Perkelt z klobásy so slovenskou ryžou s mladou cuketou

Autor receptu: sracz

Aj v ňom sa dá urobiť „ponorná skúška kvality“ s polkrajcom chleba! Doma sme ho občas varievali, keď bolo ďaleko do výplaty, alebo keď sme naň jednoducho dostali chuť! Poľská „kielbasa“ získala tu za morom dobré meno, aj keď okolo našich domácich klobás neišla ani Hokaidó expresom. To asi preto, lebo rešpektuje US normy, čo my pocítime aj v normách EU. Je to kombinácia bravčového, morčacieho a hovädieho mäsa. Ak ju, počas prípravy, správne dochutíte, predstavuje vhodný polotovar na dobré jedlo!

2÷4
porcie
7 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. skrátka a jasne, pre majstrinky a majstrov domácej varešky! Na primerane veľkú panvicu postrúhame jednu stredne veľkú cibuľu a zalejeme ju 2÷3 PL olivového oleja (alebo kto aký používa); porestujeme ju do „priehľadna“, prisypeme C_čka zelerových stoniek, 1 KL korenia Nahrin (alebo grilovacieho), 1 KL mletej sladkej červenej papriky a podľa seba oMČKujeme; krátko spolu podusíme, až na dne panvice uvidíme šťavu, pridáme 2÷3 PL feferónkového pálivého domáceho leča (alebo Salsa_Hot), na kolieska pokrájanú klobásu (?400 ÷ 500 g?) a rozmrvíme vetvičku sušenej vňate ligurčeka (ak máme čerstvú zelenú, fajn, použijeme jej pokrájané lístočky); premiešame, zakryjeme, dusíme až do „hotova“! Podľa potreby dosolíme a dokoreníme!
  2. dno panvice № 2 pokropíme ~ 1 PL ololeja, nasypeme ~ 250 g slovenskej ryže (talianského Orzo), premiešame a opečieme až sa zrnká cestoviny začnú „červenať“; zalejeme ju ~ 500 ml horúcej vody (ja som pripravoval rannú kávu, tak som si prevaril vody viac), pridáme ~ jednu zarovnanú KL soli (vegety), zamiešame, prikryjeme patričnou pokievkou a varíme, až sa v „ryži“ objavia dierky; pridáme mladú, ~ 250 mm dlhú zelenú cuketku, pokrájanú na ¼ kolieska; šikovne opatrne zmiešame, prikryjeme, vypneme zdroj energie a na pomaly hasnúcej platni, necháme kompletnú prílohu „doraziť“! Nevaríme, cuketka sa už poddá sama!!!
  3. a na tanieri to vyzerá tiež efektne! A naviac aj chuť má vynikajúcu - tak to si teda píšte! A ak práve môžete, tak si svoju porciu zapite dobre vychladeným pivkom!