Pečený zajac na tymiane a šalvii fotorecept

paploska - fotkapaploska, 29. decembra 2013
Pečený zajac na tymiane a šalvii (fotorecept)
Foto: paploska

Ani neviem čo napísať, jednoducho som porušila svoje pravidlá a neštandardne pripravila chutného zajaca. Moja kámoška totiž chová zajacov ako domácich miláčikov, a tak Zobraziť celý popisAni neviem čo napísať, jednoducho som porušila svoje pravidlá a neštandardne pripravila chutného zajaca. Moja kámoška totiž chová zajacov ako domácich miláčikov, a tak mi ich príprava dlho bola proti srsti. Dostala som sa však k domácemu mladému zajačikovi a neodolala...

4
porcie
40 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

1-1,2 kg
3 PL
6 plátkov
6 ks
6 ks
štipka
2 ks lístkov
2 ks lístkov




Postup

  1. 1

    Zajaca mi rozporcoval manžel, na tom som nemala žalúdok. Začal najprv zadnými stehienkami. Oddelil ich popri kosti.

    Pečený zajac na tymiane a šalvii (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokračoval prednými nožičkami, ktoré oddelil od trupu.

    Pečený zajac na tymiane a šalvii (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V poslednom kroku oddelil chrbtovú časť od rebrovej.

    Pečený zajac na tymiane a šalvii (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z rebier, cibule, nového a čierneho korenia a pridaním koreňovej zeleniny uvaríme číri vývar. Hneď po zovretí odoberieme penu, aby sme zabezpečili čírosť vývaru. A pokračujeme varením na čo najmenšom stupni. Varíme asi 2 hodiny. V závere ochutíme soľou. Podávame s domácimi rezancami.

    Pečený zajac na tymiane a šalvii (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dôkladné očistené a umyté zajačie mäso osušíme a prešpikujeme domácou slaninou pokrájanou na tenké rezance.

    Pečený zajac na tymiane a šalvii (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na pekáči rozpustíme maslo (ja som mala Ghee), pridáme nové a čierne korenie, šalviu, tymián, bobkový list a cibuľu.

    Pečený zajac na tymiane a šalvii (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na pekáč pridáme osolené a prešpikované mäso a opečieme ho zo všetkých strán.

    Pečený zajac na tymiane a šalvii (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mäso podlejeme vývarom (asi 1 dc), pridáme koreňovú zeleninu a dáme piecť do rúry na 180 st. asi na hodinu. V polovici pečenia pridáme do omáčky 2 PL kvalitného paradajkového pretlaku.

    Pečený zajac na tymiane a šalvii (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Mäso pravidelne podlievame omáčkou a pomaly pečieme do mäkka.

    Pečený zajac na tymiane a šalvii (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    K zajacovi som si pripravila viedenské knedle podľa @pusta. No recept upravujem tak, aby vyhovoval mojej intolerancii - špaldové pečivo, ghee, sójová smotana, vajcia, cibuľa a petržlen. Dobrú chuť. Je to delikatesa.

    Pečený zajac na tymiane a šalvii (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

elixir
@paploska všetky použité korenia mám rada a aj prezentácia je naozaj krásna, ako vždy, takto by som si aj len tú zeleninu upiekla a zalizovala sa až za ušami :)
marianne
Tak za tento recept som Ti vdacna,napichla som sa na dobry zdroj zajaciny,akurat som si ho doniesla,recept prisiel ako na zavolanie:-) dakujem
mariamka
parada!, zajka treba vecsinou prespikovat, aby nebol suchy, lebo je prevazne stihly :), ja nemam az taky zdroj ako @marianne /aj ked jeden doma by sa nasiel, ale zatial poslucha:)/ ale ak bude prilezitost, urcite vyskusam, pekny recept, vkusne podany :) 5*
pusta
@paploska , recept je vynikajúci.
len sa chcem spýtať, skutočne je to zajac? ešte k tomu domáci?
zajac je len divo žijúce zvieratko.
mne to pripomína podľa fotografií, ktoré sú nádherné a kvalitné, skôr králika domáceho.
zajac má tmavo-červené mäsko takmer bez tuku.
recept je však za 5*****
marianne
@pusta ja mam asi kralika,ale pre mna vsetko zajace:-)) to mas ako s tym perklom a paprikasom,minule si to vysvetlovala,vbila som si to do palice reku uz nezabudnem a dam mame skolenie,som dofrajerila a zase perklujem:-D uz zase neviem co je co....:-)
tiginko
veru aj pečeň volá každý normálny človek doma pečienka a všetci. okrem gurmánskych expertov, vedia "vo co kráčí" :-) Aj moja česká babička, nech jej je zem ľahká, zabíjala na našu počesť zajace a pritom chovala králiky domáce :-) A boli úúúžasné, či pečené, alebo na smotane. Gratulujem @paploska k peknému receptu, ja sa už len môžem nechať pozvať, lebo doma by mi to nikto nejedol, tak prepáč, žiadna KK :-( @marianne perkelt je bez smotany a paprikáš s... odpúšťame ti v tieto sviatočné dni :-)
pusta
@marianne , tu neidez mojej strany o slovíčkárenie, totiž mäsko zajaca má úplne inú chuť, než mäsko králika, ak tie ostatné veci opomeniem.
paprikáŠ= na konci slova "S" = so Smotanou /aj ked zavádza práve slovo paprika :-)/
a perkelt = bez smotany
marianne
ved dobre @pusta ,nic sa nedeje:-D mas ty odbornu pravdu,nehadam sa.Teta chovala kraliky,nikdy sme nepovedali,ze ideme sa pozriet do kralikarne na kraliky...vzdy do zajacinca, na zajace:-)) uz ste to tu rozoberali v diskusii a mate pravdu,len vies zvyk,zelezna kosela...ked my robime ten nestastny perkelt so smotanou a nie a nie sa preonacit...ale mas pravdu samozrejme..dakujem za velkorysost:-D
nonna
Muckov je aj mne ľúto, najedla som sa ich ako malá, babka chovala a tak som často videla aj to ich vraždenie. Recepis sa mi však páči, iste je chutný, chválim aj vypracovaný postup. Ukladám do KK.
pusta
@marianne , ved o nič neide, z toho sa nestrieľa.:D
dala som to tam len pre zaujímavosť, o nič iné mi nešlo :-)
hlavne, že nám chutí a recept sa mi naozaj páči :-))))
prajem ti krásne po a medzisviatky :-)
megdesign
@pusta tebe fakticky o nic nejde nikdy a po par tvojich komentoch sa na Vareche vyhlasuje vojnovy stav :) Mimochodom, ja tiez zabijam zajacov, nie kraliky :) A mame zajacnik, nie kralikaren ::)
elysa
mne je to jedno či zajac, alebo králik, obed to musel byť parádny...:) musela by som asi ochutnať oboje naraz, aby som pochopila... zajkov ľúbime aj na tanieroch, recept si odkladám, naposledy som robila tiež vývar- ten je teda výborný a ostatok som robila na leči a zo smotanou, bolo to výborné a ešte mám v mrazáku jedného, z ktorého plánujem pripraviť tiež takýto komletný obed... 5*****
radost
..aj my sme kedysi chovali a jedli zajace..a ako superchuťovku považujeme kuraciu..husaciu..kačaciu..morčaciu-pečienku..:-)
krásny fotorecept
ak mi pošlete zajaca-z vdačnosti ho aj správne nazvem-králik..no taký sa tu nenájde nik..:-(
paploska
jaj ďakujem za zábavné komenty :-) zajtra som v práci s chovateľkou tohto tohto tvora (už skoro zjedeného), takže hneď dám vedieť priamo od chovateľa, čo to presne bolo. nedám ruku do ohňa, ale rozprávali sme sa o rozkošnom zajačikovi (keď rástol....) :-) a ja sa ani nepasujem za experta na zajace či králiky, keďže až do dnes som ich len hladkala. :-)
viera1
Ponúkla som svojim hosťom túto rybku:
 www.chytej.cz/atlas-ryb/siven-americky/...

Všetci,že tak výborného pstruha ešte nejedli.Mám sa hádať?
Aj tvoj zajko vyzerá výborne,len dcére som ho musela naporcovať,aby to nepoznala,čo to je.Takáto zmena dobre padne v zabehanom jedálnom lístku rodiny.Máš to za *****.
paploska
no ale môj muž mával doma pravidelne zajacov, a teraz mi tu hovorí, že to bol určite zajac :-) tak uvidíme.
@marianne to ma teší, že pomôže a nech chutí. @elixir tá zeleninka bola naozaj chutná, nabudúce pridám oveľa viac zeleniny, teraz som bola lenivá jak voš, a nechcelo sa mi ísť do 5 min. vzdialeného hnusného tesca. tak som dala čo mala. @marianka veru máš pravdu, bol to športovec :-) @tiginko moja mam dnes povedala, že by si z neho nedala ani za nič. vraj to moja babka (jej mama) považovala v odkoženom stave za mačku, a do úst to nikdy nedala :-) @pusta dík za knedle sú naozaj super a budem ich už robiť len ako gule, nepotrebujem žiaden hnusný alobal a vôbec sa nerozvalili. @megdesing :-)) pozerám, že si odborník. pre mňa je to všetko zajac domáci :-) @afataga aj ja som sa musela premôcť..ako som písala vyššie :-) @elysa no ten vývar sme ešte ani neochutnali, bude až na zajtra. zajac s knedľou bol sýti až až. :-) @margaretka28 :-) @radost ďakujem fúúú ale som sa rozpísala a to som doteraz žehlila :-) ja len, že mi to ešte myslím....
paploska
@viera1 ale veď nám všetkým ide hlavne o dobré jedlo, nie :-) a ja zjem rybu akúkoľvek, takže aj siven aj kapor :-) určite by som sa dala pozvať a neanalyzovala....
jerica
@paploska krásna práca a ešte krajší výsledok, určite by som si prisadla.
Môj nie je ani na ryby a zajace iba "švindlom" zje, nesmie sa dozvedieť na čom si pochutil.
tiginko
veď to ma štve najviac, že môj najdrahší, inak veľmi vďačný stravník, sa nechal za mladi ovplyvniť otcom, že králik/zajac = prezlečená mačka :-( Súhlasím s názorom, že často je lepšie neanalyzovať, len degustovať...
paploska
@jerica ja to chápem, nikdy som nemala v ústach držky a tvaroh, špenát a bryndzu som začala konzumovať až na intráku, kedy sme boli radi, že niečo máme :-) ale stále mám svoje zásady, zajac bol dnes u nás doma po prvý krát, ale vážne chutil :-) a ďakujem
paploska
@tiginko no ja som dnes objavila aj zajačiu paštétu, tú spravím nabudúce (vyzerá veľmi chutne) a tým by si ho možno presvedčila. jasné, najprv dala zjesť a potom povedala, čo to jedol :-)
pusta
@paploska , niet za čo dakovať, mne sa klasická guľatá viedenská knedľa rozvarila, lebo som ju varila prudkým varom, tak som si spravila z lenivosti jednu podlhovastú veľkú v alobale, :-) ale dá sa aj v potravinovej folii, super sa robí v sáčku na tlačenku, ale aj v mikroténovom sáčku.
som rada, že sa ti vydarila a hlavne, že chutila.
ešte - tvoj super rp mám už v kk a to ja dakujem za takú delikatessu tebe :-)))))
tiginko
paštétou ho presvedčím určite a načo zbytočne rozprávať :-)
mia123
paradny obedik,aj moje deti nechceli jest kralika,syn mi dokonca ked bol maly udenu makrelu hodil do vane ,ze rybka plavat,a teraz ak su vacsie(12)tak zje vsetko co nezje jeho:)
pusta
@nona TS=tajné správy a nájdeš ich vpravo hore v záhlaví Varechy za:
Pridaj recept - Moje recepty - Kuchárka kniha - Obálka
Klikni na Obálku, tam sa ti zobrazia TS /tajné správy/
a
tam klikni na správu od Pusta :-)
veronika353
Pěkný recept,králíky (manžel hovorí zajáce):-)))) chováme doma,takže každý nový recept se mi zejde.Vloni byl dobrý rok,měli jsme asi 25 v mrazáku.
paploska
@veronika353 tak nech poslúži a chutí. Ale 25 králikov, či zajacov je naozaj veľa :-) Zatiaľ sa chystám na zajačiu paštétu a manželovi veľmi chutil ten jednoduchý vývar. Ešte včera ho dojedal.
marianne
@paploska musim sa Ti pekne podakovat....naozaj kompletny obed sme mali.Polievka je vyborna zo zajacich chrbtov. Urobila v jednom hrnci aj so zemiakmi,no vynikajuce....Oblubeny recept to bude:-) srdecna vdaka.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia