol.Dochutíme soľou,olejom aký nám chutí.Nakrájame papriku.Ja som si tam pridala aj reďkovku.Môžete kukuricu,proste čokoľvek čo Vám chutí.

  3. 3

    Na tanieri si to dozdobíme tofu syrom.Použila som údené a ako prílohu uhorkový šalát. Recept je jednoduchý tak len na inšpiráciu.

  4. 4

    Dodatok: Pokiaľ Vám ostala pohánka a máte jej viac veľmi dobrá je keď si ju ráno rozmixujete s hruškou či jablkom.Vyzerá to ako detská výživa a myslím si,že vtejto podobe by to zjedli aj deti.Môžete pridať pri mixovaní mandle a takisto všetko podľa chuti.Kokos,sušené ovocie.Dobré sú napr. brusnice.Je to zdravá pochúťka.

Diskusia k receptu

13 komentárov k receptu
Ďakujem, prechádzam na zdravú stravu,tak tiež hľadám takéto recepty. Tak možno inšpirujem ja niekoho.A po zelenine má človek fakt viac energie, aj lepšiu náladu.
Ďakujem frezia. chodila som sem,len som nebola registrovaná...a Jamarlen...nemusíš tam dať údené tofu..dobré je aj lahôdkové,alebo podľa svojej chuti.....
výborný rcp vyskúšam. Pohánku zvyknem vložiť do vriacej vody a nechať "pod perinou" 30 min. napučať, ale vyskúšam podľa teba nevariť. Najradšej ju mám na podusenej cibuľke s pórom, korením (kurkuma, zázvor, kari) , bylinkovou soľou a s čerstvým zeleninovým šalátom. Na tanieri to vyzerá skoro ako tvoje "rizoto" len bez sóje :)
Ja si pohánku zalejem horúcou vodou a za pol hoďku až hodinu mám výborný produkt k ďalšiemu použitiu, robím si to podobne, zeleninu aj tofu, prípadne dochutím domácim kečupom....toto je rýchle, výživné a chutné....:-))
Výborné! Pohánku milujem. Skoro každé ráno teraz fičím na pohánkovej kaši s opečenými mandlami a škoricou. A vďaka za info, že sa nemusí variť :) Netušila som. Super!
Aj ja sa teším ďalším radám od Vás. Pohanka mi vždy prišla taká,že tú svoju chuť prerazila pri všetkom a tak som ju dlho obchádzala. A monniee dobrý nápad s tými mandľami a škoricou.....

Pridaj komentár k receptu: