Foto: vevnisko
sú to vysoko návykové koláčiky plnené bielou čokoládou alebo ak má nietko radšej klasiku, tak bielu čokoládu, môže nahradiť horkú alebo mliečnu čokoládu
porcií
príprava
na 150-160 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
1 ks |
|
1 lyžička |
|
150 g |
|
1 ks |
|
8 lyžičiek |
|
1 ks |
|
150 ml (mlieko alebo cmar) |
|
Náplň: | |
150 - 200 g |
|
50 - 80 ml |
|
1 lyžička |
|
|
Postup
-
1
Zanpene trúbu na 200 stupňov nech sa vyhreje vyložíme si formu na muffiny košíčkami a môžme sa pustiť do cesta. Vajíčko s práškovým a vanilkovým cukrom dobre vymiešame. Potom začneme postupne prilievať a zašlahávať olej a nakoniec jogurt(mlieko alebo cmar).
-
2
Teraz do cesta prichádzajú suché suroviny, preosiata múka, škorica, štipka soli a prášok do pečiva. Dobre ale nie dlho premiešame a vznikne nám tuhšia či riedšia masa podľa toho či sme použili mlieko alebo jogurt. Múku nepridávame ale ak sa vám cesto zdá moc tuhé kludne prilejte mlieko. Naplnený plech (12ks viac mi nikdy nevyšlo) vložíme do vyhriatej trúby a znížime na 150-160 stupňov vždy ich pečiem radšej dlhšie ale na menšej teplote vtedy budú ploché a nespravia ten "kopčekový" tvar.
-
3
Na plnku budeme potrebovať nastrúhanú bielu čokoládu ktorú roztopíme nad parou tak že najskor si necháme nad parou zohriať smotanu s maslom. Stiahneme teplotu a postupne pridávame čokoládu za stáleho miešania. Mala by vzniknúť nie príliš riedka ani tuhá hmota. Upozorňujem že biela čokoláda sa rada zhrčkavie keď ju roztápate a keď sa to raz stane už tomu nič nepomôže.
-
4
Samozrejme vychladnuté koláčiky teraz ideme plniť bielou čokoládou, do každého koláčika dávam väčšiu polievkovú lyžicu. Po "vpychu" však zostáva menšia dierka ktorú som zakryla kúskami čokolády ale môžte tiež použiť orechy či mandle komu čo chutí.
Diskusia k receptu