Foto: fialka49
Podľa tohto receptu pripravujem pagáčiky už takmer tridsať rokov. Získala som ho, teraz to moderne nazvem: na neregistrovanej vareche v robote, keď sme každá Zobraziť celý popisPodľa tohto receptu pripravujem pagáčiky už takmer tridsať rokov. Získala som ho, teraz to moderne nazvem: na neregistrovanej vareche v robote, keď sme každá prinášali pred porotu spolupracovníčok svoje "víkendové výtvory" a čakali sme na ortieľ nášho snaženia, čo sme my, mladé, brali ako dobré rady skúsených, ktoré nás posúvali dopredu. Tieto pagáčiky sú chutné ku čaju, pivku, vínku, či k dačomu ostrejšiemu.
príprava
Suroviny
500 g |
|
100 g (alebo Hera) |
|
200 g |
|
2 ks celé |
|
42 g (1 kocka) |
|
1,5 dc vlažné |
|
80 g |
|
5 strúčky |
|
2 polievkové lyžice |
|
|
|
|
|
1 čajová lyžička |
|
Postup
-
1
Z preosiatej múky si odoberieme asi za väčšiu hrsť múky. Z trochy vlažného mlieka, cukru a droždí urobíme kvások, ktorý po vykysnutí spracujeme so zvyšnou múkou, polovicou oškvarkov, vajciami, jemne nakrájanou cibuľou, jemne nakrájaným alebo pretlačeným cesnakom a ostrým kečupom (ja dávam ostrú paprikovú pochúťku), mletým čiernym korením a soľou. Ak je treba, pridáme vlažného mlieka, pretože potrebujeme vypracovať vláčne cesto. Keď sa už nechytá nádoby, jemne poprášime hladkou múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť.
-
2
Odloženú múku zmiesime s druhou polovicou oškvarkov a maslom (alebo Herou). Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme, natrieme oškvarkovo-tukovou zmesou a preložíme ako lístkové cesto. Postup po 15 minútach opakujeme 3x.
-
3
Nakoniec cesto rozvaľkáme a povykrajujeme pagáčiky, naznačíme mriežku, uložíme na pomastený plech alebo plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme pokysnúť.
-
4
Pred vložením do rúry vyhriatej na 225 stupňov pagáčiky ešte raz potrieme a pečieme do zlatista.
Páči sa mi, že sa oškvarky dajú zmraziť, lebo ja si vytápam masť, tak by som ich mohla odložiť na časy, keď ich budem potrebovať. Na tie pagáčiky, hmm.