Pistáciový cheesecake
Pistáciový cheesecake

Pistáciový cheesecake s bielou čokoládou a malinovým coulis

didabaking - bez fotkydidabaking, 3. decembra 2023

Tento cheesecake skvele kombinuje chuť pistácií s malinami. Doplnenie bielou čokoládou je sladký bonus. Recept je pritom pomerne jednoduchý.

120 minút
príprava
45 minút
na 160 °C

Suroviny

Korpus:
200 g
120 g
Krém:
500 g
250 g
100 g
5 ks
3 kopcovité PL
2 PL
200 g
Poleva:
2 šálky (mrazené)
3/4 šálky
Ozdoba:




Postup

  1. 1

    Korpus: Najskôr si pripravíme korpus, a to tak, že rozmixujeme maslové sušienky a pridáme zmäknuté maslo. Vzniknutú hmotu natlačíme na dno tortovej formy, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie. Hmotu lyžicou nanesieme aj na boky tortovej formy.

  2. 2

    Plnka: Najskôr roztopíme bielu čokoládu vo vodnom kúpeli, ktorú následne necháme vychladnúť. V ďalšom kroku na nízkych otáčkach mixérom zmiešame mascarpone s kyslou smotanou a práškovým cukrom. Ja som dala 2 lyžice cukru, keďže nemám rada presladené koláče a biela čokoláda je sama o sebe veľmi sladká. Ak máte radšej sladšie dezerty, cukor si pridajte podľa vlastných preferencií :). Po jednom pridáme vajcia a následne po lyžiciach aj múku. Do vzniknutej zmesi pridáme 200 gramov pistáciového krému. Ten si buď môžeme urobiť sami tak, že rozmixujeme pistácie s vodou, alebo môžeme použiť kupovaný krém. Ja som zvolila druhý variant a použila som pistáciový krém Pistachio, ktorý je naozaj lahodný a obsahuje 100 % pistácií bez ďalších pridaných zložiek. Následne pridáme vychladenú roztopenú bielu čokoládu. Vzniknutý krém vylejeme do tortovej formy na sušienkový korpus. Vôbec nevadí, ak bude krém tekutejšej konzistencie. Pečením a následným tuhnutím pekne stuhne.

  3. 3

    Vložte formu do vyhriatej rúry a pečte cheesecake 40 až 45 minút pri 160 °C. Upečený cheesecake by mal byť pri krajoch pevný a v strede ešte mierne "trasľavý". Ihneď po dopečení oddeľte cheesecake nožom od okrajov formy. Cheesecake však z formy ešte nevyberajte, ale nechajte ho pri izbovej teplote vychladnúť.

  4. 4

    Poleva: Ako polevu som zvolila malinové coulis, ktoré je veľmi jednoduché na prípravu. V hrnci som zohriala mrazené maliny s trstinovým cukrom. Následne som túto zmes rozmixovala tyčovým mixérom a dvakrát prepasírovala cez sitko, aby vznikla hladká omáčka bez zrniečok. Omáčku som nechala vychladnúť a následne som ju vyliala na vychladený cheesecake.

  5. 5

    Zdobenie: Zdobenie môže byť od výmyslu sveta. Ja som zvolila kombináciu malín a bielej čokolády. Pokojne však môžete použiť aj pistácie. Ozdobený koláč dajte do chladničky, aby poriadne stuhol - ideálne cez noc. Až po stuhnutí ho vyberte z formy. A môžete servírovať :).

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia