Pečený zajac na tymiane a šalvii (fotorecept)

Autor receptu: paploska

Ani neviem čo napísať, jednoducho som porušila svoje pravidlá a neštandardne pripravila chutného zajaca. Moja kámoška totiž chová zajacov ako domácich miláčikov, a tak mi ich príprava dlho bola proti srsti. Dostala som sa však k domácemu mladému zajačikovi a neodolala...

4
porcie
40 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Postup

  1. Zajaca mi rozporcoval manžel, na tom som nemala žalúdok. Začal najprv zadnými stehienkami. Oddelil ich popri kosti.
  2. Pokračoval prednými nožičkami, ktoré oddelil od trupu.
  3. V poslednom kroku oddelil chrbtovú časť od rebrovej.
  4. Z rebier, cibule, nového a čierneho korenia a pridaním koreňovej zeleniny uvaríme číri vývar. Hneď po zovretí odoberieme penu, aby sme zabezpečili čírosť vývaru. A pokračujeme varením na čo najmenšom stupni. Varíme asi 2 hodiny. V závere ochutíme soľou. Podávame s domácimi rezancami.
  5. Dôkladné očistené a umyté zajačie mäso osušíme a prešpikujeme domácou slaninou pokrájanou na tenké rezance.
  6. Na pekáči rozpustíme maslo (ja som mala Ghee), pridáme nové a čierne korenie, šalviu, tymián, bobkový list a cibuľu.
  7. Na pekáč pridáme osolené a prešpikované mäso a opečieme ho zo všetkých strán.
  8. Mäso podlejeme vývarom (asi 1 dc), pridáme koreňovú zeleninu a dáme piecť do rúry na 180 st. asi na hodinu. V polovici pečenia pridáme do omáčky 2 PL kvalitného paradajkového pretlaku.
  9. Mäso pravidelne podlievame omáčkou a pomaly pečieme do mäkka.
  10. K zajacovi som si pripravila viedenské knedle podľa @pusta. No recept upravujem tak, aby vyhovoval mojej intolerancii - špaldové pečivo, ghee, sójová smotana, vajcia, cibuľa a petržlen. Dobrú chuť. Je to delikatesa.