Pelmene pre brácha

majok - fotkamajok, 13. marca 2016
Pelmene pre brácha
Foto: majok

Je tu veľa receptov na pelmene. Ponúkam Vám pelmene, ktoré robíme pre môjho brácha ako darček k narodeninám. Je to ruské jedlo a robil ho môj otec (nie, nebol Rus). Je jednoduché a výborné. Nemusíte ho zapíjať vodkou, ale s vodkou ...

70
porcií
60 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

750 g
1 ks
750 g
2 ks
4
200 ml
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Spracuj plnku: Mleté mäso daj do misky. Cibuľu nasekaj na jemno, najlepšie nejakým autosekáčom. Pridaj k mäsu spolu so soľou a peprom. Poriadne rukami premiešaj a nechaj odpočinúť 30 min. až hodinu aby sa spojili chute. Zatiaľ si daj kávu alebo ako v Rusku, keď už robíme ruské jedlo, vodku. Z tohoto množstva mäsa (750 g) vyjde cca 70 ks pelmeňov s priemerom 6 cm.

  2. 2

    Priprav cesto: Zmiešaj múku, vajcia a trochu vody na cesto. Cesto by malo byť ako na rezance ale trocha mäkšie, vláčnejšie. Vodu pridávaj opatrne a vždy cesto poriadne premies rukami. Hotové cesto si daj na dosku a prikry miskou aby nevyschlo. Na pelmene si vždy odober len kúsok cesta.

  3. 3

    Urob pelmene: Vyvaľkaj si kúsok cesta (zvyšok zase prikry) asi tak na 10 pelmeňov na hrúbku 2 až 3 mm. Pohárom alebo formičkou vykrajuj kolieska s priemerom 6 cm. Zvyšok cesta - odkrojky schovaj pod misku. Na vykrájané kolieska daj po jednej lyžičke mletého mäsa. Musíš si nájsť to správne množstvo mäsa a tú správnu veľkosť lyžičky. Koliesko prelož na polovicu a okraje poriadne pritlač aby plnka nevytiekla. Pri spájaní je dôležité aby sa Ti do okraja nedostalo mäso, potom to nezlepíš. Takto urobené pelmene buď uvaríme alebo ich môžeme zamraziť na neskôr.

    Pelmene pre brácha - obrázok 3
  4. 4

    Uvar pelmene: Pelmene var vo vriacej vode po menších dávkach. Pelmene sú uvarené vtedy, keď vyplávajú na hladinu cca 7 min. Uvarené pelmene ukladaj na vyhriatu, vymastenú misu.

    Pelmene pre brácha - obrázok 4
  5. 5

    Priprav polievku: Uvar vodu cca 2 l. Do vriacej vody daj kocku bujónu podľa návodu. Myslím, že obvykle je jedna kocka na 0,5 l. Zmiešaj kyslú smotanu s dvomi lyžicami horčice (vyber si plnotučnú slovenskú horčicu). Pridaj do vývaru a nechaj prejsť varom. Dochuť octom a soľou.

  6. 6

    A teraz to môžeme zjesť: Pelmene sa podávajú v hlbokom tanieri s lyžicou. Na tanier sa dávajú pelmene a prelievajú sa polievkou. Pelmeň sa naberie lyžicou, prehryzne, šťava z mäsa by mala vytiecť do úst a potom sa zaje lyžicou polievky (nekrájaj pelmene v tanieri!). Každý pelmeň sa zapije stakančikom vodky.

Diskusia k receptu

luss44
mne by stačili len s opraženou cibuľkou, ale verím že to chutí aj v polievke. To fakt až 4 bujóny?
doktorina
velmi pekny recept a iste aj velmi chutny.....ale ked z tohto receptu vyjde napriklad 70 ks?Kolko je clovek schopny zjest ked kazdy zapija vodkou?Zasmiala som sa ale aj hodnotenie ma dobre...iste to bude recpet mesiaca.
smejkad
bez tej polievky by to neslo? ja som velmi nachylna na taketo nieco, pacia sa mi :-)
dosa
... to sa mi páči, vyzerajú ukážkovo, skúsim to s tou polievkou,5*
majok
@Torticka (13.3.2016 19:11)

Pohár na vodku má byť taký, aby si zjedla aspoň 10 ks. :-)) Neopi sa. Teraz to vyzerá na propagáciu alkoholu a to som až tak veľmi nechcel.
smejkad
tyyy, cezmina, si rob prcu zo mna :-)))))
ved ja neviem urobit jedlo na pive ci vine, my alkohol vobec nedrzime :-)))))
jozka2
Velmi dobry recept,len snad by si mal dopisat dobu odpocivania cesta pod misou ktora by mala byt aspon 30 min.,aby lepok nabotnal a potom sa s cestom vyborne pracuje,co sa tyka tej omacky,ta musi byt tiez vyborna,neskusala som so smotanou,ale s octom a to tak,ze sa tie pelmene macaju do octovej vody.Variantov je na stovky a kazdy je hodno odskusat.5*****
majok
@Alexa61 (14.3.2016 11:47)

Určite stačí 7 min. Treba počkať až pelmene vyplávajú. Toho mäsa vnútri nie je až tak veľa (1 lyžička aj to nie kopcom) aby sa rýchlo neuvarilo.
kukulienka71
:-))), zaujímavý recept, krásna fotka, na zahryznutie! ja si rada uchlipkávam z kávy, keď varím či pečiem, neviem si ale predstaviť nahradiť ju vodkou:-DD to by som pri vyváraní pelmeňov už na stole tancovala...ale tak, my nie sme zvyknutí;-)
nat22mat
Vyborny recept aj my takto robievame doma akurat miesto polievky robime taku octovu zalievku z octu a cervenej papriky a je to tiez velmi chutne. Kto chce si poleje alebo len tak namaca pelmene do misky so zalievkou Recept je uz dlho v rodine z Ruska aj s tou zalievkou
kuchtik47
Majok výborné jedlo aj bez vodky, skús použiť zemiakové cesto ako na perky alebo šúlance.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha