Pečené pstruhy so šampiňónmi, provensálskym korením a smotanou fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 16. februára 2014

Takto upraveného pstruha máme najradšej...

2
porcie
10 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks
1 PL
5 dkg
5 - 6 ks
5 ks
1 ČL
1 dcl




Postup

  1. 1

    Pitvané a umyté pstruhy zvnútra aj zvonka pokvapkáme citrónovou šťavou a dôkladne potrieme soľou.Vnútro posypeme štipkou provensálskeho korenia.

    Pečené pstruhy so šampiňónmi, provensálskym korením a smotanou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uložíme ich na menší, olejom vymazaný plech.Do brušnej dutiny vložíme tenké plátky masla,okolo rýb naukladáme na hrubé plátky nakrájané očistené šampiňóny a na osminky pokrájané osolené zemiaky(ak sú nové,môžu byť aj s vydrhnutou šupkou) premiešané s trochou oleja.Asi 1 dcl šľahačkovej smotany zmiešame so zvyškom provensálskeho korenia a kúskami masla a rovnomerne nalejeme na plech.

    Pečené pstruhy so šampiňónmi, provensálskym korením a smotanou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Smotana a maslo nám zaistia lahodnú chuť a šťavnatosť pokrmu.Pečieme nezakryté na 180°C 30 minút,nič netreba obracať.Prajem vám príjemné olizovanie všetkých desiatich prstov:-)

    Pečené pstruhy so šampiňónmi, provensálskym korením a smotanou (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

paploska
výborne, ja síce nemôžem smotanu, ale táto príprava je super kukulienka :-)
pusta
nádherný recept, pstruhy môžem na každý spôsob - vynikajúce mäsíčko, šťavnaté zemiaky - len 5**** ti môžem dať :-)
salinka
Jéj ryby, to sa teším...chválim a ukladám:-)
luss44
ryby, rybky, rybičky :) zdravé a chutne pripravené
afataga
na pohlad to vyzera dobre, ale mne sa zda 30 min. na zemiaky malo a na pstruhy vela, mne sa zemiaky pecu dlhsie
martinis
Súhlasím s @afataga , pstruhom by malo stačiť 15-20 minút, ale na zemiaky vždy potrebujem aspoň 45 minút. Možno ak by sa použili prevarené, trvalo by to kratšie, alebo ich nechať piecť samostatne a neskôr pridať pstruha. Toť moja skúsenosť :)
kukulienka71
NIe každý druh zemiakov potrebuje toško času,mám takú skúsenosť.Toto bola zlatá stredná cesta,pstruh nebol vysušený,a zemiaky boli mäkké a prepečené,iste veľa urobila aj smotana.@afataga ,môžeš mi veriť.Okrem toho nerada dávam predvarené zemiaky,zdá sa mi zbytočné špiniť ďalší riad.@martinis ,pstruha robím často,aj ked je to rýchlo hotová ryba,20 minút mi nikdy nestačilo na pekne upečeného.Na platni je všetko hotové skôr,rúra predlžuje tep.úpravu,to je zasa moja skúsenosť:-)Ďakujem vám za postrehy.
tiginko
krásny recept... tiež som chcela namietať proti 30 min pre zemiaky, ale určite tá tekutina im pomohla, veď varenie zemiakov trvá kratšie než pečenie.
pusta
@kukulienka71 , súhlasím s tebou, pečenie na panvici je kratšie, v trúbe potrebujú aj pstruhy o niečo dlhšie pečenie, zvyknú sa mi naraz upiecť aj so zemiakmi, ktoré nepredváram, to je úplne zbytočné :-)
zemiaky sa mi v jednom pekáči upečú nepredvarené spolu so pstruhmi naraz a ak chcem, aby boli na povrchu mať pstruhy do červena a do chrumkava, ešte pridám funkciu gril na záver asi na 5 - 10 minút na záver pri teplote 200 stupňov C, okrem toho ty si tu pridala sladkú smotanu, čo zaručuje na povrchu zemiakov chrumkavosť a vo vnútri zase sametovú šťavnatosť a mäkkosť, aj pstruhy zostanú šťavnaté a nie vysušené...taká je moja skúsenosť.:-)
kukulienka71
Ďakujem,že si sa podelila,@pusta , s tvojou skúsenosťou.Raz som tu už niekde spomínala,že som mala už aj zemiaky,čo sa neupiekli ani za 1,5 hod.Ak vidím,že sa uvaria za krátky čas(deň predtým som z toho vrecka varila ku kačacím stehnám)viem,že sa upečú za 30 minút,navyše boli krájané na osminky,čo je tiež prednosť pri pečení.
julica
Mnam, dala by som si taku rybu. Tiez sa mi nezdaju tie zemiaky, najde sa aj taky druh, co sa stihne upiect, z mojej skusenosti viem, ze take domace hutne zemiaky sa upecu tak za hodinu, co je na pstruha privela - prepecie sa mu aj chrbtica a potom sa neda vcelku vybrat. takze by som to skusala len s overenymi zemiakmi
kukulienka71
@julica ,beriem ako kompliment,dakujem:-)Čo sa zemiakov týka,máš pravdu,niektoré potrebujú viac...Ja odporúčam dať všetko naraz a potom sa uvidí,ak niekto natrafí na hutné zemiaky,môže pstruha vybrať,nechať na teple,kým sa zemiaky dorobia...
eviana
@kukulienka71 , parádne jedlo - ako vždy od Teba, krásne foto. Tento spôsob prípravy rýb so zemiakmi a smotanou som prvý krát okúsila tu na juhu, moja svokra to vie spraviť famózne, ale bez šampiňónov, tie sú u Teba zaujímavým bonusom - neviem, či tu máme iné zemiaky, ale vždy ich pečie spolu s rybou a sú akurát. Si mi pripomenula, že je aj u nás čas nejakú tú rybacinu zrobiť veru... a pripomenula si s noblesou :) mňam 5***** jasných :)
mariamka
vyzeraju perfektne, zemiaky sa daju aj predvarit alebo nechat dopiect ako vravis, chute si mi narobila, 5* :)
frezia
Kupim rybky a vyskusam tvoj pekny recept.
dobryhrncekvar
ale si mi narobila chute, pstruhy robím často, nie takto, tak skúsim aj podľa tvojho receptu so smotanou.....pekný recept
marianne
mam este dva pekne pstruhy,spravim podla teba,dam vediet:-)
olga45
ďakujem za recept... včera som to robila, je to fakt na oblizovanie všetkých desiatich prstov :) ako si napísala




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia