Pohánkovo-zeleninové rizoto

Autor receptu: rebeka14

Pohánka je vďaka svojmu obsahu zaraďovaná aj medzi najzdravšie potraviny na svete. Zatracovaná obilnina totiž obsahuje veľmi cenný flavonoid rutín.Vďaka nemu nedochádza vo vašom tele ku oxidácii vitamínu C a pôsobí tak ako ochrana vašich ciev pred voľnými radikálmi a vznikom rakoviny. Vďaka svojmu bezlepkovému zloženiu je pohánka vhodná aj pre ľudí stravujúcich sa podľa bezlepkovej diéty. Pohanka sa dá využiť na sladko, aj na slano.Tento recept som si vymyslela sama.

15 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Suroviny sú napísané len orientačne. Je na Vás koľko a aké množstvo si zvolíte.Ja sa snažím čo najmenej tepelne spracovávať potraviny,aby tam zostala výživová hodnota.Možno to niektorí neviete,ani ja som to nevedela,ale pohánku netreba variť. Pohánku si namočíme do vlažnej vody asi tak ako ryžu, najlepšie na 8 hodín.Trebárs od večera do rána až budeme robiť rizoto na obed.Keď tak urobíte zistíte,že na druhý deň je mäkká a môžete ju hneď spracovať.Pokiaľ v nej ostala ešte nejaká voda tú zlejte.
  2. Na oleji speníme cibuľku,pridáme nastrúhanú mrkvu, pohánku,špenátové listy a ohrievame len toľko,aby špenát trochu zmäkol.Dochutíme soľou,olejom aký nám chutí.Nakrájame papriku.Ja som si tam pridala aj reďkovku.Môžete kukuricu,proste čokoľvek čo Vám chutí.
  3. Na tanieri si to dozdobíme tofu syrom.Použila som údené a ako prílohu uhorkový šalát. Recept je jednoduchý tak len na inšpiráciu.
  4. Dodatok: Pokiaľ Vám ostala pohánka a máte jej viac veľmi dobrá je keď si ju ráno rozmixujete s hruškou či jablkom.Vyzerá to ako detská výživa a myslím si,že vtejto podobe by to zjedli aj deti.Môžete pridať pri mixovaní mandle a takisto všetko podľa chuti.Kokos,sušené ovocie.Dobré sú napr. brusnice.Je to zdravá pochúťka.