Pide / Turecká pizza fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 4. novembra 2015
Pide / Turecká pizza (fotorecept)
Foto: cesminaz

Zopar ich tu sice je,ale pridam sem pre inspiraciu aj tu svoju :-)

25 minút
na 190 °C

Suroviny

700 g
2 ČL
4 PL
30 g
4,5 - 4,75 dl
Plnka:
 (kravský)
podľa chuti
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Muku a sol premiesame v miske lyzicou,pridame olej a vodu(4,5dl) v ktorej sme rozmiesali kvasnice s 1kl cukru.Dobre premackame-premiesime :-) aby sme dostali take polotuhe cesto.Ak bude treba,tak este pridajte trosku vody.Cele to potom pomocou muky este premiesime a spravime bochnik.Posypeme ho trochou muky a zakryte nechame vykysnut cca.45minut..

    Pide / Turecká pizza (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatial si pripravime plnku.Ja tu mam paradajky,olivy,cca.200g nastruhany Emental a cca.300g turecky syr.Ale kludne si mozte pripravit plnku podla vasej chuti :-) Pravdaze aj ja zvyknem menit,obcas s mletym mäsom,jahnacinou,alebo s kuracimi prsiami atd :-)

    Pide / Turecká pizza (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto pekne vykyslo..

    Pide / Turecká pizza (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto si vyklopime na pomucenu dosku a rozdelime ho na 4 rovnake kusy.Potom kazdy kus cesta este raz premiesime do bochnika.Nenechame znova kysnut,ale hned s nim pracujeme dalej. Bochnik si vyvalkame do tvaru vajca dlzky nasho plechu..ja som mala dlzku 40cm.Sirka cca.14-15cm v strede.Turecke pide ma byt podlhovasta :-)

    Pide / Turecká pizza (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ..a naplnime.. Dala som na 2 pide pol na pol turecky+emental syr a aj platky paradajok.Tie dva syry spolu daju dobru chut :-) A na dalsie 2 pide som dala tiez najprv syry,potom olivy,cerstvu cervenu kapiu nakrajanu na kocky a nakoniec dobre posypala semienkami ciernej rasce (çörek otu) :-) A potom som pide uzatvorila tak,ze som najprv zahla 3cm na jednej strane a potom aj na druhej strane.Dole a hore sa cesta prekryvaju a vznikne taky spic,cim nam vznikne typicky tvar Pide - "Kajak" ;-))

    Pide / Turecká pizza (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kedze je Pide dlha a tenka,si zvyknem ulahcit jej prelozenie na plech tak,ze vsupnem pod nu tenucku hladku dosticku a tak ju velmi lahko prelozim na olejom vytreti plech ;-P Potrieme kraje roslahanym vajcom a dame piect do rury,ktoru sme si uz vopred rozohriali na 190°C na cca.20-25 minut.Vlastne do zlatista :-) Radsej si to kazdy sledujte,lebo kazda rura inak pecie :-) Alebo si mozte piect na takom stupni,ako zvyknete vo svojej rure robit pizzu :-)

    Pide / Turecká pizza (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po vybrati z rury este za horuca,ich pretrieme 2x vodou a nechame trocha vychladnut.Kedze je Pide tenka,po upeceni je trocha suchsia a chrumkavejsia z vrchu a preto ju natieram tou vodou.Voda ju o par minut premeni na mäkkucku Pide ;-P

    Pide / Turecká pizza (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    No a uz len nakrajat a podavat ;-) Väcsinou sa podava s nejakou chutnou polievkou,zväcsa kyslovkavou :-)

    Pide / Turecká pizza (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Len pre info.. Çörekotu su semienka,ktore sa v Tureckej kuchyni velmi casto pouzivaju na posyp vselijakych mucnych jedal.Vzdy som si myslela,ze su to slovensky nazvane "semienka žeruchy" ale zistila som na Googli,ze je to omyl :-/ A spravny nazov je Čierna rasca. Tieto semienka su velmi chutne a aromaticke a davaju jedlu velmi dobru,typicky Turecku chut ;-P

    Pide / Turecká pizza (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

danila
krásne popísaný postup, musí to byť dobrota :-) 5*
gabriele
ako vzdy-vyborne jedlo od Teba... aj s vybornym postupom :)...kedysi davno som vyskusala gruzinske chačapuri... bolo to Tvojmu receptu dost podobne...akurat som do stredu tej lodicky dala este vajce...urcite vyskusam aj toto Tvoje pide...a dam si don aj spenat :)...ta čierna rasca-černucha siata-nigella sativa je veelmi lieciva rastlina
radost
ten tvar pizze sa mi veľmi páči..
chcem povedať-že čiernu rascu pestujem..nemá žiadne osobité požiadavky..
tetrisss
Toto je inak bezva jedlo a Turci su majstri v plnkach, lebo spotrebuju vsetko, co im ostalo, ci maso, ci salamu, alebo zeleninu a syr, ja som sa nevedela dojest, inak cim tensie cesto, tym chutnejsie.
afataga
parada a ja furt, ze kde som to uz videla a to @mijaita , preco ja na toto jedlo furt zabudam? :-)
nalpa
Černucha siata...Cernuchu tiez pozuzivam vsade, na chleba, rozky a vlastne vsade kde je tvaroh alebo biely syr ...je velmi zdrava....syn raz kaslal a kasla a nic nepomahala, detsky lekar z Unicef mi poradil malu kavovu lyzicku cernuchy rozdrvenej s lyzickou medu rano na lacno....po zopar dnoch bol pokoj....kavova lyzicka pre dieta nie vrchovata, taka zarovnana a stale rano pomliet/rozdrvit cerstvo+med...maavam..
jozka2
Ty stale prekvapis nejakou dobrotou a turci su skutocni majstri v tomto obore.Stale je pre mna sviatok ak idem k mojim tureckym znamym,tam je hostina,no na oplatku ja zase musim vymyslat nieco z nasej kuchyne pre nich.5*
jozka2
Zabudla som dodat,ze ich mas krasne,ale aj pidicky od mijaita nemaju chybu.
cesminaz
@danila @kukulienka @finczi @mesiar50 @terinka55 @gabriele dakujem vam za mile komentare :-) @mijaita tvoje "pidicky" vyzeraju super a istotne tak aj chutia! Ja ich robim v originalnej velkosti,a potom ich takto pokrajam :-) @nalpa ..fantazia,tvoja rada prisla ako na zavolanie ;-)) ..obidvaja synovia mi kaslu :-/ jeden horsie,nez druhy.Beru sice lieky,ale veru vyskusam tvoju radu,vdaka! A len pre info povedz,pre dospeleho ake mnozstvo a kolko krat? -zide sa,ide zima ;-)
cesminaz
@jozka2 :-)..tak isteze,patri sa obcas aj zavdacit na oplatku :-)) @radost naozaj?!-to si musim nastudovat na internete :-) Dakujem za info :-) @tetrisss niekto robi tenulinke cesto,niekto troska hrubsie :-) Mozte si z tejto davky spravit aj 5 kusov a budes ich mat ako palacinky ;-)) Ja mam niektoru tensiu,niektoru na koncoch hrubsiu,lebo som ju vyvalkala-spravila na dlhsiu nez bol moj plech :-/ no a potom som ju musela trocha stlacit v koncoch dokopy :-) Ale inak davam aj bohato plnku,takze vobec mi nevadi,ak je trocha hrubsie cesto.Kazdy si to uz spravi podla seba :-)
izabella929
@cesminaz , moja milá, krásne si sa poihrala s tými lodičkami..) niečo podobné som si už dávnejšie uložila , že to upečiem..nie je to síce pizza, ale podobá sa to na tvoje dielo..takže môžem vymazať...ale máš prekrásnu trpezlivosť...)
radost
@cezminaz
netreba hľadať..jednoduché..
keď som si ju prvýkrát pred rokmi kupovala-predavač mi vraví:"..to si môžete aj sama dopestovať.."
pár semienok som vysiala-dva krátke riadôčky..na skúšku..a zázrak sa udial..odvtedy už sejem svoju..má to také maličké tobolky..bez starostlivosti dozrela..u vás-južnejšie-určite bude ešte krajšia..
ťažkosť je jedine v čistení od pliev pri zbere..
to je všetko..
veľa zdaru..
cesminaz
@izabelka :-) dakujem,ale vacsiu trpezlivost nez ty pri tvojich zakuskoch,iste nemam ;-)) @hrusticka76 :-) vdaka mila @radost dakujem za objasnenie :-) uz nepojdem googlovat ;-)) Kolko semienok si mala z jedneho radu?
radost
@cezminaz
keďže môj muž nie je sympatizant nových korenín..nových chutí..používam skromne..semienok je na stovky..proste-už nekupujem..stačí-čo dopestujem..na jar skús..:-)
bubaya
Çörekotu - černuška siata, alebo rasca čierna - ja som to kúpila v obchode tuším od Vitany. Oplatí sa pohľadať ju v obchode, lebo táto rasca má inú chuť ako naša a dodá všetkým jedlám neopakovateľný šmrnc. Recept samozrejme bez váhania a rozmýšľania 5. PS: Pide je veľmi dobrá so špenátom a čerstvým kozím syrom.
nalpa
@cesminaz ,pre dospelych vrchovatejsiu s lyzicou medu..alebo mozno aj namliet a zmiesat s medom a rano na lacno za lyzicu...detom ako som pisala, hned rano na lacno a po 10-15 minutach mozu ranajkovat,,,cernucha obsahuje okrem inych liecivych zloziek aj prirodny antihistamin...nech sa ti chlapci rychlo uzdravia a vela sil a zdravia prajem...maavam
cesminaz
Mila @radost dakujem a na jar sa ti urcite ozvem! ;-) @nalpa dakujeeem a pozdravujem ;-) @bubaya ja zvyknem robit so spenatom,tureckym syrom a cesnakom..je to tiez dobrota :-)
nyja
@Nalpa (4.11.2015 22:42)

Môžem poprosiť o informáciu, kde sa dá čierna rasca kúpiť? Bežne ju veru nedostať, skúšala som viaceré obchody, kde držia semienka a podobné veci.
nyja
@Cesminaz (19.11.2015 16:15)

Milá Cesmína, tak som sa konečne odhodlala a urobila som pide. Je to báječné jedlo, pochúťka ako hrom.

@Radost
čierna rasca sa vôbec nedá u nás zohnať bežne, snáď len ako zopár zrniečok na zasiatie. Ja ale nemám, Bohužiaľ, kde pestovať. Zohnala som akurát tak olej z čiernej rasce a po naozaj neustálom zháňaní týchto semienok som dostala od známej z Česka malý sáčok týchto vzácnych semienok. Nechápem, prečo u nás zohnať túto vecičku je taký problém, keď píšeš, že sa pestuje bez problémov. Pritom je to aj z medicínskeho hľadiska veľmi prospešná bylinka.

Takže tu je pide, ktorú som "spáchala" podľa tvojho receptu a mňááám, veľmi chutnééé . Ďakujem Cesminka za skvelý recept :-)


cesminaz
Milá @Nyja reagujem trocha neskoro :-/ No som velmi rada,ze ti pide chutila.Ja kupujem čiernu rascu v tureckom obchode.No na radu milej @Radost som si ju minuly rok na jar zasiala a ona fakt vysla ;-)) Mala som zasadene 2krátke cca.2,5-3metrove rady a urodilo sa mi cca.2dl semiačok :-) Na zasadenie som pouzila približne 1/4 dl. Ale kedze pre mna nieje problem si ju kupit,tak ju kupujem :-) Je fakt chutná aj zdravá.No a v tureckej kuchyni velmi často použivaná,v niektorych jedlach priam neodmyslitelná :-) Pekny den.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia