Piškótové sendviče s jahodami a sladkým bielkovým snehom

Jaroslav Žídek
šéfkuchár reštaurácií Camouflage a Flowers v Bratislave, 28. januára 2010
Piškótové sendviče s jahodami a sladkým bielkovým snehom
Foto: vydavateľstvo Ikar

Recept je z knihy Šéfkuchár v Paláci od vydavateľstva Ikar.

4-6
porcie
50 minút
príprava
7-10 minút
na 180 °C

Suroviny

3 šálky
 štipka
1 PL
1 PL
 trocha
1 vetvička
Sladký bielkový sneh:
50 g
85 g
1 PL
1 KL
Piškótové cesto:
3 ks
70 g
40 g
40 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Jahody nakrájame na kocky a ochutíme zeleným korením, cukrom, limetovou šťavou, posekanými bazalkovými lístkami a octom. Sladký bielkový sneh: Bielky vyšľaháme na hustý sneh, potom doň prilejeme cukor s vodou a glukózovým sirupom zahriaty na 125 °C a ďalej šľaháme až do úplného vychladnutia.

  2. 2

    Piškóta: Z bielkov ušľaháme hustý sneh a potom doň po lyžiciach primiešame 35 g cukru. V druhej mise vyšľaháme žĺtky so zvyšným cukrom na hustú penu, pridáme bielkový sneh, múku a kukuričný škrob a premiešame.

  3. 3

    Potom cesto preložíme do cukrárskeho vrecúška a nastriekame na papier na pečenie uložený na plechu tak, aby vznikli obdĺžniky s rozmermi 4 x 12 cm. Obdĺžniky uhladíme cukrárskou špachtľou a necháme odstáť asi 10 minút. Potom plech vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme 7-10 minút dozlata.

  4. 4

    Pokrájané a ochutené jahody rozložíme na upečené piškótové obdĺžniky, na to pomocou cukrárskeho vrecúška nastriekame bielkový sneh a zapečieme v rúre s horným pečením vyhriatej na 220 °C.

Diskusia k receptu