Bravčové koleno
Bravčové koleno

Pochúťka z bravčových kolien fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 18. januára 2019
Pochúťka z bravčových kolien (fotorecept)
Foto: kvakac

Je to niečo na takúto náročnú zimu, aby ste vládali odpratovať sneh. Najlepšie je to robiť v pomalom hrnci. Vegetariáni nečítajte.

10 - 13
porcií
10 minút
príprava
500 minút
na 95 °C

Suroviny

1500 g
1100 g
1 KL
1 hlavička
1 KL
30 g
2 PL
150 ml
1 KL (kto chce)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najlepšie je to robiť v pomalom hrnci, kto nemá tak v rúre pri 95 °C - 100 °C na 6 až 7 hodín. Údené koleno odporúčam pred robením namočiť do vody na noc a potom tú vodu vyliať. Takže kolená dáme do hrnca, surové koleno trochu osolíme. Počítame s tým, že údené koleno je dosť slané. Mäso natrieme cesnakom aj čili omáčkou a posypeme korením i sladkou paprikou. Na to dáme nakrájaný zázvor na drobno. Napokon polejeme červeným vínom. Ja som použil Merlot 2015 ročník je fakt dobré. Zapneme hrniec na 7 hodín a po tú dobu máme pokoj.

    Pochúťka z bravčových kolien (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Asi po 6,5 hodine to máme hotové. Pekné mäkké teraz to pripečieme na 20 minút pri 200 °C. Potom si to necháme trochu vychladnúť a vyberieme kosti, ide to ľahko. Pokrájame na 2 - 3 cm kúsky. Kožu z údeného kolena dáme preč ak je moc zaúdená. Na naloženie som použil obal z 1 kg jogurtu. Do neho dáme mikroténové vrecko, ktoré naplníme mäsom a výpekom. Vrecko zaťažíme, aby sa nám pekne všetko stlačilo do tvaru obalu. Necháme vychladnúť až potom dáme závažie dolu a ešte necháme v chlade aspoň na 10 hodín a viac dobre vychladnúť. Najlepšie do rána, aby nás to nepokúšalo ochutnať.

    Pochúťka z bravčových kolien (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Napokon po tej dobe vytiahneme vrecko z obalu. Je to ako zrezaný kužeľ. Môžme krájať, ja na hrúbku palca, no dá sa aj na tenšie kúsky.

    Pochúťka z bravčových kolien (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podávame z vínnym octom a mladou cibuľkou, alebo chrenom s horčicou. Podľa toho čo mate radi. Je to delikatesa.

    Pochúťka z bravčových kolien (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

34 komentárov k receptu
Ďalší tip-top recept od teba, čo ty všetko nevymyslíš! Mal by si napísať kuchárku z tých tvojich nezvyčajných receptov a volala by sa - To najlepšie pre muža.... :-)
Super recept,ako všetky od Teba:-) určite vyskúšam, premazat kĺby treba:-)
Vo Fr. je Klub milovníkov bravcovych papričiek, kolien,tiež majú super recepty, pripomenul si mi zaujímavý recept.Vdaka:-)
@Farbuska (18.1.2019 16:03)

Veru amen, keď si dám tak zo tri kolieska. Nechce sa mi ani hýbať potom. Len ľahnúť a pospať a tie sladké sny potom. Ako ten jeden známi povedal, keď som hladný, tak som nevládny a keď sa najem, tak by som najradšej ľahol.
@Marianne (20.1.2019 06:40)

Vďaka za koment. Ja zas tam nemám rád cibuľu, tu dávam až pri priamej kozuzumácii a aby dobré vytláčala slzy z očí. Dá sa dať aj majorán no ten mi zas nepasuje k vínu. A takto to je s nami celý život jeden čihi druhy hota.
Krásne! Akurát nedávno som videla v jednom mäsiarstva krásne kolená(bravčové), tak tam zájdem, či ešte ostalo. Ak hej, tak urobím podľa teba, už dlhšie mám chuť na takéto niečo.
z času na čas sa mi zmenia chute a práve tento rok mávam chuť na tlačenku. Sama ju robiť nebudem, našťastie mám dobrý zdroj. Ale aj tak, dobre, že si recept pridal.
@Alena45 (20.1.2019 21:21)

Nie je to cekom tlačenka, nie sú tam vnútornosti ( pečeň, srdce) a majorán. Je to len samé mäso. Nemusíš sa báť ju urobiť, keď zavoláš rodinu, tak sa rýchlo minie. Vďaka za koment.
@Blanka189 (20.1.2019 22:38)

Nie, len to víno a to množstvo na ten podiel mäsa stačí. No ak by si to robila v rúre tak daj o deci viac vína. Tie kolená pustia svoju masť. Vďaka za koment.
toto je nieco ako tlacenka akurát mesitejsia sa mi zda..a kedze tlacenku milujem toto by mi tiez chutilo..a urcite aj piva k tomuto dobre pasovali
@Kvakac (19.1.2019 07:40) prikladám recept ,priateľov bravčových nožičiek:-)

Paprčky je treba na začiatok rozrezať po dĺžke na polovice, otočiť polovice proti sebe o 180° a zviazať niťou, inak sa pri varení zdeformujú. Variť ich daj do väčšieho hrnca do osolenej vody, pridať čierne korenie,bobkový list,vetvičku tymiánu, zeler,petrzlen,cibuľu,cesnak,primerane k mnozstvu a biele víno. Variť ich treba pomaly, tak 4- 5 hodín.(Ja ich varím deň vopred.) Keď sú už dobre uvarené a vychladnuté, odmotáš nite a polovice, teraz už samostatné, obalíš v rozšľahaných vajíčkach, jemne osolených a v strúhanke.(múku nie) Môžeš pridať do vajíčok trošku piva, výsledok bude chrumkavejší (ja dávam pivo do vajičok aj keď robím rezne.) Na maslom vymazaný pekáč rozložíš polovice paprčiek reznou plochou dole. Na každú polovicu položíš kúsok masla a pečieš pri cca 200° do zlatohneda. Francúzi podavaju jablkový kompót z čerstvo uvarených jabĺčok s pridaním klinceka. Mám aj ďalší recepty,možno nabudúce,ak odskúšaš. Ty vieš,že aj keď to vyzerá zložito, pre Teba zábava...dobrú chuť:-)
@45678 (23.1.2019 19:22)

Môj ty sladký život to musí byť dobrota. Už to mám uložene v blízkej dobe vyskúšam, vopred sa teším na to. Musím zohnať pekné paprčky a nie tie kadejaké farebné. Vďaka za recept.
Kvakac, Tak toto musí byť delikatesa.Už si to viem predstaviť s cibuľou,octom a Budvarom.Tie kolená sú veľké. Zmestia sa do tej jogurtovej nádoby? Skúsim si to dať do vrecka na tlačenku.
@Kvakac (29.3.2019 10:06)

Teší ma,že chutilo:-) je s tým trocha viac roboty,ale tiež rada risknem čas na prípravu. Okrem toho,že to smakuje,sa nasmejeme ako to obhryzame:-))
Pozdravujem a som rada,že si odskúšal.Mas pravdu,máme podobne chute:-)
@45678 (29.3.2019 18:45)

Veď preto sme to vyložili von na dvor. Bol pekný deň, tak sme to jedli prstami a ohrýzali kosti a tie išli rovno psovi. Tiež si prišiel na svoje. Aj som si nahral recept na nožičky, aby som nezabudol ako som to robil. Ten kompót fakt k tomu pasuje. Vďaka za recept, ak bude ešte niečo dobré, rád skúsim.
@Kvakac (29.3.2019 10:06)
Ten ďalší recept,čo som Ti sľúbila:-) Nožičky očistiť a dať variť nerozpolene, do väčšieho hrnca do osolenej vody, pridať čierne korenie,bobkový list, zeler,petrzlen,cibuľu,cesnak,primerane k mnozstvu a biele víno. Variť ich treba pomaly, tak 4- 5 hodín. Nechať vychladnúť vo vývare aj do druhého dňa, potom zohriať paprcky vo vývare,teplé vybrať, potrieť marinádou.

Marináda na natretie papričiek
teplý vývar z nožiček
1 lžička medu
1 lžička granulovaného cesnaku
1 lžička majoránky
1 lžička sladkej papriky
Položiť na papier v plechu do rúry na 200st.st.C cca pridať gril, a cca 20-25min. Môže sa medzitým potrieť marinádou.

Keď Ti začnú vrzgat kolená, vyskúšaj aj tento spôsob.:-)
@45678 (29.3.2019 19:16)

Vďaka za recept , už mi veru občas vŕzgajú. Vyzerá to tiež dobré. Tieto smažené nožičky mám recept napísaný. Je od teba, ak súhlasíš tak ho zverejním.

Pridaj komentár k receptu: