Pirohy s hroznom na šípkovej šťave

Štefan Benďák
šéfkuchár hotela Mikado v Nitre, 2. októbra 2013
Pirohy s hroznom na šípkovej šťave
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
10 g
1 ks
podľa potreby
400 g
100 g
100 ml
100 g
400 g
200 g
150 g
150 g




Postup

  1. 1

    Hrozienka zalejeme rumom a necháme cez noc nasiaknuť. Potom ich rozmixujeme ponor-ným mixérom. Hrozno prepolíme a vyberieme semiačka. Zmiešame s cukrom a hrozienkami.

  2. 2

    Umyté šípky nakrájame a varíme v cukrovej vode asi pol hodiny, rozmixujeme a precedíme.

  3. 3

    Zemiaky uvaríme v šupke (najlepšie deň vopred), očistíme ich a postrúhame alebo zomelieme najemno. Zo zemiakov, soli, z vajíčka a múky vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na hrúbku dvoch centimetrov. Vykrajujeme štvorčeky a plníme hroznovou zmesou. Tvarujeme valčeky alebo pirohy. Vyvárame vo vriacej vode.

  4. 4

    Pirohy polejeme roztopeným maslom a šípkovým krémom. Posypeme zomletým makom a práškovým cukrom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia