Pirohy po poľsky

Autor receptu: kika23

Aj tento recept mám od babky. Sú u nás veľmi obľúbene. Zvykneme ich jesť aj na Vianoce ako ďalší chod po rybe. Pre nás sú tie naj.

Postup

  1. Kapustová plnka /môže sa urobiť deň vopred/: Nasekať kapustu aj cibulu. Sušené huby dať variť a keď zovrú tak povariť 2 min, potom scediť a pokrájať nadrobno. Cibulu opražiť na oleji, pridaťkapustu,huby, soľ, mleté čierne korenie, trošku vegety. Nechať dusiť na malom ohni a miešať aby neprihorelo a podlievať vodou.
  2. Dať variť vodu do väčšieho hrnca, pridať 2ČL soli a trošku oleja. /v tom hrnci sa budú variť pirohy/
  3. Cesto: 2x preosiať múku, pridať sol, vajce a rozrobiť to so skoro vriacou vodou, najprv nožom a potom rukami. Keď sa cesto spojí tak miesime 30min. Kto má domácu pekáreň tak to urobí v nej a má pokoj.
  4. Cesto rozdelíme na tri časti a rozvaľkáme. Podsypávame múkou aby sa nelepilo. Vykrajujeme a plníme plnkou. Poriadne zlepíme aby sa nerozpadli. Hádžeme do vriacej vody. Keď vyplávaju na povrch tak povaríme 5 min. Medzitým si opražíme slaninku a dáme do väčšej misy. Pirohy scedíme a dáme do misy so slaninkou. Necháme vychladnúť ale premiešavame aby sa nám nezlepili.
  5. Slivkové: Slivky chvíľku povaríme. Pri plnení dáme 1 slivku a cukor /asi pol lyžičky/. Tiež varíme vo vriacej vode ale nie v tej čo sa varili kapustové. Precedíme, dáme do misy a zalejeme roztopeným maslom. Podobne robíme aj jablkové, čučoriedkové.. ale tú už ovocie nevaríme.
  6. smacznego :-)