Perkelt z klobásy so slovenskou ryžou s mladou cuketou

sracz - fotkasracz, 5. februára 2013
Perkelt z klobásy so slovenskou ryžou s mladou cuketou
Foto: sracz

Aj v ňom sa dá urobiť „ponorná skúška kvality“ s polkrajcom chleba! Doma sme ho občas varievali, keď bolo ďaleko do výplaty, alebo keď Zobraziť celý popisAj v ňom sa dá urobiť „ponorná skúška kvality“ s polkrajcom chleba! Doma sme ho občas varievali, keď bolo ďaleko do výplaty, alebo keď sme naň jednoducho dostali chuť! Poľská „kielbasa“ získala tu za morom dobré meno, aj keď okolo našich domácich klobás neišla ani Hokaidó expresom. To asi preto, lebo rešpektuje US normy, čo my pocítime aj v normách EU. Je to kombinácia bravčového, morčacieho a hovädieho mäsa. Ak ju, počas prípravy, správne dochutíte, predstavuje vhodný polotovar na dobré jedlo!

2÷4
porcie
7 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks postrúhaná (stredná)
2÷3 PL
2 ks
1 KL (alebo guľášové)
1 KL
podľa chuti
2÷3 PL feferónkové pálivé (Salsa_Hot)
396 g ( „Polska Kielbasa“)
1 vetvička (záhradné maggi)
Príloha:
1 PL
250 g (Orzo)
500 ml horúca
1 KL (alebo vegeta)
~ 200 g mladá zelená




Postup

  1. 1

    skrátka a jasne, pre majstrinky a majstrov domácej varešky! Na primerane veľkú panvicu postrúhame jednu stredne veľkú cibuľu a zalejeme ju 2÷3 PL olivového oleja (alebo kto aký používa); porestujeme ju do „priehľadna“, prisypeme C_čka zelerových stoniek, 1 KL korenia Nahrin (alebo grilovacieho), 1 KL mletej sladkej červenej papriky a podľa seba oMČKujeme; krátko spolu podusíme, až na dne panvice uvidíme šťavu, pridáme 2÷3 PL feferónkového pálivého domáceho leča (alebo Salsa_Hot), na kolieska pokrájanú klobásu (?400 ÷ 500 g?) a rozmrvíme vetvičku sušenej vňate ligurčeka (ak máme čerstvú zelenú, fajn, použijeme jej pokrájané lístočky); premiešame, zakryjeme, dusíme až do „hotova“! Podľa potreby dosolíme a dokoreníme!

  2. 2

    dno panvice № 2 pokropíme ~ 1 PL ololeja, nasypeme ~ 250 g slovenskej ryže (talianského Orzo), premiešame a opečieme až sa zrnká cestoviny začnú „červenať“; zalejeme ju ~ 500 ml horúcej vody (ja som pripravoval rannú kávu, tak som si prevaril vody viac), pridáme ~ jednu zarovnanú KL soli (vegety), zamiešame, prikryjeme patričnou pokievkou a varíme, až sa v „ryži“ objavia dierky; pridáme mladú, ~ 250 mm dlhú zelenú cuketku, pokrájanú na ¼ kolieska; šikovne opatrne zmiešame, prikryjeme, vypneme zdroj energie a na pomaly hasnúcej platni, necháme kompletnú prílohu „doraziť“! Nevaríme, cuketka sa už poddá sama!!!

    Perkelt z klobásy so slovenskou ryžou s mladou cuketou - obrázok 2
  3. 3

    a na tanieri to vyzerá tiež efektne! A naviac aj chuť má vynikajúcu - tak to si teda píšte! A ak práve môžete, tak si svoju porciu zapite dobre vychladeným pivkom!

    Perkelt z klobásy so slovenskou ryžou s mladou cuketou - obrázok 3

Diskusia k receptu

klaura
František ... ostalo ešte ? vyzerá to nádherne a vôňu cítiť aj cez monitor ... toto je jedlo podľa mojej chuti ... trochu mäska, cestovina, zeleninka ... inšpiroval si ma na zajtrajší obed ... :)
zdravím do zámoria ... :)
sracz
Srdečne pozdravujem aj na druhej strane, u nás doma! Potešenie je aj na mojej strane, milá @klaura -inka - !!! So sklonenou hlavou a s červeňou až za ušami priznávam, že kompletný "proviant" je už fuč. Veľmi chutil a objednávky sa len tak hrnú! Ale pre Teba som v plnej BoPo, hlavne kuchárskej, 24/7 - len naštartuj a dobehni. Veď táto "fajnotka" je na stole do 30´, ledva stačíš vypiť "pacerkovanú, či ruženčekovú" na privítanie! Nuž čo, ešte aj chute máme rovnaké!
hubata
Ako hovoríš @sracz základ je dobrá klobása, mierne pikantná, dobre mastná. No a potom cuketka. Dobrá kombinácia a neviem prečo mi to pripomína leto, teplúčko, slniečko.
Krásny, rýchlý recept. Vďaka @sracz že si sa s nami podelil.
radulienka
Jednoduché, ale krásne pripravené jedlo, ako všetko od teba, rada skúšam tieto dobrotky, vďaka za novú inšpiráciu...
denyany
aj mne sa slinky zbiehajú... dobrá klobása nikdy nie je zlá a ešte v takej dobrej spoločnosti leča a cuketky!
tatranka
Lákavá a veľmi pekná úvodná fotografia.Určite je aj jedlo veľmi chutné.
sracz
Ďakujem Ti za pekné slová @hubata - kamarátka! Leto asi preto, že popri zelenej cuketke som použil aj dosť zeliniek, hlavne petržlenu a zelerových stoniek! Mám rád vôňu prebúdzajúcej sa jari i horúceho leta!
sracz
Potešenie na mojej strane, @radulienka milá! V zdraví uži a pozdravujem Stovežatú!
sracz
Pravdu rečieš @denyany - maškrtník - klobásky hlavne domáce! Dokážem si ich v niekoľkých variantoch urobiť aj sám, ale najkepšie robia krešu PhDr. Jožko Dolinský a bratranec Slávek z Pavlůvek na južnej Morave!
sracz
Srdečne pozdravujem pod Tatrami vážená a milá @tatranka - a ďakujem za pochvalu! Dobre padne a od Teba zvlášť! Jednoduché, do 30´na stole, ľahko stráviteľné a naviac si pochutnáš.
radost
...a ten tanier krásny!!to jedlo volá..básní:daj si ešte-nože!!!
môj muž takéto každýdruhý deň môže...:-)))
sracz
... priprav @radost mužíčkovi, ak zje jeden, navar nový; perkeltík ten plný vôní, muž odmení, milovaním!!! -:)))))))
erikao
ktorá z našich klobás sa jej podobá? je to štýl slovenská točená, či?
sracz
Milá a zvedavá @erikao - môžeš to skúsiť s bársakou mäkkou klobásou (podstata je v dochutení do podoby perkeltu), ale najlepšia sa javí aj mne slovenská diétna točená!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia