Pide / Turecká pizza (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Zopar ich tu sice je,ale pridam sem pre inspiraciu aj tu svoju :-)

25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Muku a sol premiesame v miske lyzicou,pridame olej a vodu(4,5dl) v ktorej sme rozmiesali kvasnice s 1kl cukru.Dobre premackame-premiesime :-) aby sme dostali take polotuhe cesto.Ak bude treba,tak este pridajte trosku vody.Cele to potom pomocou muky este premiesime a spravime bochnik.Posypeme ho trochou muky a zakryte nechame vykysnut cca.45minut..
  2. Zatial si pripravime plnku.Ja tu mam paradajky,olivy,cca.200g nastruhany Emental a cca.300g turecky syr.Ale kludne si mozte pripravit plnku podla vasej chuti :-) Pravdaze aj ja zvyknem menit,obcas s mletym mäsom,jahnacinou,alebo s kuracimi prsiami atd :-)
  3. Cesto pekne vykyslo..
  4. Cesto si vyklopime na pomucenu dosku a rozdelime ho na 4 rovnake kusy.Potom kazdy kus cesta este raz premiesime do bochnika.Nenechame znova kysnut,ale hned s nim pracujeme dalej. Bochnik si vyvalkame do tvaru vajca dlzky nasho plechu..ja som mala dlzku 40cm.Sirka cca.14-15cm v strede.Turecke pide ma byt podlhovasta :-)
  5. ..a naplnime.. Dala som na 2 pide pol na pol turecky+emental syr a aj platky paradajok.Tie dva syry spolu daju dobru chut :-) A na dalsie 2 pide som dala tiez najprv syry,potom olivy,cerstvu cervenu kapiu nakrajanu na kocky a nakoniec dobre posypala semienkami ciernej rasce (çörek otu) :-) A potom som pide uzatvorila tak,ze som najprv zahla 3cm na jednej strane a potom aj na druhej strane.Dole a hore sa cesta prekryvaju a vznikne taky spic,cim nam vznikne typicky tvar Pide - "Kajak" ;-))
  6. Kedze je Pide dlha a tenka,si zvyknem ulahcit jej prelozenie na plech tak,ze vsupnem pod nu tenucku hladku dosticku a tak ju velmi lahko prelozim na olejom vytreti plech ;-P Potrieme kraje roslahanym vajcom a dame piect do rury,ktoru sme si uz vopred rozohriali na 190°C na cca.20-25 minut.Vlastne do zlatista :-) Radsej si to kazdy sledujte,lebo kazda rura inak pecie :-) Alebo si mozte piect na takom stupni,ako zvyknete vo svojej rure robit pizzu :-)
  7. Po vybrati z rury este za horuca,ich pretrieme 2x vodou a nechame trocha vychladnut.Kedze je Pide tenka,po upeceni je trocha suchsia a chrumkavejsia z vrchu a preto ju natieram tou vodou.Voda ju o par minut premeni na mäkkucku Pide ;-P
  8. No a uz len nakrajat a podavat ;-) Väcsinou sa podava s nejakou chutnou polievkou,zväcsa kyslovkavou :-)
  9. Len pre info.. Çörekotu su semienka,ktore sa v Tureckej kuchyni velmi casto pouzivaju na posyp vselijakych mucnych jedal.Vzdy som si myslela,ze su to slovensky nazvane "semienka žeruchy" ale zistila som na Googli,ze je to omyl :-/ A spravny nazov je Čierna rasca. Tieto semienka su velmi chutne a aromaticke a davaju jedlu velmi dobru,typicky Turecku chut ;-P