Pečeňový syr z kuracích pečienok

mesiar50 - fotkamesiar50, 10. januára 2013
Pečeňový syr z kuracích pečienok
Foto: mesiar50

Tento výrobok som vymyslel ja keďže originál je z br.pečene a samozrejme bez syra. Výrobok neobsahuje rýchlosoľ a ani iné vyfarbovače. Preto má výrobok po uvarení hnedú až šedú farbu.Ak chcete aby bol výrobok ružovej farby musíte nahradiť obyčajnú soľ za RÝCHLOSOĽ cca 20 g./1kg.JA SOM JU ZÁMERNE NEPOUŽÍVAL

15
porcií
100 minút
príprava
70 minút
na 180 °C

Suroviny

460 g
1000 g
400 g
2 ks
400 g
35 g
korenie :
podla potreby
podľa potreby
podľa potreby
10 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäso zomelieme na 3mm doske a to preto aby sa sním ľahšie pracovalo

    Pečeňový syr z kuracích pečienok  - obrázok 1
  2. 2

    Pečienky som odblanill a poumíval

    Pečeňový syr z kuracích pečienok  - obrázok 2
  3. 3

    Formu na pečenie som vystlal údenou slaninkou. Môže sa použiť aj oravská na tom nezáleží.Slúži nám hlavne preto aby sa nám masa neprilepila k forme. TÁTO MOJA FORMA MÁ OBJEM 2 l

    Pečeňový syr z kuracích pečienok  - obrázok 3
  4. 4

    Pečienku som zomlel na mäsovom mlynčeku 3 mm doskou. Pridal som zázvor,čierne korenie,soľ,škoricu, a opraženú cibuľu. Korenie som nevedel odvážiť,lebo sa jedná ozaj len o gramy.Preto som pridal aj toto foto. KEĎŽE SA JEDNÁ O SILNE AROMATICKÉ KORENINY TREBA S NIMI OPATRNE Samozrejme treba to namočeným prstom ochutnať.A prípadne pridať trochu ja som to miešal dietne.

    Pečeňový syr z kuracích pečienok  - obrázok 4
  5. 5

    Tyčovým mixérom som zomletý bôčik a kuracie pečienky rozmixoval.A nakoniec som pridal hrubú múku a dôkladne som to premiešal.

    Pečeňový syr z kuracích pečienok  - obrázok 5
  6. 6

    Konečné masa resp. dielo vypadalo asi takto.

    Pečeňový syr z kuracích pečienok  - obrázok 6
  7. 7

    Do diela som namiešal na kocky nakrájaný eidam.

    Pečeňový syr z kuracích pečienok  - obrázok 7
  8. 8

    Masu som naberačkou na polievku dal do formy.Zakryl papierom na pečenie ktorý celý čas pečenia ostáva na forme.

    Pečeňový syr z kuracích pečienok  - obrázok 8
  9. 9

    Do plechu na pečenie som dal asi 1L vody aby som dosiahol paru v elektrickej rúre. Piekol som to na 180 st.C po dobu 1 h. 10 min.MOJA FORMA MÁ 2 l v srnčom chrbáte sa to pečie resp,nechá v parnom kúpeli menej . Vodu do pekáča som po čase musel dolievať.

    Pečeňový syr z kuracích pečienok  - obrázok 9
  10. 10

    Po upečení sa prebytočná masť vyleje z formy hotový výrobok sa dá schladiť v mojom prípade najprv do dresu a potom na balkón. Po celkovom vychladení výrobok vyklopíme z formy.Umiestnime do chladničky a až na druhý deň krájame a servírujeme.Kto nerád na tom tú slaninku môže to odtiaľ dať dole.Musí sa vychladiť cca 12 h.od vybratia z formy Varený výrobok odporúčam skonzumovať do dvoch dní od výroby.

    Pečeňový syr z kuracích pečienok  - obrázok 10
  11. 11

    PRAJEM DOBRÚ CHUŤ PRIATELIA

    Pečeňový syr z kuracích pečienok  - obrázok 11
  12. 12

    A takto vypadá pečeňový syr po jedno dňovom vychladnutí

    Pečeňový syr z kuracích pečienok  - obrázok 12
Recept je zaradený do kategórií:
Kuracie mäso, Pečené

Diskusia k receptu

modrykamen
Už vidím, ako si budeme prsty oblizováť. Domáce paštéty a nákypy u nás všetci veľmi radi. Tento recept tu chýbal.
izabella929
super recept.-) práve dnes som na niečo podobné myslela, lebo mám v mrazničke kuracie pečienky a chcela som hľadať recept...skvelé a dík .-)
frezia68
Prekvapila ma škorica a zázvor.Ale vyskúšam menej a dá sa namraziť?Lebo do dvoch dní neskonzumujeme :-)
mata3636
všetko pekné, len ten eidam mi tam nejako nepasuje. nuž ale, proti gustu...
1x vini55
3sandra3
teda, chlape, to musí byť paráda... to sa hneď zapáčila.... dávam si do kk....


evusik
len pre úplnosť, v recepte píšeš 230°Fahrenheita a v dobe prípravy 230°Celzia, asi by si to mal opraviť na 110°Celzia aby to niekto, kto bude variť podľa tvojho receptu nespálil :-)
1x vini55
mesiar50
@mata3636
žiadny problém.Môže to byť aj bez syra.Originál receptúra syr neuvádza.Ďakujem ti za príhovor


mesiar50
@evu šíik
Ďakujem ti máš dobrú pozorovaciu schopnosť
Už je to opravené sorry
evusik
@mesiar50 ja tiež robievam podobné a preto viem, že takéto teriny vo vodnom kúpeli sa robia pomaly a 230°C je veľmi veľa, ale to ty vieš, ty si skúsený kuchár.... asi si naučený na F, u nás sú ale sporáky na C a ako by to dopadlo keby niekto takúto vec robil na 230°C si vieme asi obaja predstaviť :-)
mesiar50
3sandra3
Ahoj neni to bohviečo.Zámerne som miesto rýchlosoli dal obyčajnú
soľ.Teraz je výrobok nie ružový,ale hnedý,ale kašlem na to
je určite zdravší.3sandra3 Ďakujem
starkamajka
Pekný recept.Ja robím inak:250gr.kuracej pečienky,2vajcia,1dcl šlahačkovej smotany,100gr dobrej husacej alebo kačacej masti,pol malej lyžky soli,trochu mletého čierneho korenia-všetko v mixéry pomixsujem a dám piecť do srnčieho chrbáta na 40min./formu dám do plechu s vodou,ktorú pp dolievam.Dobrú chuť.
mesiar50
@evusik
tak som to piekol ako som pisal.
Nie je to zhorené je tam kôra na tom ako na sekanej
Ale upravil som na 180 st.C pre istotu tak som to čítal aj na nete.
Toto neni forma srnčí chrbát veď.Tam je 2kg diela a pri 180 sa to musí
piecť.Vo vode sa to robí pri 75 st.C,ale keďže nemám originál formu
na to tak pas
ariela6
tak a už som sa dočkala od teba dalši super recept pači sa mi ukladam a určite vyskušam na jar ked budeme chodit do zahrady sa taketo lakotinky velmi zidu a budu velmi chutit po robote
mesiar50
starkamajka
Znie to dobre.Verím,že aj tvoj recept je dobrý ďakujem,že si sa sním
podelil
mesiar50
@violetacamorova
Je to chuťovo veľmi podobné ako obchodné. Veľa podnikov neuvádza koreniny keďže to býva väčšinou výrobné tajomstvo
mesiar50
@fr ézia68
zázvor a škorica sa používa do pečeňoviek,pašték
málo ktovie keďže väčšinou to bývajú výrobné tajomstvá
Dá sa aj zmraziť iste. Keď sa dá tlačenka zmraziť tak určite aj pečeňový syr sa dá

mesiar50
@evu šik
prepáč asi som to zle pochopil,ale pozeral som na nete pre istotu,
tam píšu pre 2 L formu 180 st.C
v sro sme to robili v kotle pri 75 st,C.počas 2h
ďakujem za upozornenie teraz tam už nemám čo meniť je to
opravené
medovnicek
vidieť že sa mäsu a výrobkom z neho rozumieš, vďaka za výborný recept, už je v kk
medulienka122
musí to byť dobrota, škoda len, že moji chlapi nevezmú pečienkové veci do úst, ja to mám rada, ale len pre mňa sa mi to neoplatí robiť, asi by som to jedla do ďalších Vianoc...:-)), vyzerá to na poriadnu dobrotu,mňam
mesiar50
@medovn íček
no mal som tam nejaké nejasnosti aj ja keďže som to robil
prvý raz v domácich podmienkach ,ale je to opravené.
v sro sme mali na to špecialne formi šupli do vody 75 C na 2h
doma je to iné keď sa to bude robiť v srnčom chrbte tak sa to musí
uršite menej piecť.
mesiar50
@medulienka122
pamätám sa písala si mi to pri mojom pečenom kurati ,že neradi pečeň
ale keď si to spravíš len z mäsa a koreniny ako na fašírky bude s toho
určite výborná sekaná.Prajem ti pekný večer
helca103
Vidím,že sa realizuješ :-) Takéto recepty mám rada a teším,sa že si ho sem pridal. Zase budem doma machrovať s niečím novým.Presne takú istú formu mám už vyše 30 rokov doma a využívam ju málo a teraz budem vedieť ako ju využiť naplno.

gordonko
@mesiar50 aj mne sa to páči ,pravda je že tu slaninku naozaj tam nemusim,aj ten syr mi nesedí ,je veľký ....možno by som ho postrúhal a tak primiešal ..... čo myslíš ,čobysa stalo kebyže to dám do sklenic ???? ..... som papkáč ale ozaj je toho veľa na dva dni
mesiar50
@gordonko
v pohároch by to asi stuhlo ,ale ako ťa poznám cez tieto sms-ky
si urcete šikovný a kreativni.Samozrejme,že suroviny možes meniť
ako uznáš za vhodné,len nezabudni ak tam nenamieš rychlosoľ
výrobok nebude ružový
mesiar50
helca103
Ďakujem za krasne slova,som rad .že sa ti pridaný recept
páči vďaka aj za pekného smejka
mesiar50
@starkamajka
Tvoja receptúra je ok.
v budúcnosti určite raz vyskúšam,ale chcem sa ti ospravedlniť
ohľadom toho že som si nestihol všimnúť,že sa jedná o ženu
prepáč mi to.Pekný deň prajem
jody
pekné, pekné, ako všetko doma urobené... pre mňa bez syra, zato s pistáciami. A slaninka tam byť musí, pre nepripálenie a prieniku chutí, konzumovať sa nemusí...
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Super recept. Určite vyskúšam. Máme radi pečeňový syr, takže takýto domáci bude určite všetkým chutiť.
alaba
Vyzera chutne - pre vacsiu navstevu alebo na oslavy to moze byt zaujimave spestrenie.
Otazka : mozno pouzit aj iny druh pecienky ?
sonulienka
už tu bolo popísané dosť ale nedá mi je to skutočne výborný receptík za čo Ti ďakujem určite vyskúšam.
mesiar50
@alaba
original čo som robieval v jednom sro.pozostával z bravčovej
pečene pridaním bravčových orezkov buď to z pliecka,alebo z prerasteného bôčika.Koreniny figurujúce v tomto recepte sú totožné
s tými koreninami ktoré som ako miešač výrobkov používal
samozrejme v domácich podmienkach je to celkom
iná záležitosť spomeniem niektoré mínusi:
v mäsozávodoch im výrobok nepotečie masťou keďže specialne
zmiešané koreniny a emulgátory tomu zabránia
skoro všetko sa mieša rychlosolou je to vyfarbovač preto sú výrobky
ružové.
a samozrejme sú tam aj špecialne formy ktoré majú aj vrch prichitený
skrutkam.Ďakujem ti za príspevok keby si mala dotaz rád poradím v rámci možností.
mesiar50
@sonulienka
Ďakujem ti si zlatá.Je to chuťovo veľmi podobný originálu,keďže veľa
ludí nevie aké koreniny by sa tam mali aplikovaťJa by som tiež nevedel
keby som nebol pri tom.A práve preto som tento výrobok dal publikovať.Samozrejme sú tam aj riziká,ako som to uviedol pri
prispevku k @alaba treba si to dôkladne prečitať.Ďakujem ti za dôveru,prajem pekný deň
mesiar50
@goe
som rád že sa ti to pozdáva,ale sa oplatí prečítať aj riziká s týmto
spojené ktoré som tam opísal
Ale šikovná gazdinka to zvládne.Ja som sa tam potkol povedzme pri
tých stupňoch varenia keďže v mäsopriemysloch sú o niečo inšie
PRAJEM PEKNý DEŇ
mesiar50
@jody
Ďakuijem za pekné slová.Samozrejme dá sa to kombinovať tak isto
ako aj ostatné mäsové výrobky
aj do liptovskej salamy môže byť namiešaný buď tvrdý syr
alebo zelená paprika atď.Záleží na tvojej kreatívnosti a verím že to hravo zvládneš
.Prajem ti pekný deň
ankad
Mesiar50, musi to byt vyborny recept, idem podla neho robit...bocik mam v chladnicke, ostatne prisady a koreniny po ruke okrem kuracej pecienky, tak ju idem kupit. Uz sa tesim na tuto dobrotu.
Co sa tyka mrazenia, nerobi to problem. Robila som taku kde je slahacka a vajicko a po rozmrazeni to bolo ako cerstve, mrazenie nezmenilo na konzistencii nic.
Dakujem za recept.
mesiar50
@ankad
Som rad ,ze sa ti recept pozdava.Samozrejme ten syr
som tam pridal ja,nemusi tam byť.Ale musíš vedieť,
,že bez rýchlosoli to bude šedé.Ale to som v recepte
poznamenal.Ďakujem ti za pozitívne a pekné slová.

mesiar50
@ankad
ak tie kvety ,čo sú na tvojej profilovej fotke robíš Ty
tak potom dávam dolu klobúk po čiernu zem.A pravdepodobne logicky uvažujem je to tvoja práca.
Si šikovná akej niet páru.

jerica
@mesiar50 profík sa nezaprie , a ešte aj úprimné priznanie , to si vážim , receptík určite prepošlem , máme priateľov , čo zbožňujú domácu pečeňový syr, ja zas nie som na paštéty, za to mojej polovičke by som urobila radosť.
Perfektne v popise vysvetlené , foto nemá chybu:-)
mesiar50
@jerica
Ďakujem za tvoje pekné slová adresované k mojej osobe .Pokladám ta za úprimnú a dobrú bytosť.
Máš moj velký rešpekt.
ethanel
@mesiar50 krasne pripravene a super postup, jedine co mi tam vadi je ten syr ale to je len moj osobny nazor. Ked pripravujem nieco podobne doma tak to volam Chicken Liver Paté With Port Wine and Pistachios, btedy pouzijem portske vino, cognac, salotku, cesnak, cerstvy tymian, pecienky ale upravim ich na medium rare, maslo, korenie, sol a pistacie nikdy nerobim s mukou, skladujem v chlade najviac tyzden, inokedy robim aj s truffels ci s jablkami inokedy cista a podavam s pomarancovym chutney. Tvoju si tiez ukladam do KK , pretoze taketo recepty sa vzdy hodia na party. Dik moc za tvoj recept
mesiar50
@ethanel
Samozrejme v originálnom recepte syr nefiguruje a vlastne tam nemá ani čo hladať.Bol to len moj experiment.Ďalší moj ťah bol zámerné vynechanie
rýchlosoli.A múka tam tiež nemusí figurovať kto nemoze muku.Každý recept sa dá upraviť podla chuti človeka resp.kto aké rád.Neni za čo ďakovať rado sa stalo.
Ja ti ďakujem,že si sa podelil o svoje skúsenosti a o svoj recept.Určite som sa naučil niečo nové.V budúcnosti budem mať z čoho čerpať.


ankad
Mesiar, pasteka sa vydarila, uz jej niet! mala som par navstev a len sa po nej zaprasilo. Dala som aj par kuskov zamrazit, aj tie som musela vybrat. Pouzila som obycajnu sol, tak pasteka po rozkrajani stmavla, ale nikomu to po vysvetleni nevadilo. Nabuduce dam viacej soli aj malinko viacej korenia. Vdaka za recept.
Dakujem za komentar k mojej fotke na profile. Je to moj vyrobok, kvetiny robim z cukrovej hmoty, a z podobnej hmoty aj potahujem torty. Hmoty si robim sama, na jedenie su chutnejsie nez kupovane. Kvetiny su ako zive, nevesty mi povedali, ze ich omylom isli ovonat. Aj mna to raz oklamalo, este dobre ze ma nikto nevidel.
mesiar50
@ankad
Ozaj neni čo ďakovať.Potešenie je na mojej strane.
K tej rýchlosoli asi tolko že:
Všetky mesové výrobky ktoré majú ružovú farbu
obsahujú bez pardonu rýchlosol.Podla normy by
rýchlosol nemala prekročiť 2dkg / 1kg mesa.
Ja som aplikoval koreniny a sol samozrejme menej.
Keď tam pridáš raz tolko nič sa nestane.
Som rád,že sa ti pečeňovka vydarila.
A k tým tvojim cukrovinkám iba tolko,keď som to
ukazoval spolubývajúcemu tu v holandsku ťažko nachádzal slov.Si jedinečná žena.Ďakujem Ti,že si mi odpísala.Prajem ti pekný víkend
ankad
@mesiar , asi za 2 tyzdne budem robit znovu, tak tam dam rychlosol. Poznamku kolko soli na 1kg mesa som si zaznacila, podla toho sa budem vzdy riadit. Koreniny som mala asi tolko ako ukazujes na jednom obrazku na kavovej lyzicke, ja mam taku istu od mami, ale ziada sa do toho trosku viacej korenia. skutocne, vyborna pasteka.
mesiar50
@ankad
Preto,že si mi sympatická jedine tebe napíšem originálne znenie tohto receptu :
ZÁKLADNÉ SUROVINY:
1/ Bravčová pečeň surová
2/ Bravčové maso mleté(br.plece,br.bočik,alebo iné
br.orezky)Pomer masti k mesu 1:1
4/ Tenké plátky SUROVEJ BRAVČOVEJ CHRBTOVEJ
SLANINY(na vyloženie formy)
Mesiari používajú specialne formy aj z vrchom
(Svoju formu si možeš pretočiť zo dvakrát alobalom.)
KORENINY:
čierne korenie mleté
zázvor mletý
škorica mletá
muškátový oriešok(postrúhať strúhadlom na jemno)
rýchlosol 20g/na 1kg mesa
múka hrubá (kto nemože nemusí tam byť)
Pracovný postup:
Suroviny sa zomelú.Pridajú sa koreniny a sol
Meso sa rozmixuje a nakoniec sa primieša múka.
Samotné dielo resp.mixovaná surovina by nesmela
prekročiť 12 st. C.f
Ak sa dielo prehreje čiže ,sa spáli znehodnotia sa tam medzi inými aj plnohodnotné bielkoviny atď.
U mesiarov sa to varí v špecialnych formách ponorené vo vode 75 st.C
SAMOZREJME DOMÁCE PODMIENKY SÚ ŤAŽŠIE
NAPR.nepoužívajú sa emulgátory na udržanie masti
vo výrobku atď atď.
Milá ankad s týmto receptom som sa nechcel
zviditelniť chcel som ludom predstaviť vlastne koreniny čo sa aplikujú v pečeňovkách,v paštétách,
v pečeňových syroch.Som naozaj rád,že si odskúšala
tento recept a vydaril sa Ti.Ak budeš mať v budúcnosti
nejaké dotazy resp.otázky na mňa ozvi sa mi určite ti odpíšem.Prajem ti pekný deň.
ankad
Dakuje! a ked budem mat otazky, urcite sa opytam.
Ked som pridavala koreniny, oci mi padali na muskatovy orech, aj som ho mala v rukach, ako keby to tam malo ist....a teraz vidim, ze moze. Tak si toto vsetko prepisem a budem robit znovu. Momentalne som u dcery na cely tyzden, varujem vnucikov.
Slaninu som pouzila Kanadsku, prave v tom obchode nemali tu moju oblubenu co aj na halusky pouzivam, a bolo to aj s tou dobre, iba ze menej mastne, ale nevadilo. Pekny den aj Tebe.
mesiar50

@ankad
Dobre si myslela na muškátový orech.Aplikuje sa prevažne vo výrobkoch z pečene a aj pri krvavničkách.
Pozdravujem vnúčatká vidím,že sa nenudíš.Recept si
opíš prosím.Na internete ho nenájdeš keďže v tých časoch keď som robil technika-miešača tento recept podliehal licencii a výrob.tajomstvu.Pozdrav posielam
z holandska.
francuzska1
mesiar50, super recept, sice nie som moc na pecienky ale v takejto pastete to mozem, to mi chuti, uz dlhsie hladam nejaky fajn receptik na pecenovu pastetu, terinku ... hoci dost ludi spominalo, ze ten syr tam nepasuje, mne naopak;-)) urcite ho pridam ked ju budem robit;-))) dakujem, ze si sa s nami podelil o masiarke tajomstvo z tej tvojej sro;-))) ukladaaam;-)))
mesiar50
@francuzska1
Ozaj neni čo.ďakovať v budúcnosti rád poradím aj tebe keď budeš potrebovať ,samozrejme skorej okolo mesa
ako koláčov.Som rad,ze ta recept zaujal.Po prichode domov na dovolenku budem pridavat recepty skor mesoveho charakteru.
pozdravujem z Nederlandu
kecemis
@mesiar50 profesionalne spracovany recept, velmi pekny a urcite velmi chutny. Urcite ho vyskusam, hlavne moji chalani su na taketo uzasne dobroty, takze sa neobavam, ci sa minie za dva dni. Skor sa obavam ze ho budem musiet robit znova na druhy den.
njdevil
jej, majasku mozem stale, aj slaninku aj syr, uz mi tecu slinky... u nas fici vsetko, co je pecienkove...urcite vyskusam, recept sa uz tlaci...dakujem za dalsi paradny recept!!!
mesiar50
@kecemis
Nemusíš robiť tento moj výmysel.Originál receptúru
podla ktorej som miešal v mesovýrobe.. vidíš horevyšie.
Adresoval som to ankad.Stačí aj mleté bravčové a bravčová pečeň.Na muškátový bacha a škorica bez cukru.Koreniny si tam možeš aké chceš.Ale tieto ktoré
uvádzam sa používajú do peč.paštét,syrov a pečeňoviek.No a ak sa bojíš rýchlosoli finálny výrobok
bude hnedo šedý,ale to tam píšem niekde.Ďakujem ti
za pekný komentár.Maj sa pekne
mesiar50
@njdevil
Kde sa tu berieš.Milo si ma prekvapila už som chcel vypnúť tablet.Je to jednoduché.Ja som to mlel k voli
tomu,že kto nemá výkonný kuch.robot tak ten ponorný
mixér sa vlastne šetrý.Tento syr som ponúkol bráškovy
v šupke uvarenými zemiakmi.Nemáš čo ďakovať som rád,že sa ti rcp pozdáva.Resp.ja ďakujem za tvoje pekné
hodnotenie.Pekne Ťa pozdravujem
pusta
veľmi pekný recept, myslím si, že si mal použiť aj rýchlosoľ, napriek tomu, že sa niektorí s tým nestotožňujú. @mesiar50 - Lacikám, jednoducho tam patrí ako do všetkých pečeňových syrov. to je môj názor.
Lacikám, mám tu podobný recept s bravčovou pečeňou a ja som rýchlosoľ použila. hned to vyzerá chutnejšie a nie tak mdlo. ruku na srdce, väčšina takýto pečeňový syr kupuje a neprotestuje.:-)
prikladám link pre teba:

 varecha.pravda.sk/recepty/domaca-pasteta-z-bravcovej-pece...
mesiar50
@pusta
Máš pravdu rýchlosol tam patrý.Ako aj patrý či už
do mekkých výrobkov,veškerých párkov,suchých netepelne opracovaných výrobkov.Údenín,pečeňoviek a syrov atď.Najmodernejšie solenie je v tzv. V Masírovacích zariadeniach.Meso sa nastrieka rýchlosolou a vloží sa do miešačiek kde sa meso masíruje min.12h.Po uplinutí
tejto doby je meso pripravené či už k údeniu,alebo na inú výrobu.Kedves Ibykém som rád,že práve ty.. ktorú
považujem za expertku k mesovým výrobkom si sa vyjadrila pri tomto rcp.Tvoja paštéta je tiež super.Ďakujem za vložený link a pekný komentár
Tvoje rady si vážim a cením si ich.Posielam Ti pekný pozdrav.




9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@mesiar50 ,akurat som muzovi hovorila,ake jedla by som si dala zo Slovenska a bol tam aj pečenovy syr.....a teraz som ho nasla u teba v receptoch....vyzera uzasne!!!!!!!!!!!!!uz sa mi sliny zbieraju!!!!!!!!!!!urcite ho vyskusam!!!!!!Dakujem za recept :)
mesiar50
@pn
Nie je čo ďakovať.Ja ďakujem milá @pn . za tvoj pekný komentík a ,že ťa rcp.zaujal.
dabodado
Ahoj Mesiar,
sledujem Tvoje recepty a rád by som sa s Tebou poradil ohľadom údenia. Prípadne ak máš nejakú zbierku ponaučení, sem s ňou. Ja zvyknem robiť tak, že vypočujem viac názorov a urobím podľa seba to, čo sa mi zdá najlepšie. Obyčajne to funguje a výsledok býva ok.
K mojej otázke: robím domáce klobásky, chuťovo sú vraj vynikajúce a všetci naokolo sú spokojní, ale mne na nich stále niečo chýba - raz sa mi zdá, že treba viac doúdiť, inokedy zase, že je málo toho alebo tamtoho... Nič to, jednu otázku na Teba: mám murovanú udiareň (1x1 m šírka, dĺžka a cca. 3 m na výšku). Zvykol som zavesiť klobásky, aby vyrovnali teplotu s okolím, potom som pod nimi zakúril, urobil pahrebu a 3 dni s prestávkami údil (1 deň = jedno horenie zhruba 4-5 hodín). Stále sa mi však nedarí dosiahnuť, aby povrch klobásky bol jemný a mäkký. Obyčajne je povrch klobás vysušený a vráskavý (koniec-koncov, po vysušení klobásky aj tak všetky stvrdnú). Po vyúdení som zvykol nechať klobásky "vyvetrať" v udiarni 1-2 dni. Pritom do mäso-zmesy dávam aj vodu (cca. 1 liter na 10 kg mäso-zmesy), takže mäso-zmes je myslím dostatočne vláčna.
Napadlo ma ako riešenie tejto veci, že by som (vzhľadom na rozmery a stavbu udiarne) urobil oheň mimo udiarne a do udiarne preniesol už hotovú pahrebu a potom začal pozvoľna údiť. Čo povieš?
Vďaka za Tvoj názor.
dabodado
Ešte jednu vec ohľadom toho údenia: napísal som horenie 4-5 hodín, samozrejme tým nemyslím otvorený oheň, ale len tlenie a dym.
mesiar50
@dabodado
Zdravím ťa dabodado.Moja odpoveď na tvoj dotaz o zvráskavení klobás:
A)Piliny si navlhči 24 h.pred samotným údením ináč sa ti oheň rozhorí.B)Nerozkuruj v udiarni dlho resp.dones si radšej pahrebuC)Zbytočne v udiarni nevystavuj klobásky prievanuD)klobásy musia byť narazené na pevnoE)zredukuj vodu prosím(pozri moj rcp pri plnené kuracie prsia klobásou a vajcom,píšem tam pre @ppetr )
Ak by si mal ešte nejaký dotaz tak sa mi ozvy.Prajem ti všetko dobré.
mesiar50
@dabodado
Prepáč musel som ,len tak narýchlo .Tablet mi akosi nechce spolupracovať zo serverom varechy.Sám nechápem prečo mi celý deň nechcel pridať koment určený pre teba
dabodado
Ahoj mesiar,
veľmi veľká vďaka, mal som to približne takto v mysli, ale názory druhých a predovšetkým skúsených si treba vždy ceniť. Buď doplnia alebo poučia. Určite to vyskúšam a keby niečo, ozvem sa.
Zatiaľ sa maj a prajem Ti pekné sviatky. :)
mesiar50
@dabodado
Potešenie na mojej strane keď som ti nejak vedel pomocť.Ďakujem a želám ti tiež pokojné a krásne vianoce.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha