Pirohy po poľsky

kika23 - fotkakika23, 1. februára 2014
Pirohy po poľsky
Foto: kika23

Aj tento recept mám od babky. Sú u nás veľmi obľúbene. Zvykneme ich jesť aj na Vianoce ako ďalší chod po rybe. Pre nás Zobraziť celý popisAj tento recept mám od babky. Sú u nás veľmi obľúbene. Zvykneme ich jesť aj na Vianoce ako ďalší chod po rybe. Pre nás sú tie naj.

Suroviny

Cesto:
1 ČL
1-2 ks
500 ml
1 kg
Plnka:
1 a 1/2 kg
1-2 ks
Plnka 2:
Na poliate:




Postup

  1. 1

    Kapustová plnka /môže sa urobiť deň vopred/: Nasekať kapustu aj cibulu. Sušené huby dať variť a keď zovrú tak povariť 2 min, potom scediť a pokrájať nadrobno. Cibulu opražiť na oleji, pridaťkapustu,huby, soľ, mleté čierne korenie, trošku vegety. Nechať dusiť na malom ohni a miešať aby neprihorelo a podlievať vodou.

  2. 2

    Dať variť vodu do väčšieho hrnca, pridať 2ČL soli a trošku oleja. /v tom hrnci sa budú variť pirohy/

  3. 3

    Cesto: 2x preosiať múku, pridať sol, vajce a rozrobiť to so skoro vriacou vodou, najprv nožom a potom rukami. Keď sa cesto spojí tak miesime 30min. Kto má domácu pekáreň tak to urobí v nej a má pokoj.

  4. 4

    Cesto rozdelíme na tri časti a rozvaľkáme. Podsypávame múkou aby sa nelepilo. Vykrajujeme a plníme plnkou. Poriadne zlepíme aby sa nerozpadli. Hádžeme do vriacej vody. Keď vyplávaju na povrch tak povaríme 5 min. Medzitým si opražíme slaninku a dáme do väčšej misy. Pirohy scedíme a dáme do misy so slaninkou. Necháme vychladnúť ale premiešavame aby sa nám nezlepili.

  5. 5

    Slivkové: Slivky chvíľku povaríme. Pri plnení dáme 1 slivku a cukor /asi pol lyžičky/. Tiež varíme vo vriacej vode ale nie v tej čo sa varili kapustové. Precedíme, dáme do misy a zalejeme roztopeným maslom. Podobne robíme aj jablkové, čučoriedkové.. ale tú už ovocie nevaríme.

  6. 6

    smacznego :-)

Diskusia k receptu

mariamka
vyzera to riadne pracne, a moja DP by sa pri takom tuhom ceste asi zapiekla :) ale inak to moze byt vo finale naozaj chutne, a ta variacia so slivkami je bomba :) len hriby by som asi vopred namocila alebo varila dlhsie,, ale ta kombinacia kapusta vs. huby je naozaj zaujimava
kika23
@mariamka huby sa davaju variť do studenej vody takže sa aj varia dost dlho, ale kludne aj dlhšie sa môže :-) A ja mam moulinex a v pohode to zvladne. Dám program miesenie a ani ja ručne by som tak dobre navymiesila :-) Inak nie je to až take pracné ak niekto pomáha :-) Mne zvykne manžel pomáhať :-)
hubata
Na slano (kapustové s hubami) môžu byť eňo-ňuno zvášť keď sa použijú čerstvé huby v lete. Sladké tiež robievam ale vždy len so zemiakového cesta. Nie sú tvrdé len z cesta ako na slíže?
kika23
@hubata do tohto receptu majú ísť konkrétne sušené huby, plnka je hlavne kapustová a húb tam má ísť len za hrsť :-) My to jedávame hlavne v zime /aj na Vianoce/. A nie, nie sú tvrdé. Sú akurát :-)
aroooo
a nedalo by sa použiť cesto z rožkov, čo tu bolo tiež na pirohy?
kika23
@aroooo tak to neviem take cesto nepoznám. toto je originál recept od babky - ja si to inak predstavit ani neviem. Ale myslím že to cesto nieje náročne, tak vyskúšaj :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia