Foto: safira85
Mám rada kura a na veľa spôsobov. Ale pečené tak, ako ho robievala maminka, mám najradšej. Jednoduchá klasika:/
príprava
na 170 - 225 °C
Postup
-
1
Kuriatko si umyjeme, očistíme a rozrežeme ho pozdĺž pŕs.(keďže nemám pekáč, ale len plech, tak som kuriatko rozrezala, kto však nechce, nemusí,môže ho nechať vcelku).
-
2
Vopcháme ruku pod kožu pri krku a opatrne oddeľujeme kožu od svalu po celom obvode kuraťa.
-
3
Teraz kura osolíme, okoreníme, opaprikujeme nielen zvonka ale aj zvnútra a aj pod kožou. Navrch ešte pridáme oregano, tiež podľa chuti. Takto ochutené kuriatko sa mi veľmi osvedčilo, pre toho kto nemá rád kožu má to kurča potom nielen chuť ale aj farbu a nie je vysušené. Potrieme kura olejom, podlejeme vodou a dáme do vyhriatej rúry na 250 stupňov zapiecť na 10 minút.
-
4
Po 10 minútach kura prikryjeme alobalom, znížime teplotu rúry na 180 stupňov a pomaly pečieme ešte 1 hod. a 30 min. až 2 hod. podľa toho ako vám pečie rúra. Kura priebežne kontrolujeme a polievame šťavou z výpeku.
-
5
Po 2 hodinách pečenia dáme dolu alobal a zapekáme kuriatko zvrchu dochrumkava ešte aspoň 15 minút, alebo tak dlho ako vám pečie rúra. ( keď máte kura vcelku tak ho môžete obracať nech sa vám prepečie z každej strany).
Diskusia k receptu