Foto: mesiar50
Tento výrobok som vymyslel ja keďže originál je z br.pečene a samozrejme bez syra. Výrobok neobsahuje rýchlosoľ a ani iné vyfarbovače. Zobraziť celý popis Tento výrobok som vymyslel ja keďže originál je z br.pečene a samozrejme bez syra. Výrobok neobsahuje rýchlosoľ a ani iné vyfarbovače. Preto má výrobok po uvarení hnedú až šedú farbu.Ak chcete aby bol výrobok ružovej farby musíte nahradiť obyčajnú soľ za RÝCHLOSOĽ cca 20 g./1kg.JA SOM JU ZÁMERNE NEPOUŽÍVAL
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
460 g |
|
1000 g |
|
400 g |
|
2 ks |
|
400 g |
|
35 g |
|
korenie : | |
podla potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
10 g |
|
Postup
-
1
Mäso zomelieme na 3mm doske a to preto aby sa sním ľahšie pracovalo
-
2
Pečienky som odblanill a poumíval
-
3
Formu na pečenie som vystlal údenou slaninkou. Môže sa použiť aj oravská na tom nezáleží.Slúži nám hlavne preto aby sa nám masa neprilepila k forme. TÁTO MOJA FORMA MÁ OBJEM 2 l
-
4
Pečienku som zomlel na mäsovom mlynčeku 3 mm doskou. Pridal som zázvor,čierne korenie,soľ,škoricu, a opraženú cibuľu. Korenie som nevedel odvážiť,lebo sa jedná ozaj len o gramy.Preto som pridal aj toto foto. KEĎŽE SA JEDNÁ O SILNE AROMATICKÉ KORENINY TREBA S NIMI OPATRNE Samozrejme treba to namočeným prstom ochutnať.A prípadne pridať trochu ja som to miešal dietne.
-
5
Tyčovým mixérom som zomletý bôčik a kuracie pečienky rozmixoval.A nakoniec som pridal hrubú múku a dôkladne som to premiešal.
-
6
Konečné masa resp. dielo vypadalo asi takto.
-
7
Do diela som namiešal na kocky nakrájaný eidam.
-
8
Masu som naberačkou na polievku dal do formy.Zakryl papierom na pečenie ktorý celý čas pečenia ostáva na forme.
-
9
Do plechu na pečenie som dal asi 1L vody aby som dosiahol paru v elektrickej rúre. Piekol som to na 180 st.C po dobu 1 h. 10 min.MOJA FORMA MÁ 2 l v srnčom chrbáte sa to pečie resp,nechá v parnom kúpeli menej . Vodu do pekáča som po čase musel dolievať.
-
10
Po upečení sa prebytočná masť vyleje z formy hotový výrobok sa dá schladiť v mojom prípade najprv do dresu a potom na balkón. Po celkovom vychladení výrobok vyklopíme z formy.Umiestnime do chladničky a až na druhý deň krájame a servírujeme.Kto nerád na tom tú slaninku môže to odtiaľ dať dole.Musí sa vychladiť cca 12 h.od vybratia z formy Varený výrobok odporúčam skonzumovať do dvoch dní od výroby.
-
11
PRAJEM DOBRÚ CHUŤ PRIATELIA
-
12
A takto vypadá pečeňový syr po jedno dňovom vychladnutí
žiadny problém.Môže to byť aj bez syra.Originál receptúra syr neuvádza.Ďakujem ti za príhovor
Ďakujem ti máš dobrú pozorovaciu schopnosť
Už je to opravené sorry
Ahoj neni to bohviečo.Zámerne som miesto rýchlosoli dal obyčajnú
soľ.Teraz je výrobok nie ružový,ale hnedý,ale kašlem na to
je určite zdravší.3sandra3 Ďakujem
tak som to piekol ako som pisal.
Nie je to zhorené je tam kôra na tom ako na sekanej
Ale upravil som na 180 st.C pre istotu tak som to čítal aj na nete.
Toto neni forma srnčí chrbát veď.Tam je 2kg diela a pri 180 sa to musí
piecť.Vo vode sa to robí pri 75 st.C,ale keďže nemám originál formu
na to tak pas
Vďaka. Do záhrady sa to bude určite hodiť.
AHOJ
Znie to dobre.Verím,že aj tvoj recept je dobrý ďakujem,že si sa sním
podelil
ďakujem dcérka
Je to chuťovo veľmi podobné ako obchodné. Veľa podnikov neuvádza koreniny keďže to býva väčšinou výrobné tajomstvo
Ďakujem si zlatá
Ďakujem prečítaj si to ešte raz prosím musel som odstrániť menšie
nedostatky
zázvor a škorica sa používa do pečeňoviek,pašték
málo ktovie keďže väčšinou to bývajú výrobné tajomstvá
Dá sa aj zmraziť iste. Keď sa dá tlačenka zmraziť tak určite aj pečeňový syr sa dá
prepáč asi som to zle pochopil,ale pozeral som na nete pre istotu,
tam píšu pre 2 L formu 180 st.C
v sro sme to robili v kotle pri 75 st,C.počas 2h
ďakujem za upozornenie teraz tam už nemám čo meniť je to
opravené
no mal som tam nejaké nejasnosti aj ja keďže som to robil
prvý raz v domácich podmienkach ,ale je to opravené.
v sro sme mali na to špecialne formi šupli do vody 75 C na 2h
doma je to iné keď sa to bude robiť v srnčom chrbte tak sa to musí
uršite menej piecť.
pamätám sa písala si mi to pri mojom pečenom kurati ,že neradi pečeň
ale keď si to spravíš len z mäsa a koreniny ako na fašírky bude s toho
určite výborná sekaná.Prajem ti pekný večer
prepáč nechtiac som odklikol skôr
Ďakujem a prajem ti príjemný večer
v pohároch by to asi stuhlo ,ale ako ťa poznám cez tieto sms-ky
si urcete šikovný a kreativni.Samozrejme,že suroviny možes meniť
ako uznáš za vhodné,len nezabudni ak tam nenamieš rychlosoľ
výrobok nebude ružový
ma byť nenamiešaš........sorry
Ďakujem za krasne slova,som rad .že sa ti pridaný recept
páči vďaka aj za pekného smejka
Tvoja receptúra je ok.
v budúcnosti určite raz vyskúšam,ale chcem sa ti ospravedlniť
ohľadom toho že som si nestihol všimnúť,že sa jedná o ženu
prepáč mi to.Pekný deň prajem
Otazka : mozno pouzit aj iny druh pecienky ?
original čo som robieval v jednom sro.pozostával z bravčovej
pečene pridaním bravčových orezkov buď to z pliecka,alebo z prerasteného bôčika.Koreniny figurujúce v tomto recepte sú totožné
s tými koreninami ktoré som ako miešač výrobkov používal
samozrejme v domácich podmienkach je to celkom
iná záležitosť spomeniem niektoré mínusi:
v mäsozávodoch im výrobok nepotečie masťou keďže specialne
zmiešané koreniny a emulgátory tomu zabránia
skoro všetko sa mieša rychlosolou je to vyfarbovač preto sú výrobky
ružové.
a samozrejme sú tam aj špecialne formy ktoré majú aj vrch prichitený
skrutkam.Ďakujem ti za príspevok keby si mala dotaz rád poradím v rámci možností.
Ďakujem ti si zlatá.Je to chuťovo veľmi podobný originálu,keďže veľa
ludí nevie aké koreniny by sa tam mali aplikovaťJa by som tiež nevedel
keby som nebol pri tom.A práve preto som tento výrobok dal publikovať.Samozrejme sú tam aj riziká,ako som to uviedol pri
prispevku k @alaba treba si to dôkladne prečitať.Ďakujem ti za dôveru,prajem pekný deň
som rád že sa ti to pozdáva,ale sa oplatí prečítať aj riziká s týmto
spojené ktoré som tam opísal
Ale šikovná gazdinka to zvládne.Ja som sa tam potkol povedzme pri
tých stupňoch varenia keďže v mäsopriemysloch sú o niečo inšie
PRAJEM PEKNý DEŇ
Ďakuijem za pekné slová.Samozrejme dá sa to kombinovať tak isto
ako aj ostatné mäsové výrobky
aj do liptovskej salamy môže byť namiešaný buď tvrdý syr
alebo zelená paprika atď.Záleží na tvojej kreatívnosti a verím že to hravo zvládneš
.Prajem ti pekný deň
Co sa tyka mrazenia, nerobi to problem. Robila som taku kde je slahacka a vajicko a po rozmrazeni to bolo ako cerstve, mrazenie nezmenilo na konzistencii nic.
Dakujem za recept.
Som rad ,ze sa ti recept pozdava.Samozrejme ten syr
som tam pridal ja,nemusi tam byť.Ale musíš vedieť,
,že bez rýchlosoli to bude šedé.Ale to som v recepte
poznamenal.Ďakujem ti za pozitívne a pekné slová.
ak tie kvety ,čo sú na tvojej profilovej fotke robíš Ty
tak potom dávam dolu klobúk po čiernu zem.A pravdepodobne logicky uvažujem je to tvoja práca.
Si šikovná akej niet páru.
Perfektne v popise vysvetlené , foto nemá chybu:-)
Ďakujem za tvoje pekné slová adresované k mojej osobe .Pokladám ta za úprimnú a dobrú bytosť.
Máš moj velký rešpekt.
Samozrejme v originálnom recepte syr nefiguruje a vlastne tam nemá ani čo hladať.Bol to len moj experiment.Ďalší moj ťah bol zámerné vynechanie
rýchlosoli.A múka tam tiež nemusí figurovať kto nemoze muku.Každý recept sa dá upraviť podla chuti človeka resp.kto aké rád.Neni za čo ďakovať rado sa stalo.
Ja ti ďakujem,že si sa podelil o svoje skúsenosti a o svoj recept.Určite som sa naučil niečo nové.V budúcnosti budem mať z čoho čerpať.
Dakujem za komentar k mojej fotke na profile. Je to moj vyrobok, kvetiny robim z cukrovej hmoty, a z podobnej hmoty aj potahujem torty. Hmoty si robim sama, na jedenie su chutnejsie nez kupovane. Kvetiny su ako zive, nevesty mi povedali, ze ich omylom isli ovonat. Aj mna to raz oklamalo, este dobre ze ma nikto nevidel.
Ozaj neni čo ďakovať.Potešenie je na mojej strane.
K tej rýchlosoli asi tolko že:
Všetky mesové výrobky ktoré majú ružovú farbu
obsahujú bez pardonu rýchlosol.Podla normy by
rýchlosol nemala prekročiť 2dkg / 1kg mesa.
Ja som aplikoval koreniny a sol samozrejme menej.
Keď tam pridáš raz tolko nič sa nestane.
Som rád,že sa ti pečeňovka vydarila.
A k tým tvojim cukrovinkám iba tolko,keď som to
ukazoval spolubývajúcemu tu v holandsku ťažko nachádzal slov.Si jedinečná žena.Ďakujem Ti,že si mi odpísala.Prajem ti pekný víkend
Preto,že si mi sympatická jedine tebe napíšem originálne znenie tohto receptu :
ZÁKLADNÉ SUROVINY:
1/ Bravčová pečeň surová
2/ Bravčové maso mleté(br.plece,br.bočik,alebo iné
br.orezky)Pomer masti k mesu 1:1
4/ Tenké plátky SUROVEJ BRAVČOVEJ CHRBTOVEJ
SLANINY(na vyloženie formy)
Mesiari používajú specialne formy aj z vrchom
(Svoju formu si možeš pretočiť zo dvakrát alobalom.)
KORENINY:
čierne korenie mleté
zázvor mletý
škorica mletá
muškátový oriešok(postrúhať strúhadlom na jemno)
rýchlosol 20g/na 1kg mesa
múka hrubá (kto nemože nemusí tam byť)
Pracovný postup:
Suroviny sa zomelú.Pridajú sa koreniny a sol
Meso sa rozmixuje a nakoniec sa primieša múka.
Samotné dielo resp.mixovaná surovina by nesmela
prekročiť 12 st. C.f
Ak sa dielo prehreje čiže ,sa spáli znehodnotia sa tam medzi inými aj plnohodnotné bielkoviny atď.
U mesiarov sa to varí v špecialnych formách ponorené vo vode 75 st.C
SAMOZREJME DOMÁCE PODMIENKY SÚ ŤAŽŠIE
NAPR.nepoužívajú sa emulgátory na udržanie masti
vo výrobku atď atď.
Milá ankad s týmto receptom som sa nechcel
zviditelniť chcel som ludom predstaviť vlastne koreniny čo sa aplikujú v pečeňovkách,v paštétách,
v pečeňových syroch.Som naozaj rád,že si odskúšala
tento recept a vydaril sa Ti.Ak budeš mať v budúcnosti
nejaké dotazy resp.otázky na mňa ozvi sa mi určite ti odpíšem.Prajem ti pekný deň.
Ked som pridavala koreniny, oci mi padali na muskatovy orech, aj som ho mala v rukach, ako keby to tam malo ist....a teraz vidim, ze moze. Tak si toto vsetko prepisem a budem robit znovu. Momentalne som u dcery na cely tyzden, varujem vnucikov.
Slaninu som pouzila Kanadsku, prave v tom obchode nemali tu moju oblubenu co aj na halusky pouzivam, a bolo to aj s tou dobre, iba ze menej mastne, ale nevadilo. Pekny den aj Tebe.
@ankad
Dobre si myslela na muškátový orech.Aplikuje sa prevažne vo výrobkoch z pečene a aj pri krvavničkách.
Pozdravujem vnúčatká vidím,že sa nenudíš.Recept si
opíš prosím.Na internete ho nenájdeš keďže v tých časoch keď som robil technika-miešača tento recept podliehal licencii a výrob.tajomstvu.Pozdrav posielam
z holandska.
Ozaj neni čo.ďakovať v budúcnosti rád poradím aj tebe keď budeš potrebovať ,samozrejme skorej okolo mesa
ako koláčov.Som rad,ze ta recept zaujal.Po prichode domov na dovolenku budem pridavat recepty skor mesoveho charakteru.
pozdravujem z Nederlandu
Nemusíš robiť tento moj výmysel.Originál receptúru
podla ktorej som miešal v mesovýrobe.. vidíš horevyšie.
Adresoval som to ankad.Stačí aj mleté bravčové a bravčová pečeň.Na muškátový bacha a škorica bez cukru.Koreniny si tam možeš aké chceš.Ale tieto ktoré
uvádzam sa používajú do peč.paštét,syrov a pečeňoviek.No a ak sa bojíš rýchlosoli finálny výrobok
bude hnedo šedý,ale to tam píšem niekde.Ďakujem ti
za pekný komentár.Maj sa pekne
Kde sa tu berieš.Milo si ma prekvapila už som chcel vypnúť tablet.Je to jednoduché.Ja som to mlel k voli
tomu,že kto nemá výkonný kuch.robot tak ten ponorný
mixér sa vlastne šetrý.Tento syr som ponúkol bráškovy
v šupke uvarenými zemiakmi.Nemáš čo ďakovať som rád,že sa ti rcp pozdáva.Resp.ja ďakujem za tvoje pekné
hodnotenie.Pekne Ťa pozdravujem
Si zlatá.Ďakujem ti za prejavenú doveru.
A h o j
Si zlatá.Ďakujem Ti za prejavenú doveru.
Ahoj
Lacikám, mám tu podobný recept s bravčovou pečeňou a ja som rýchlosoľ použila. hned to vyzerá chutnejšie a nie tak mdlo. ruku na srdce, väčšina takýto pečeňový syr kupuje a neprotestuje.:-)
prikladám link pre teba:
varecha.pravda.sk/recepty/domaca-pasteta-z-bravcovej-pece...
Máš pravdu rýchlosol tam patrý.Ako aj patrý či už
do mekkých výrobkov,veškerých párkov,suchých netepelne opracovaných výrobkov.Údenín,pečeňoviek a syrov atď.Najmodernejšie solenie je v tzv. V Masírovacích zariadeniach.Meso sa nastrieka rýchlosolou a vloží sa do miešačiek kde sa meso masíruje min.12h.Po uplinutí
tejto doby je meso pripravené či už k údeniu,alebo na inú výrobu.Kedves Ibykém som rád,že práve ty.. ktorú
považujem za expertku k mesovým výrobkom si sa vyjadrila pri tomto rcp.Tvoja paštéta je tiež super.Ďakujem za vložený link a pekný komentár
Tvoje rady si vážim a cením si ich.Posielam Ti pekný pozdrav.
Nie je čo ďakovať.Ja ďakujem milá @pn . za tvoj pekný komentík a ,že ťa rcp.zaujal.
sledujem Tvoje recepty a rád by som sa s Tebou poradil ohľadom údenia. Prípadne ak máš nejakú zbierku ponaučení, sem s ňou. Ja zvyknem robiť tak, že vypočujem viac názorov a urobím podľa seba to, čo sa mi zdá najlepšie. Obyčajne to funguje a výsledok býva ok.
K mojej otázke: robím domáce klobásky, chuťovo sú vraj vynikajúce a všetci naokolo sú spokojní, ale mne na nich stále niečo chýba - raz sa mi zdá, že treba viac doúdiť, inokedy zase, že je málo toho alebo tamtoho... Nič to, jednu otázku na Teba: mám murovanú udiareň (1x1 m šírka, dĺžka a cca. 3 m na výšku). Zvykol som zavesiť klobásky, aby vyrovnali teplotu s okolím, potom som pod nimi zakúril, urobil pahrebu a 3 dni s prestávkami údil (1 deň = jedno horenie zhruba 4-5 hodín). Stále sa mi však nedarí dosiahnuť, aby povrch klobásky bol jemný a mäkký. Obyčajne je povrch klobás vysušený a vráskavý (koniec-koncov, po vysušení klobásky aj tak všetky stvrdnú). Po vyúdení som zvykol nechať klobásky "vyvetrať" v udiarni 1-2 dni. Pritom do mäso-zmesy dávam aj vodu (cca. 1 liter na 10 kg mäso-zmesy), takže mäso-zmes je myslím dostatočne vláčna.
Napadlo ma ako riešenie tejto veci, že by som (vzhľadom na rozmery a stavbu udiarne) urobil oheň mimo udiarne a do udiarne preniesol už hotovú pahrebu a potom začal pozvoľna údiť. Čo povieš?
Vďaka za Tvoj názor.
Zdravím ťa dabodado.Moja odpoveď na tvoj dotaz o zvráskavení klobás:
A)Piliny si navlhči 24 h.pred samotným údením ináč sa ti oheň rozhorí.B)Nerozkuruj v udiarni dlho resp.dones si radšej pahrebuC)Zbytočne v udiarni nevystavuj klobásky prievanuD)klobásy musia byť narazené na pevnoE)zredukuj vodu prosím(pozri moj rcp pri plnené kuracie prsia klobásou a vajcom,píšem tam pre @ppetr )
Ak by si mal ešte nejaký dotaz tak sa mi ozvy.Prajem ti všetko dobré.
Prepáč musel som ,len tak narýchlo .Tablet mi akosi nechce spolupracovať zo serverom varechy.Sám nechápem prečo mi celý deň nechcel pridať koment určený pre teba
veľmi veľká vďaka, mal som to približne takto v mysli, ale názory druhých a predovšetkým skúsených si treba vždy ceniť. Buď doplnia alebo poučia. Určite to vyskúšam a keby niečo, ozvem sa.
Zatiaľ sa maj a prajem Ti pekné sviatky. :)
Potešenie na mojej strane keď som ti nejak vedel pomocť.Ďakujem a želám ti tiež pokojné a krásne vianoce.