Pistáciový cheesecake

Pistáciový cheesecake s bielou čokoládou a malinovým coulis

Autor receptu: didabaking

Tento cheesecake skvele kombinuje chuť pistácií s malinami. Doplnenie bielou čokoládou je sladký bonus. Recept je pritom pomerne jednoduchý.

120 minút
príprava
45 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpus: Najskôr si pripravíme korpus, a to tak, že rozmixujeme maslové sušienky a pridáme zmäknuté maslo. Vzniknutú hmotu natlačíme na dno tortovej formy, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie. Hmotu lyžicou nanesieme aj na boky tortovej formy.
  2. Plnka: Najskôr roztopíme bielu čokoládu vo vodnom kúpeli, ktorú následne necháme vychladnúť. V ďalšom kroku na nízkych otáčkach mixérom zmiešame mascarpone s kyslou smotanou a práškovým cukrom. Ja som dala 2 lyžice cukru, keďže nemám rada presladené koláče a biela čokoláda je sama o sebe veľmi sladká. Ak máte radšej sladšie dezerty, cukor si pridajte podľa vlastných preferencií :). Po jednom pridáme vajcia a následne po lyžiciach aj múku. Do vzniknutej zmesi pridáme 200 gramov pistáciového krému. Ten si buď môžeme urobiť sami tak, že rozmixujeme pistácie s vodou, alebo môžeme použiť kupovaný krém. Ja som zvolila druhý variant a použila som pistáciový krém Pistachio, ktorý je naozaj lahodný a obsahuje 100 % pistácií bez ďalších pridaných zložiek. Následne pridáme vychladenú roztopenú bielu čokoládu. Vzniknutý krém vylejeme do tortovej formy na sušienkový korpus. Vôbec nevadí, ak bude krém tekutejšej konzistencie. Pečením a následným tuhnutím pekne stuhne.
  3. Vložte formu do vyhriatej rúry a pečte cheesecake 40 až 45 minút pri 160 °C. Upečený cheesecake by mal byť pri krajoch pevný a v strede ešte mierne "trasľavý". Ihneď po dopečení oddeľte cheesecake nožom od okrajov formy. Cheesecake však z formy ešte nevyberajte, ale nechajte ho pri izbovej teplote vychladnúť.
  4. Poleva: Ako polevu som zvolila malinové coulis, ktoré je veľmi jednoduché na prípravu. V hrnci som zohriala mrazené maliny s trstinovým cukrom. Následne som túto zmes rozmixovala tyčovým mixérom a dvakrát prepasírovala cez sitko, aby vznikla hladká omáčka bez zrniečok. Omáčku som nechala vychladnúť a následne som ju vyliala na vychladený cheesecake.
  5. Zdobenie: Zdobenie môže byť od výmyslu sveta. Ja som zvolila kombináciu malín a bielej čokolády. Pokojne však môžete použiť aj pistácie. Ozdobený koláč dajte do chladničky, aby poriadne stuhol - ideálne cez noc. Až po stuhnutí ho vyberte z formy. A môžete servírovať :).