Pečivo s tahini pastou a melasou / Tahinli Çörek fotorecept
Foto: cesminaz
Výborné turecké pečivo s chrumkavým povrchom, lístkujúcou striedkou a jedinečnou chuťou. Je skvelé na posedenie k čaju, ku káve, alebo aj na raňajky :-)
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/08/pecivo-s-tahini-pastou-melasou-tahinli.html?m=1
porcií
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
cca 3,5 dl |
|
3 PL |
|
1/2 KL |
|
21 g čerstvé |
|
Plnka: | |
5 dl (sezamová pasta) |
|
1,5 dl (melasa alebo med) |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
pár kvapiek |
|
Postup
-
1
V miske si najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Následne pridáme v 2 dl mlieka rozmiešané a napučané droždie s 1 KL cukru. Tých zvyšných cca 1,5 dl mlieka pridávame postupne pri vypracúvaní, podľa toho ako múka pije? Máme dostať polomäkké, ale ešte dosť lepivé cesto. Cesto poprášime múkou a vymiesime krátko do bochníka. Nakoniec necháme 30 minút na teplejšom mieste nakysnúť.
-
2
Na plnku si pripravíme tahin (sezamovú pastu) a buď pekmez (melasu) alebo med. Môžete použiť čo máte, alebo čo vám lepšie chutí? Ja som tentoraz zmiešala pol na pol karobovú melasu a lesný med? Že presne v akom pomere si dáte tahin a melasu, môžete vyskúšať, ale ja som dala na 5 dl tahinu za jeden 1,5 decový pohár pekmezu s medom. Podľa mňa to úplne stačí, inak to už bude príliš sladké a zanikne tá skvelá chuť tahinu. Celé spolu dobre premiešame.
-
3
Nakysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí a každé cesto ešte raz premiesime do bochníčka. Takto necháme bochníčky 10 minút postáť.
-
4
Po 10-ich minútach bochníčky vyvaľkáme pomocou múky na celkom tenký kruh.
-
5
Cesto potrieme pastou a skrútime do tenučkého závinu. Závin niekoľkokrát prekrútime a až potom ho skrútime do tvaru slimáka :-) Ten konček cesta skryjeme popod dovnútra.
-
6
Slimáky rukou opatrne postláčame a pokladieme na plech s papierom. Vrch natrieme žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s pár kvapkami vody a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 190 °C na cca 25 minút. Pre istotu si to treba radšej sledovať.
-
7
A tu je už krásne upečené pečivo ;-)
-
8
Pečivko je zvonka krásne chrumkavé a nádherne sa lístkuje aj vďaka mastnej tahini paste ;-P Prajem dobrú chuť !
-
9
Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube
Melasu zvyknem kupovať v bio-predajniach a v obchodoch so zdravou výživou.
Haha, na chvilku jsem si to představila.... haha Ale neříkej, že nemáš trpělivost, bo obrat vašu psí dámu od bodlákov, vetviček, semienok, to chce také božskú trpezlivost! Ale kdyby jsi měla zájem, zdarma dodám bavlnky, bubínky a plátno po babince. Ať máš do začátku, ju?!
To by bolo pre mna skoda :-)
:-)))) takže ty budeš radšej vyšívať ako @afataga ? :-))) podla mňa to nieje nič strašné, ide to rýchlo, ved sú to len 6 kúskov :-)
Only for you
@afataga sa nechyta ;-)
Waaw...danke sehr ;-P
A for me by nebolo nist?
Ja mám for you niečo :-)
Bingo !!! Vidno, ze uz ma poznas :-)
:-)) ešte pekné za tie roky... ;-D Ale som zvedavá čo ti pošle @zolik :-)