Pochúťkový guláš

ferok - fotkaferok, 3. januára 2012

Tento recept mám od kamaráta. Je to asi najlacnejší guláš, preto mu dal tento názov, lebo ušetrí a nie je hladný.

Suroviny

80 g
2 ks
1 kg
1/2 kocky
4 ks
1/8 l
40 g




Postup

  1. 1

    Na tuku opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme trošku mletej papriky a olúpané, na plátky pokrájané zemiaky.Osolíme, okoreníme rascou a podlejeme vodou, v ktorej sme rozpustili masox a dusíme. Ked´sú zemiaky mäkké, pridáme olúpané a na kocky pokrájané špekáčky. Zalejeme zátrepkou, ktorú pripravíme zo smotany, v ktorej sme rozšľahali múku. Premiešame a ešte trochu povaríme.

Diskusia k receptu

evanaaa
Toto robievam, používam tenkú klobásu typu cigáro, alebo pohronskú či prešovský kabanos, dobrí sú aj čertíci, muž to má rád. Robievala som to ak sme boli niekde v meste a už sa mi nechcelo vyvárať niečo, toto bolo hotové hne´&d ako sa zemiaky dovarili. Dávam aj jednu papriku na rezančeky a trochu kečupu, ale bez smotany. A musí to trochu štípať, mám to rada aj ja. Myslím, že niekto tomu hovorí aj slepý guláš, ak sa nemýlim.
enss
Namiesto špekáčkov dávam do toho šampiňóny. Mama nám to varievala so špekáčkami a bez smotany, tiež sme to volali krumplipaprikáš. A už mám tip na zajtrajšiu polievku.
izabella929
hej poznám, u nás ho voláme cigánsky guláš.-)))ale aj paprikáškrumple je fajn.-))
evanaaa
Krumplipaprikáš - upraží sa cibuľka na masti alebo oleji, zasype sa červ. mletou paprikou, aj štiplavou trocha a zemiaky sa dusia za pomalého podliavania, len aby neprihoreli, ku koncu sa pridá ešte troška vody. A kto chce, dá si do toho potom pri konci nejakú tú údeninu. Trochu sa to líši od tohoto, ale obe jedlá sú jednoduché a dobré.
evanaaa
Prepáčte, ja som si druhýkrát recept neprešla, veď v podstate je to to isté, mala som na mysli iný postup, kde varím zamiaky do mäkka vo vode s pridaním klobásy alebo inej údeniny. To je preto, že na iné myslím a iné píšem. Chcela som len naznačiť, že pri tomto recepte je menej tekutín, ja zasa robím viac šťavy, skoro ako pri polievke.
45678
No tak @Ferok s podobným gulášom mám istý zážitok :-)
Boli sme v Maďarsku a kúpili sme lecokolbász, boli sme veľmi hladní a tak nám neskutočne chutila iba tak, zahryznúť s dobrým mäkkým chlebíkom čo nás navnadilo, aby sme sa vrátili späť do obchodu a kúpili takú aj domov, vraj na "slepý guláš" ako sme to u nás volali.
Postup pri varení bol rovnaký ako uvádza Ferok, no veľké prekvapenie nastalo pri servírovaní, na dotaz a tú klobásu sme nedali ?? ..ale áno, lenže ona sa úplne stratila a zahustila guláš, skonštatovali sme, že sme si pochutili na zafarbenej múke a rastlinnej buničine:-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia