Perníkový závin

douglas - fotkadouglas, 10. mája 2013
Perníkový závin
Foto: douglas

Kúpila som prášok do perníku...

30 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

40 dkg
10 dkg
7 dkg
2 ks
14 dkg
2 PL
1 čl
2 čl
Náplň:
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby  (podľa vlastnej chuti)
Poleva:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Maslo, Heru a práškový cukor dobre vymiešame. Pridáme vajíčka a med a opäť dobre premiešame. Nakoniec pridáme preosiatu múku, sodu bikarkonu a prášok do perníku. Vypracujeme hladké cesto a necháme odstáť. Záviny som piekla až druhý deň.

  2. 2

    Cesto rovnomerne rozdelime na tri diely a každý vyváľame na hrúbku cca 1/2cm. Na cesto natrieme nutelu (alternativne slivkový alebo iný lekvár ; Ak použijete džem, nastavte ho strúhaným perníkom, aby nevytekal). Na to pridáme posekané lieskové oriešky, nasekané vaše oblúbené sušené ovocie a zrolujeme do úhľadného závinu.

  3. 3

    Závin pred pečením môžete potrieť rozšľahaným vajíčkom, alebo ihneď po upečení polejte cukrovou polevou.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Pri tom peknom recepte cítim vôňu vianoc,máš ho krásny :-).Odkedy som tu našla medovníkovú roládu od @babi ,ani ináč nerobím.Tie záviny majú svoje čaro, sú výborné a vydržia .....,tak pekný deň :-)
Medové koláče sú dobré vždy, nielen na Vianoce a dlho vydržia čerstvé, vlastne čím dlhšie stoja, tým sú lepšie, ale u nás nikdy nestoja dlho, nestihnú :-)) Pekný závin si upiekla @Douglas.
Dakujeme @frezia68 a @margaretka28 za mile komentare, pravda je, ze dost vela ludi si uz na nich pochutilo mam posledne 3-4 kusky a tie posielam svokre, aby ochutnala ;). Nech sa dari!