Pelmene pre brácha

Autor receptu: majok

Je tu veľa receptov na pelmene. Ponúkam Vám pelmene, ktoré robíme pre môjho brácha ako darček k narodeninám. Je to ruské jedlo a robil ho môj otec (nie, nebol Rus). Je jednoduché a výborné. Nemusíte ho zapíjať vodkou, ale s vodkou ...

70
porcií
60 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Spracuj plnku: Mleté mäso daj do misky. Cibuľu nasekaj na jemno, najlepšie nejakým autosekáčom. Pridaj k mäsu spolu so soľou a peprom. Poriadne rukami premiešaj a nechaj odpočinúť 30 min. až hodinu aby sa spojili chute. Zatiaľ si daj kávu alebo ako v Rusku, keď už robíme ruské jedlo, vodku. Z tohoto množstva mäsa (750 g) vyjde cca 70 ks pelmeňov s priemerom 6 cm.
  2. Priprav cesto: Zmiešaj múku, vajcia a trochu vody na cesto. Cesto by malo byť ako na rezance ale trocha mäkšie, vláčnejšie. Vodu pridávaj opatrne a vždy cesto poriadne premies rukami. Hotové cesto si daj na dosku a prikry miskou aby nevyschlo. Na pelmene si vždy odober len kúsok cesta.
  3. Urob pelmene: Vyvaľkaj si kúsok cesta (zvyšok zase prikry) asi tak na 10 pelmeňov na hrúbku 2 až 3 mm. Pohárom alebo formičkou vykrajuj kolieska s priemerom 6 cm. Zvyšok cesta - odkrojky schovaj pod misku. Na vykrájané kolieska daj po jednej lyžičke mletého mäsa. Musíš si nájsť to správne množstvo mäsa a tú správnu veľkosť lyžičky. Koliesko prelož na polovicu a okraje poriadne pritlač aby plnka nevytiekla. Pri spájaní je dôležité aby sa Ti do okraja nedostalo mäso, potom to nezlepíš. Takto urobené pelmene buď uvaríme alebo ich môžeme zamraziť na neskôr.
  4. Uvar pelmene: Pelmene var vo vriacej vode po menších dávkach. Pelmene sú uvarené vtedy, keď vyplávajú na hladinu cca 7 min. Uvarené pelmene ukladaj na vyhriatu, vymastenú misu.
  5. Priprav polievku: Uvar vodu cca 2 l. Do vriacej vody daj kocku bujónu podľa návodu. Myslím, že obvykle je jedna kocka na 0,5 l. Zmiešaj kyslú smotanu s dvomi lyžicami horčice (vyber si plnotučnú slovenskú horčicu). Pridaj do vývaru a nechaj prejsť varom. Dochuť octom a soľou.
  6. A teraz to môžeme zjesť: Pelmene sa podávajú v hlbokom tanieri s lyžicou. Na tanier sa dávajú pelmene a prelievajú sa polievkou. Pelmeň sa naberie lyžicou, prehryzne, šťava z mäsa by mala vytiecť do úst a potom sa zaje lyžicou polievky (nekrájaj pelmene v tanieri!). Každý pelmeň sa zapije stakančikom vodky.