Foto: cesminaz
Zopar ich tu sice je,ale pridam sem pre inspiraciu aj tu svoju :-)
na 190 °C
Postup
-
1
Muku a sol premiesame v miske lyzicou,pridame olej a vodu(4,5dl) v ktorej sme rozmiesali kvasnice s 1kl cukru.Dobre premackame-premiesime :-) aby sme dostali take polotuhe cesto.Ak bude treba,tak este pridajte trosku vody.Cele to potom pomocou muky este premiesime a spravime bochnik.Posypeme ho trochou muky a zakryte nechame vykysnut cca.45minut..
-
2
Zatial si pripravime plnku.Ja tu mam paradajky,olivy,cca.200g nastruhany Emental a cca.300g turecky syr.Ale kludne si mozte pripravit plnku podla vasej chuti :-) Pravdaze aj ja zvyknem menit,obcas s mletym mäsom,jahnacinou,alebo s kuracimi prsiami atd :-)
-
3
Cesto pekne vykyslo..
-
4
Cesto si vyklopime na pomucenu dosku a rozdelime ho na 4 rovnake kusy.Potom kazdy kus cesta este raz premiesime do bochnika.Nenechame znova kysnut,ale hned s nim pracujeme dalej. Bochnik si vyvalkame do tvaru vajca dlzky nasho plechu..ja som mala dlzku 40cm.Sirka cca.14-15cm v strede.Turecke pide ma byt podlhovasta :-)
-
5
..a naplnime.. Dala som na 2 pide pol na pol turecky+emental syr a aj platky paradajok.Tie dva syry spolu daju dobru chut :-) A na dalsie 2 pide som dala tiez najprv syry,potom olivy,cerstvu cervenu kapiu nakrajanu na kocky a nakoniec dobre posypala semienkami ciernej rasce (çörek otu) :-) A potom som pide uzatvorila tak,ze som najprv zahla 3cm na jednej strane a potom aj na druhej strane.Dole a hore sa cesta prekryvaju a vznikne taky spic,cim nam vznikne typicky tvar Pide - "Kajak" ;-))
-
6
Kedze je Pide dlha a tenka,si zvyknem ulahcit jej prelozenie na plech tak,ze vsupnem pod nu tenucku hladku dosticku a tak ju velmi lahko prelozim na olejom vytreti plech ;-P Potrieme kraje roslahanym vajcom a dame piect do rury,ktoru sme si uz vopred rozohriali na 190°C na cca.20-25 minut.Vlastne do zlatista :-) Radsej si to kazdy sledujte,lebo kazda rura inak pecie :-) Alebo si mozte piect na takom stupni,ako zvyknete vo svojej rure robit pizzu :-)
-
7
Po vybrati z rury este za horuca,ich pretrieme 2x vodou a nechame trocha vychladnut.Kedze je Pide tenka,po upeceni je trocha suchsia a chrumkavejsia z vrchu a preto ju natieram tou vodou.Voda ju o par minut premeni na mäkkucku Pide ;-P
-
8
No a uz len nakrajat a podavat ;-) Väcsinou sa podava s nejakou chutnou polievkou,zväcsa kyslovkavou :-)
-
9
Len pre info.. Çörekotu su semienka,ktore sa v Tureckej kuchyni velmi casto pouzivaju na posyp vselijakych mucnych jedal.Vzdy som si myslela,ze su to slovensky nazvane "semienka žeruchy" ale zistila som na Googli,ze je to omyl :-/ A spravny nazov je Čierna rasca. Tieto semienka su velmi chutne a aromaticke a davaju jedlu velmi dobru,typicky Turecku chut ;-P
chcem povedať-že čiernu rascu pestujem..nemá žiadne osobité požiadavky..
5 * + kk.Vďaka.
netreba hľadať..jednoduché..
keď som si ju prvýkrát pred rokmi kupovala-predavač mi vraví:"..to si môžete aj sama dopestovať.."
pár semienok som vysiala-dva krátke riadôčky..na skúšku..a zázrak sa udial..odvtedy už sejem svoju..má to také maličké tobolky..bez starostlivosti dozrela..u vás-južnejšie-určite bude ešte krajšia..
ťažkosť je jedine v čistení od pliev pri zbere..
to je všetko..
veľa zdaru..
keďže môj muž nie je sympatizant nových korenín..nových chutí..používam skromne..semienok je na stovky..proste-už nekupujem..stačí-čo dopestujem..na jar skús..:-)
Môžem poprosiť o informáciu, kde sa dá čierna rasca kúpiť? Bežne ju veru nedostať, skúšala som viaceré obchody, kde držia semienka a podobné veci.
bežne v "bio" obchodoch..ako som vyššie písala-sejem-pestujem-bez ťažkostí..
www.badatel.net/cierne-semienka-liek-na-vsetko-okrem-sm...
Milá Cesmína, tak som sa konečne odhodlala a urobila som pide. Je to báječné jedlo, pochúťka ako hrom.
@Radost
čierna rasca sa vôbec nedá u nás zohnať bežne, snáď len ako zopár zrniečok na zasiatie. Ja ale nemám, Bohužiaľ, kde pestovať. Zohnala som akurát tak olej z čiernej rasce a po naozaj neustálom zháňaní týchto semienok som dostala od známej z Česka malý sáčok týchto vzácnych semienok. Nechápem, prečo u nás zohnať túto vecičku je taký problém, keď píšeš, že sa pestuje bez problémov. Pritom je to aj z medicínskeho hľadiska veľmi prospešná bylinka.
Takže tu je pide, ktorú som "spáchala" podľa tvojho receptu a mňááám, veľmi chutnééé . Ďakujem Cesminka za skvelý recept :-)