Plnené artičoky (fotorecept)

Autor receptu: zirafninka1

Suroviny

Postup

  1. Artičok dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou. Pripravíme si kuchynské nožnice, nôž, polovicu citrónu a hlbšiu misu s vodou, do ktorej pridáme šťavu z jedného citróna. Pri tomto recepte odložíme aj celú artičokovú nožičku (nevyhadzujem ju, odrežem dolnú časť ošúpem a pripravím spolu so zvyškom). Dolný tuhé rady lupeňov artičoku otrháme. Ostatné odstrihneme tak aby sme sa zbavili ostrých vrcholkov. Hornú tretinu artičokovej hlavičky odrežeme. Všetky miesta rezu, či strihania artičoku hneď potierame citrónom. Na záver ho celý ponoríme do misy s citrónovou vodou. Rovnako pripravíme aj druhy artičok.
  2. V parnom hrnci artičoky paríme 30 - 40 minút. Necháme mierne vychladnúť.
  3. Lyžicou vyberieme strednú časť kvetu.
  4. Dôležite je zbaviť sa všetkých "chĺpkov", avšak nevyrezávať ich. Mohli by sme prísť o tu najlepšiu časť artičoku - srdiečko. Lyžicou stačí na tie chĺpky zatlačiť, oddeľujú sa od srdiečka samé. Artičok zvnútra opláchneme a necháme odkvapkať.
  5. Plnku si pripravíme zmiešaním strúhanky, parmezánu, prelisovaného cesnaku, nasekanej petržlenovej vňate 2 PL citrónovej šťavy a 3 PL olivového oleja.
  6. Zmes ochutíme soľou a korením a dobre premiešame.
  7. Zmesou naplníme artičoky - stred aj medzi lupienkami. Pokvapkáme zvyšným olejom a pod rozpáleným grilom zapečieme do zlatohneda.