Perníkový závin

douglas - fotkadouglas, 10. mája 2013
Perníkový závin
Foto: douglas

Kúpila som prášok do perníku...

30 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

40 dkg
10 dkg
7 dkg
2 ks
14 dkg
2 PL
1 čl
2 čl
Náplň:
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby  (podľa vlastnej chuti)
Poleva:




Postup

  1. 1

    Maslo, Heru a práškový cukor dobre vymiešame. Pridáme vajíčka a med a opäť dobre premiešame. Nakoniec pridáme preosiatu múku, sodu bikarkonu a prášok do perníku. Vypracujeme hladké cesto a necháme odstáť. Záviny som piekla až druhý deň.

  2. 2

    Cesto rovnomerne rozdelime na tri diely a každý vyváľame na hrúbku cca 1/2cm. Na cesto natrieme nutelu (alternativne slivkový alebo iný lekvár ; Ak použijete džem, nastavte ho strúhaným perníkom, aby nevytekal). Na to pridáme posekané lieskové oriešky, nasekané vaše oblúbené sušené ovocie a zrolujeme do úhľadného závinu.

  3. 3

    Závin pred pečením môžete potrieť rozšľahaným vajíčkom, alebo ihneď po upečení polejte cukrovou polevou.

Diskusia k receptu

frezia68
Pri tom peknom recepte cítim vôňu vianoc,máš ho krásny :-).Odkedy som tu našla medovníkovú roládu od @babi ,ani ináč nerobím.Tie záviny majú svoje čaro, sú výborné a vydržia .....,tak pekný deň :-)
margaretka28
Medové koláče sú dobré vždy, nielen na Vianoce a dlho vydržia čerstvé, vlastne čím dlhšie stoja, tým sú lepšie, ale u nás nikdy nestoja dlho, nestihnú :-)) Pekný závin si upiekla @Douglas.
douglas
Dakujeme @frezia68 a @margaretka28 za mile komentare, pravda je, ze dost vela ludi si uz na nich pochutilo mam posledne 3-4 kusky a tie posielam svokre, aby ochutnala ;). Nech sa dari!
medovnicek
narobila si mi teraz veľké chute, musím sa premáhať, aby som nesiahla po niečom sladkom:)
douglas
@izabella929 : Vonaju paradne, po celu dobu, co sme ich mali na stole (piekla som minuly piatok) to v nasej jedalni rozvoniavalo po cerstvo upecenych rumovych pernickoch, aj ked rum do rcp sa nepridava...
@medovnicek - ani sa necudujem s tym premahanim chuti... och ... dnes som bola plavat v bazene - ved sa blizi leto a treba zformovat postavu ;).
Povodne som rcp nechcela zverejnit, ale vsetci co ochutnali si zavin chvalili a tak dnes som odfotila posledne kusky, pred zabalenim pre svokru, a recepis ulozila na Varechu.sk
stacy77777
tak tento recept sa mi veľmi páči, môj najstarší syn je veľmi málo sladké, ale ak niečomu neodolá,tak perníku a medovým rezom,skvelá kombinácia tvoj závin,ukladám si
douglas
@stacy77777 : Rozhodne syn neodolá, pretože už len ta vôňa je natoľko lákavá, že u nás doma si návštevy sami vypýtali kúsok na ochutnanie :).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia