Pizza Margherita

Vincenzo Miele
Šéfkuchár reštaurácie Pizzeria Rotunda v Bratislave, 9. mája 2010
Pizza Margherita
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
2 ks
porcie

Suroviny

500 g
200 ml
50 ml
15 g
20 g
Omáčka:
1/2 dl
200 g
50 g
10 g
Prísada na pizzu:
300 g
Na potretie hotovej pizze:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do múky pridáme vodu, olej, soľ a rozdrobíme kvasnice. Rukou cesto poriadne vypracujeme. Potom ho dáme na pracovnú dosku a ešte hnetieme. Cesto rozdelíme na dva bochníky, prikryjeme čistou utierkou a necháme pol hodiny kysnúť. Vykysnuté cesto rukami roztláčame do kruhového tvaru. Občas si pomúčime dosku, aby sa cesto nelepilo. Potom cesto naťahujeme na požadovanú veľkosť.

  2. 2

    Na cesto dáme paradajkovú omáčku, ktorú sme pripravili zmiešaním oleja, paradajkového pretlaku, oregana a soli. Omáčku roztrieme po ceste, 2 cm od okraja necháme čisté. Na vrch nanesieme postrúhaný syr. My sme pizzu piekli v peci, doma si ju môžete upiecť v rúre. Záleží do množstva ingrediencií, čím menej, tým treba nastaviť vyššiu teplotu, a tým skôr bude pizza upečená.

  3. 3

    Margarita môže byť hotová pri 210 stupňoch za 12 minút, ak použijete viac ingrediencií, treba teplotu znížiť na 180 stupňov, a piecť pomalšie 25-35 minút. Po upečení okraje pizze potrieme olejom zmiešaným z roztlačeným cesnakom.

Diskusia k receptu

21 komentárov k receptu
hmmm, mne tu nesedi rovno viacero veci...po prve je to nazov, spravne je to pizza margherita a po druhe ma na nu okrem paradajkoveho zakladu urcite ist mozarella a bazalka (talianska trikolora)...toto je podobne ako s tym "gordon blue" :) :)
bozulka,elmer,
zda sa ze mate pravdu, ma to byt tricolore plus bez cesnaku lebo to bolo robene pre kralovnu Margheritu.
"This pizza is dedicated to Queen Margherita. She was interested in the popular dish that her French chefs could not prepare so the famous "pizzaiolo" Raffaele Esposito was invited to court and suggested three pizzas, this one reflecting the colours of the Italian Sabauda flag, the Marinara and a white cheese pizza. Garlic, considered improper for the delicate palate of the Queen was avoided. So on the 11th June 1889 Pizza became a dish fit for Royalty." ( extrakt Google)
takto cesto robim aj ja akurat davam viacej vody a menej oleja. Takze vyskusam aj tento recept. S nazvom by som sa velmi neotravovala, pizza Margherita je vlastne pizza len s paradajkovou omackou a mozarelou, takze zaklad je spravny. Vyzera vyborne! Kedze pec nemam, kupila som si kamennu platnu na pecenie pizze v rure. Spodok sa vzdy upecie pekne do chrumkava. A ten napad s cesnakom mi tam tiez dobre sadol :-)
@hkbarbie : je to len tahanie za slovicka, ale v tomto recepte nie je pouzita mozarella, ale tvrdy syr (predpokladam, ze nejaky Eidam alebo nieco podobne).. tu ide skor o princip a ked nieco prezentujem ako pizzu margherita, tak ma naozaj obsahovat suroviny podla povodneho receptu. To, ze u nas je zauzivane, ze pizza "margarita" je len s paradajkovou omackou a syrom este neznamena, ze je to tak spravne :)
@elmer mas pravdu a suhlasim s tebou, pizza Margherita ma mat paradajkovu omacku, mozarellu a bazalku. Sefkuchar to mal napisat tak ako sa to robi, ked uz je sefkuchar a k tomu este aj Talian. Mna skor zaujalo to cesto, kedze sa snazim to svoje stale nejako "vylepsit". A nazov ma az tak netrapil :-) Na fotke vyzera fakt vyborne.
Keď pizza,tak jedine mozarella, taliani nikdy na pizzu nepoužívajú tvrdý syr. Odkaz pre barbie, choď na stránku www.sitalemvkuchyni.cz a tam je výborný recept na pizzu od Emanuela.
tak som si to video pozrela @tinca a dakujem velmi pekne za tip!!! :-) ten chlapik sa mi paci :-) tak skusim dat vodu s bublinkami a cesto necham v chladnicke na 12 hodin. To bude manzel zirat! Ten chce taku chrumkavu :-)
nedalo mi, a toto cesto som vyskúšala, ale len doposiaľ, kým som nezistila, že s tým olejom je to poriadne prehnané - takže som to ani nepiekla a rýchlo som sa vrátila k svojmu pôvodnému receptu na cesto na pizzu, takže odporúčam - keď skúsiť, tak možno s dávkou oleja 20 ml.
No konečne som skončil, tu pohromu, že PIZZA!!!!
Veď to sa nedá ani poriadne urobiť a to už nehovorím o chuti....
VEEEEĽĽĽĽAAAA OLEJAAAAAA.............
Prepáčte mi to všetci,ale musel som sa zaregistrovať a napísať to tu,lebo ešte som sa nestretol s horším receptom :(((
súhlasím z halik7 ja som toto cesto skúšal ako prvé ... čakal som od neho zázrak ale ked som sa pokúšal spracovať cesto tak to bola fakt samá masť vrrr .... hned letelo do koša ani som neskúšal dávať prísady navrch ... fakt nanič cesto video pekne :)