Bravčové koleno

Pochúťka z bravčových kolien (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Je to niečo na takúto náročnú zimu, aby ste vládali odpratovať sneh. Najlepšie je to robiť v pomalom hrnci. Vegetariáni nečítajte.

10 - 13
porcií
10 minút
príprava
500 minút
na 95 °C

Postup

  1. Najlepšie je to robiť v pomalom hrnci, kto nemá tak v rúre pri 95 °C - 100 °C na 6 až 7 hodín. Údené koleno odporúčam pred robením namočiť do vody na noc a potom tú vodu vyliať. Takže kolená dáme do hrnca, surové koleno trochu osolíme. Počítame s tým, že údené koleno je dosť slané. Mäso natrieme cesnakom aj čili omáčkou a posypeme korením i sladkou paprikou. Na to dáme nakrájaný zázvor na drobno. Napokon polejeme červeným vínom. Ja som použil Merlot 2015 ročník je fakt dobré. Zapneme hrniec na 7 hodín a po tú dobu máme pokoj.
  2. Asi po 6,5 hodine to máme hotové. Pekné mäkké teraz to pripečieme na 20 minút pri 200 °C. Potom si to necháme trochu vychladnúť a vyberieme kosti, ide to ľahko. Pokrájame na 2 - 3 cm kúsky. Kožu z údeného kolena dáme preč ak je moc zaúdená. Na naloženie som použil obal z 1 kg jogurtu. Do neho dáme mikroténové vrecko, ktoré naplníme mäsom a výpekom. Vrecko zaťažíme, aby sa nám pekne všetko stlačilo do tvaru obalu. Necháme vychladnúť až potom dáme závažie dolu a ešte necháme v chlade aspoň na 10 hodín a viac dobre vychladnúť. Najlepšie do rána, aby nás to nepokúšalo ochutnať.
  3. Napokon po tej dobe vytiahneme vrecko z obalu. Je to ako zrezaný kužeľ. Môžme krájať, ja na hrúbku palca, no dá sa aj na tenšie kúsky.
  4. Podávame z vínnym octom a mladou cibuľkou, alebo chrenom s horčicou. Podľa toho čo mate radi. Je to delikatesa.