Pohádka mládí - krupicová kaše fotorecept

klukodvody - fotkaklukodvody, 13. mája 2016

K mnoha dalším návodům na toto jídlo jsem přece jen přidal i naší verzi. Tak spíše jen pro pobavení než jako seriózní recept, ale Zobraziť celý popisK mnoha dalším návodům na toto jídlo jsem přece jen přidal i naší verzi. Tak spíše jen pro pobavení než jako seriózní recept, ale je jen málokdo, komu by maminka a nebo babička nevařila krupicovou kaši. Její úpravy jsou samozřejmě různé od řidší po hustou a nahoře zdobení - ochucení je nepřeberné množství. U nás s hořkou čokoládou a tak Vás všechny zvu na náš páteční oběd.

2
porcie
5 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Prosím nezlobte se, že neudávám přesné množství surovin, ale každý dělá kaši jinak hustou. Orientačně je to na fotkách. Mléko.

    Pohádka mládí - krupicová kaše (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Krupička.

    Pohádka mládí - krupicová kaše (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kastrolek si vypláchneme studenou vodou, nalijeme mléko a dáme vařit. Osolíme a přidáme jednu lžíci cukru krupice. Když začne mléko vlnit - přicházet k varu, nasypeme krupičku a mícháme a mícháme. Odstavíme a nalijeme do připravených misek.

    Pohádka mládí - krupicová kaše (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Poklademe nalámanou nebo pokrájenou hořkou čokoládou, přidáme kousky másla.

    Pohádka mládí - krupicová kaše (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pocukrujeme moučkovým cukrem a hotovo.

    Pohádka mládí - krupicová kaše (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z téhle dávky jsou dvě porce a jste naslazení na dlouho. A budete se těšit na něco pořádného k jídlu.

    Pohádka mládí - krupicová kaše (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

torticka
Boze, ako by som si dala. Strasne ju mam rada. Ale zial, nemozem. Diabetologicka uz zdvihla prst.
veronikkka
Milý @klukodvody ,
milo si ma pousmial, ked som bola malá, vždy mi zdôrazňovali, že kastrólik musím pred varením mlieka vždy vypláchnuť studenou vodou, aby mlieko neprihorelo, resp. neprismudlo pri zohrievaní :-)
ostatné bolo rovnaké, posypávala mama kakaom, babička pre mňa mletou škoricou a ked som bola veľká, dávala som čokoládu ako Ty. jasne, maslo a cukor nesmeli chýbať!
dakujem za připomenutí Pohádky mládí :-) a 5* posielam.
evanaaa
Tiež sa nepamätám, kedy som ju mala naposledy, ale sa pamätám, keď som bola na internáte v Přerově ( 2 roky, mala som 14-15 rokov), vždy som musela upozorniť aby mi tam to roztopené maslo nedávali, len s posýpkou, teraz by mi už asi nevadilo, ale vtedy, keď som videla ako sa vrch topil v masle, bolo to pre mňa - bŕŕŕŕ :)
Torticka, prečo by sa diabetologička pohoršovala? Oslaď si mlieko tekutým sladidlom, ja by som to tak spravila tiež. A občas zhreším, samozrejme, musím si to inde odrátať ( tie sacharidy).
sracz
Jééééééééé, tak to je aj moja slabosť, kamarát @klukodvody a nielen ako bývalého taťka, dnes dedka, ale hlavne ako konzumenta! Aj keď mi doposiaľ, musím si poklopať na čelo (akože na drevo), zuby "klemzáky" slúžia, rád si takúto rozprávočku doprajem aspoň "krát" v týždni. S hrozienkami a maslom furt, kakao zmiešam s prášcukrom, sem tam s karamelom, či so strúhaným jablkom, alebo hruškou. Keď ma však navštívia bársktorí "čvorgli, či iná krpatá háveď", pravidelne ich privítam s krupicovým flameri! Potešil si ma opäť a som naozaj rád, že "kopeme rovnakú ligu"! Srdečne pozdravujemE!
klukodvody
Přátelé moji milí děkuji za komentáře. Já to bral trochu jako žert dávat tento recept a navíc manželka si myslela že jsem se zbláznil když jsem jí řekl, že jsem to přidal. Ale vzpomínky někdy potěší.
1x emik10
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Klukodvody , vôbec si sa nezbláznil, mňam krupičnú kašu zbožňujeme u nás všetci. Ja nevyplachujem hrniec s vodou, dám krupicu do hrnca, rozmiešam so studeným mliekom, pridám štipku soli, cukor a potom na sporák a miešam až kým nie je kaša uvarená, do uvarenej pridám lyžicu masla rozmiešam, podelím na taniere a posypem kto ako má rád, napr. Grankom, mne so škoricovým cukrom. Na dcl mlieka dávam 1 plochú polievkovú lyžicu detskej krupice. A mali sme ju aj tento týždeň :-).
monty469
A prečo nie? Krupicovú kašu majú radi mnohí a nie len deti. Poznám pár ľudí, ktorí ju zbožňujú. Aj ja robievam, hoc už aj deti sú dospelé. My to máme radi s grankom, alebo škoricou, ale aj tá čokoláda je dobrý nápad. Pozdravujem oboch a prajem pekný víkend :-)
zolik
@klukodvody precitala som cely tvoj blog skoro jednym dychom. jeden mi nestacil (myslim ten dych), tak som si ho rozdelila na dva. uzasne citanie. az mi skoro sem tam slzy vyhrkli. moj otec bol tiez rocnik 44 a podobne zazitky a udalosti z tohto obdobia nam rozpraval. moja prateta bola dostojnik a pobocnik (prekladatel) Svobodu a ta toho tiez narozpravala az az. Jej brat (tz. moj prastryc) bol letcom cs. brigady, ktori lietali z Londyna a bombardovali Nemecko. a ten toho tiez narozpraval az az. Stretla som sa s nimi az po roku 90. Ironiou osudu boli obaja surodenci za svoje zasluhy v odboji komunistami v r. 1949 odsudeni za vlastizradu na trest smrti v nepritomnosti. Oni sa v 45-tom vratili. v 48-smom celej rodine skonfiskovali majetok. Naco teta Jana vyhlasila, ze za toto sme nebojovali a brat Jan sa k nej pridal. No a potom utekali "kade lahsie". Boli to krute casy, pre nich a aj pre nas, ktori sme zostali. Tak som si s Tebou zaspominala. Skoda, ze ten Tvoj blog nepises dalej. Tie prihody s " panem Jardou v pantoflech a bilem plasti", "kluci od traktoru" a 2 a polkilovy knedlik" su jednoducho uzasne. a dobre sa to cita. a ozaj skusal si ten povidlovy knedlik aj sam urobit? teda, aby si sa konecne aj doma najedol?
sovka62
No áno, opäť klasika, ktorá vždy poteší. Varievala som ju deťom, varievam ju občas aj nám dvom, manžel sa vždy poteší. Mojím deťom ju varievala aj svokra, ktorá s nami žila a tú jej mali radšej. Nechápala som prečo, kým mi najmladšia dcéra neobjasnila, že v mojej kaši chýbali tie "halušky", ktoré tam babka vždy má. Doteraz sa na tom občas zasmejeme.
zuzanka1367
To je krásne :) Aj u nás sa manžel poteší keď mu spravím "grísik" syn sa ho nevzdal do 7 rokov. Tvoj recept vyvoláva krásne spomienky...
radost
jejdanenky..že "pohádka mládí"..u nás aj "pohádka stáří"..fert..
môj postup ako @Dr..hne ď do studeného mlieka krupička a miešam..hrčkám sa tak vyhnem-ak od nej neodbehnem..:-)
a ja ako ty-do stredu horúcej tabuľku-či tabuľu-čokolády..manžel škoricu..
dobrú chuť..
=RetroVarecha= pozdravená buď..
Ps.:blogy napostupku aj ja rada čítavam..si majster..pozdrav aj pre pani majstrovú...:-)
želám nám všetkým navždy pokojné mierové dni s radosťou žité..
atulienka
To bol super nápad dať sem recept na "grízovú kašičku". Mne ju robievala aj tetička zo Znojma, aj tú si mi pripomenul. Preblesli mi mysľou prekrásne chvíle z detstva na hájovni, kde mlieko bolo vždy a maminka rada riešila pomocou grízovej kašičky aj mňamku pre mlsné jazíčky svojich štyroch detí, ktoré 2 aj 3 veľké plechy buchiet v nedeľu spráskali skôr ako rátala. Keď videla, že nastáva krízový stav, rýchlo pripravila z kašičky krokety. Robila ich takto: Urobila trochu hustejšiu kašičku, za horúca ju vyliala na maslom potretú dosku na cesto, rozotrela asi na hrúbku 1 cm a keď vychladla nakrájala ju na obdĺžniky cca 3 x 4 cm. Krokety obalila v klasickom trojobale a vysmažila v bravčovej masti. Ešte teplé potrela pikantným džemom a.... no proste nebíčko v papuľke.
mariamka
tak to jo! grisik potesi mladych aj starych :) ako ho boli volakedy prejedeni, teraz doslova zobru :) ale tie orientacne davky su dolezite, aby z toho nebol "beton" ja davam 1PL krupice na dl mlieka, ale hned za surova, je krasna hladka, vidim, ze aj Varechacky tak robia, @radost :) a maslo to isti! dik pan @klukodvody , ziadny recept od vas nie je marny
haji
A jsme tam, moje oblíbené jídlo. Dávám krupičku do studeného mléka, bo jinak hrozí pucíky. Pokladu kousky másla, posypu práškovým kakaem, pak moučkovým cukrem. Takovou mám nejradši. S čokoládou jsem zkušela, ale to není ono, bo mám ráda závěje - tu více cukru, jinde více kakaa. Hmm a mávnutím kouzelného krupicového proutku je zpět dětství, přivábené obrazem, vůní a chutí. @Klukodvody přeji krásný den tobě i tvojí paní! @Atulienka maminčiny krupicové krokety jsou bezva vychytávka! Mámy a babičky si vždycky umí poradit. Mávám!
frezia68
@Klukovody : taký jednoduchý recept a tak si mnohých potešil,že by som rada prijala aj ja pozvanie na piatočný obed :-). U nás bol "grizik" zväčša posypaný práškovým cukrom,kakaukom a poliaty trocha maslom.Ale tá čokoláda nemá chybu,len ju budem strúhať,aby tam bolo menej.Lebo ja by som vyjedala najprv čokolády a grizik by vychladol :-))).Narobil si také chute,že vyskúšam ten kukuričný,lebo lepok.....,snáď bude tiež chutiť?Hviezdičky máš,pripomínaš mladé časy :-).
klukodvody
Děkuji a mám velkou radost. Opravdu jsem nevěřil, že tolik lidí potěším tak jednoduchým jídlem. Těší mně přidávat recepty a potěšit. @Dr , @Sovka62 , @Zuzanka1367 , @Atulienka , všem moc děkuji a zdravíme.@Zolik díky i za návštěvu blogu. Ale jak se říká co Tě nezabije to Tě posílí a mně to naučilo žít slušně a poctivě a jsem se svojí ženou, která věděla do čeho se mnou jde velmi šťastný. No a život jde dál a myslím, že i tady na Vareche máme hodně lidí, s kterými bychom se třeba rádi někdy viděli. @Radost postřehl jsem, že se jdeš podívat na můj blog, tak doufám, že Tě to nezklame. Tak a ještě @Haji děkuji za pozdravy a také moc zdravíme. @Mariamka děkuji velmi mně to potěšilo co jsi napsala. @Frezia68 u nás mají přátelé vždy dveře dokořán. Tak pozvání platí neustále.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Klukodvody , aj ja by som rada pozrela na tvoj blog, len neviem "smer" naň, ak môžeš pridaj. Ďakujem :-).
jack
Ja keď to robím dcére,tiež má ešte na to chuť raz za čas,tak urobím viac aj pre seba.Ale s čokoládou som ešte nerobila.Veľmi dobré.
klukodvody
Tak ještě pro všechny koho můj blog bude zajímat, tak jsem přemýšlel o jedné verzi, že zase začnu psát a to proto, že mám hodně receptů které bych chtěl dát, ale jednoduše uvařit, koupit suroviny a navíc ještě sníst, to nemůžeme zvládnout a na tyhle stránky Varechy chci dávat jen fotorecepty. Tak jsem přemýšlel, že bych pokračoval a vždycky přidal jeden dva recepty jen psané samozřejmě s postupy a nějakou příhodou. Tak uvidím jestli by to mělo smysl. A děkuji za zájem. Dlouho jsem tam nebyl a když jsem tam koukl, tak mně hodně překvapilo kolik lidí tam nahlédlo.
havino
dobrá ježišková kaša nemôže uraziť nikoho, len padne na úžitok, prečo ježišková? no lebo u nás sa už len na štedrú večeru varí a musí byť redšia, maslom poliatá primerane, grankom posýpaná a škorica musí byť, tá prevláda v posype, dobrota nad dobroty, čokoládou som tiež sypala, ale strúhanou, pekne sa na horúcej kaši roztopila
kukulienka71
Vonia až sem:-) Varievam pravidelne, keď máme chuť na niečo teplé, rýchle a sladké. Množstvá už mám v oku, sypem krupicu do studeného mlieka, pridám dve štipky soli a cukor len navrch hotovej, škoricový alebo s kakaovým práškom, maslo roztopené pokvapkať a hotovo, ani nečakáme na chladnutie, ujedáme mokka lyžičkou z kraja:-D Je to neoddeliteľná súčasť miesta zvaného domov;-)
klukodvody
Ale Kukulienka71 dlouho jsem Tě neviděla a dělal jsem kvůli Tobě to ražniči. Neděje se něco?
kukulienka71
@Klukodvody (15.5.2016 19:08)

No něco se furt děje:-) Ale nič zlého, ak máš to na mysli;-) Receptom na ražniči si ma veľmi potešil, ďakujem ešte raz:-)
bembo
jednoduchá a lacná maškrta,ktorú sme ako decká zbožňovali.posypali sme si ju kryštál cukrom a škoricou.uvarili nám ju dokonca aj na vojne,a musím povedať že bola výborná.hlavne keď ju varili kuchári záložáci. to som si počkal aj na nášup.a dám si ju hocikedy aj teraz.
bembo
jednoduchá a lacná maškrta,ktorú sme ako decká zbožňovali.posypali sme si ju kryštál cukrom a škoricou.uvarili nám ju dokonca aj na vojne,a musím povedať že bola výborná.hlavne keď ju varili kuchári záložáci. to som si počkal aj na nášup.a dám si ju hocikedy aj teraz.
zdenina
Páni,já si od rána lámu hlavu co si uvařím k obědu a takováhle pochoutka mě nenapadne.Jdu na to.
ivan14
Protože nijak moc nesnáším laktózu ("poněkud" mi zrychluje metabolismus :-)), tak jsem pohádku mládí už dlouho nevařil, ale teď jsem našel v Kauflandu mléko téměř bez laktózy - a už se těším.
ivan14
Ale stejně mám nejradši uzený bůček - chicht...:-)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia