Perkelt z nožičiek

Matej Šándor a Márió Gombos
kuchári hotela Orchidea vo Veľkom Mederi, 28. januára 2015
Perkelt z nožičiek
Foto: Ľuboš Pilc
4
porcie
10 minút
príprava
100-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
400 g
10 strúčikov
4 ks
3 ks




Postup

  1. 1

    Na bravčovej masti opražíme cibuľu, cesnak, papriku, paradajky. Pridáme očistené nožičky, urestujeme a okoreníme.

  2. 2

    Potom pridáme mletú červenú papriku, podlejeme vodou a pod pokrievkou varíme domäkka. Nakoniec pridáme roztlačený cesnak a dochutíme podľa chuti.

Diskusia k receptu

rea1
nuž, chute a facky sú rôzne ale ak by si toto niekto objednal, skočím do hotela a odfotím si ho. chute máme každý naozaj iné ale že by až takto ... podivný recept. ako sa to vlastne je? príborom, lyžicou, rukami? poznám fyziognómiu prasačej nohy, preto si to absolútne neviem predstaviť.
dellawar
Niekto im dal bravčové nožičky a oni nevedeli čo s nimi, tak urestovarili perkelt.
pusta1
@dellawar , v tej Derevni asi všeličo nevedia, skús jesť prasaciu nožičku rukou a ocuckávať tú nožičku, ruky a pusu soi môžeš spokojne utrieť servítkou :-)
letisia
Niekto sa tomuto receptu čuduje, niekto sa oblizuje. No a na Malorke sú pomaly národným jedlom. Nožičky po malorsky. Robené podobným spôsobom a veľmi chutné. Keď pôjdem znovu dovolenkovať na Malorku, určite si dám.
darinocka
Robievam,ale z uvarených nožičiek,zbavených kostí.Je to fajné a lacné jedlo.Prvýkrát som ho ochutnala v Maďarsku pred mnohými rokmi.Zachutili,a tak keď varím huspeninu,pár labiek využijem na perkelt.S nokerlami alebo chlebíkom a k tomu niečo štipľavé abo uhorku,Bárs zdravé to nieje,no raz za čas nepoškodí. ;*
zinnajdha
robila som raz podľa receptu kuchára, ktorý to robil ( na niektorom kanáli českej TV) pod názvom hornický guláš. Je to veľmi chutné, ibaže to treba dlho variť...
gubics
Náhodu je to veľmi chutné jedlo, ale doporučujem to variť v papiňáku (kuchte). Ono sa musí až rozvariť, a vtedy sa dajú kostičky ľahko povyberať. Neodsudzujte to, kým ste to neochutnali
pusta1
ja som to už jedla, vynikajúce. kto skúsi tento perkelt, neoľutuje, odporúčam vrelo vyskúšať :P
*****
elalea
....radsej perkelt z kolena,to ma aspon maso...:-(
terakota
No trochu lepšie odfláknutý recept. Neviem si predstaviť restovať bravčové nožičky, no ale budiž.
Köröm pörkölt - varievali ho naši susedia na dvore a v kotlíku ako guláš. Doniesli nám vždy ochutnať a od tej doby to varievam tiež. Robievam ho skoro rovnako ako darinocka. Najlepšie je to v lete, keď sa ťažko viaže huspenina a v prírode v kotlíku sa to zje ešte horúce. Nožky predvarím doma do zmäknutia, oberiem z väčších kostí a uložím do mrazničky. Rovnako aj vývar do sáčku a šup do mrazáčku. A keď ideme do prírody, zoberiem jednu dávku a v kotlíku podobne ako naši kuchári z Orchidee. Podlievam vývarom a nie vodou a nakoniec zahustím zemiakom. Majoránka, alebo bazalka je základným korením, ktoré tam nesmie chýbať.
Dobrúúúú chuť !!!
evanaaa
Variť to ani ja nebudem, ale rada by som ochutnala....konečne. Všimla som si totiž už viac podobných receptov od profes. kuchárov tu na vereche, kde boli nožičky či paprčky hlavnou surovinou.
ivan14
Ne, to ne. Nožičky ne. Je to hrozně mastné a bachor už mi to nebere. Kdysi jsem našel recept na "držkovou polévku geladring", právě z nožiček. Ne, že by to bylo špatné, ale musel jsem si vařit pelyněk, abych to jakž-takž strávil. Jestli to vy mladší snesete...
bubaya
@Ivan14 (10.9.2018 14:58)

Sneseme. Kamarát bol v Paríži a nevedel po francúzsky. Tak ukázal na niečo v jedálnom lístku, však vo francúzštine znie všetko vznešene. Doniesli na tanieri - dve paprčky v bielej omáčke. Kamarát hovoríl, že sa mu zdalo, že ešte videl pečiatku od veterinára na koži. Od hladu možno videl aj kopýtka. Mohli to byť aj teľacie nožičky, ale bližšie to neskúmal, zjedol suché cestoviny a odišiel. Všetko závisí na spôsobe úpravy, v huspenine rozkrájané by sme si dali všetci.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia