Pečené kuracie stehná na víne s jemným cesnakovým krémom fotorecept

pusta - fotkapusta, 25. mája 2013
Pečené kuracie stehná na víne s jemným cesnakovým krémom (fotorecept)
Foto: pusta

Kura sa dá pripraviť na veľa spôsobov. Vybrala som kuracie stehná na víne a spravila som k nim cesnakový krém. Podávala som s chlebovými krutonmi.

3
porcie
12 hodín minút
príprava
60 minút
na 180 a 15 minút gril  °C

Suroviny

3 ks
150 ml alebo iné kvalitné suché biele víno
7 - 8 strúčikov podľa veľkosti
100 ml
1 ks
 podľa chuti
2 - 3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Večer pred pečením som dala kuracie stehná do pekáčika

    Pečené kuracie stehná na víne s jemným cesnakovým krémom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Poriadne som ich osolila a potrela som ich 3 strúčikmi prelisovaného cesnaku.

    Pečené kuracie stehná na víne s jemným cesnakovým krémom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Poliala som ich olejom a odložila na 12 hodín / na noc/ odpočívať do chladničky.

    Pečené kuracie stehná na víne s jemným cesnakovým krémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ráno som ich vybrala z chladničky,aby sa zohriali na izbovú teplotu. Do malého hrnca som dala variť 4 strúčiky cesnaku do vriacej vody - cca 5 minút.

    Pečené kuracie stehná na víne s jemným cesnakovým krémom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesnak som scedila a nechala riadne odkvapkať.

    Pečené kuracie stehná na víne s jemným cesnakovým krémom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do malého hrnca som prelisovala uvarený cesnak, pridala som vaječný žĺtok,...

    Pečené kuracie stehná na víne s jemným cesnakovým krémom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pochúťkovú kyslú smotanu a soľ, dobre spolu rozmiešala.

    Pečené kuracie stehná na víne s jemným cesnakovým krémom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zmes som varila nad vodnou parou za stáleho miešania do hustoty krému - cca 7- -8 minút, nechala som ho po vypnutí plameňa dalej nad parou,aby nevychladol. Takto pripravený krém je veľmi jemný a lahodnejší, než cesnaková majonéza so smotanou.

    Pečené kuracie stehná na víne s jemným cesnakovým krémom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ku kuracím stehnám som priliala biele suché víno, mala som Chardonay, ročník 2007. Môžete použiť aj iné biele víno, ale zásadne len také kvalitné, ktoré by ste pili aj Vy sami.

    Pečené kuracie stehná na víne s jemným cesnakovým krémom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Prikryté alobalom som piekla v trúbe vyhriatej na 180 stupňov 45 minút, odstránila somalobala a ešte som zapla na 15 minút funkciu Grill, kým bola kožička pekne hnedo-červená a parádne chrumkavá. Čas a teplotu si odsleduje každý sám podľa svojej vlastnej trúby.

    Pečené kuracie stehná na víne s jemným cesnakovým krémom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na tanieri som horúce stehno prelilala jemným cesnakovým krémom, ktorý vynikajúco harmonizoval s vínom, ktorého chuť prevzali týmto spôsobom pečené kuracie stehná. Ide o veľmi chutné jedlo, vhodné najmä na sviatočný stôlči už pre Vás alebo pre milú návštevu. Podávala som s opečenými chlebovými cesnakovými krutónmi, ako príloha je vhodná aj dusená ryža alebo varené nové zemiaky s petržlenovou vňaťou

    Pečené kuracie stehná na víne s jemným cesnakovým krémom (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

miskalka1
Parádne, to sa bude priateľovi páčiť a teda aj mne. Ukladám :)
sracz
Nádhera, lákavý variant "mňamkoviny" pre každého gurmána, domácej kuchyne zvlášť extra!!! Milá @pusta - predsa mám len jednu maličkú pripomienku k časti názvu tohoto Tvojeho prekásneho spôsobu prípravy aj môjho obľúbeného "kurátenka"! -:))) Prečo ....... s jemným cesnakovým krémom!??? Milujem cesnak, čím viac je ho v jedle cítiť, tým lepšie!!! A že niekedy nejakej "útlocitlivke" tzv. smrdí! Tak pree ňu mám svojsku odpoveď - "co šicko ňešmerdzi a jake je to fajne_prefajne! -:))) Nič vo zlom, kedvesem, naozaj perfektný rcp!

P.S.: a propos - a poznáš tento!? Pýta sa "gádžo" "suseda" Róma Déžiho: ktorú rastlinu máš najradšej! Thááá, prosím pekne cesnak! Naozaj? A prečo? Lebo po klobáse vonia!!! -:)))
pusta
@miskalka1 ,
veľmi ma teší, že sa ti recept páči a uložila si si ho pre seba a priateľa, toto je práve ten typ receptu, o ktorom sa vraví, "že láska ide cez žalúdok". :-)
Prajem Vám obom veľa lásky a dobrú chuť!
dakujem.
pusta
milý @sracz -ferikém, najprv ti vysvetlím názov, ktorý som zvolila, píšem to už v bode č.8. Na rozdiel od cesnakovej majonézy alebo aioli, kam sa dáva surový cesnak a preto sú ostrejšie a výraznejšie, dochucujú sa s nim jedlá mdlej chuti, tento krém obsahuje varený cesnak, krém síce má cesnakovú chuť, ale oveľa jemnejšiu. Takýto krém neprebije chuť kvalitného bieleho vínka, ktorá sa vsiaklo do jemného mäsíčka, naopak podtrhne jeho delikátny šmak.
som veľmi rada, že si sa spýtal, inak cesnaku je tam naozaj dosť, aj cesnakové krutóny ako príloha :-) chcela som dosiahnuť harmóniu použitých surovín, podarilo sa mi to vo výsledku dosiahnuť presne tak, akú som mala predstavu.
vidno, že si gurmán a znalec.
ferikém, ak by to bolo pre teba málo, čerstvý cesnak môžeš do krému ešte vždy pridať, aby mal krém ten tvoj správny šmak. cesnak nesmrdí, cesnak nádherne vonia :D, teda aspoň mne.
dakujem za uznanie a krásne hodnotenie.
tatranka
Dármo.Toto sú recepty mojej krvnej skupiny.Chutný recept,kde merítkom pri prezeraní je príznak,pribúdania slín v puse.A to práve teraz prebieha.
pusta
@tatranka milá, to isté pociťujem ja pri tvojich receptoch, dokonca prhltam na prázdno...a rozmýšľam, ako tvoje kreácie pripravím, aby boli také vynikajúce ako sú tie tvoje :P
dakujem.
havino
opäť pekný recept, pekne zdokumentovaný, podľa mojej chuti
boxik
No toto je receptík ako sa patrí a keď k tomu pripočítam , že mi zo sedmičky Chardonay zostane ešte vyše pol litra na zapitie čo môže byť v nedeľu s hnusným počasím vonku lepšie.
pusta
milý @boxik , tak krásne si ma rozosmial :D. presne tak, toto jedlo si žiada piť, a práve to Chardonay. :-)
som veľmi rada, že sa ti páči môj receptík.
apropos, aký bol srnčí guláš? varil si ho?
dakujem ti za ocenenie.
mesiar50
Recept ako pre mňa stvorený.Písal som,že už nebudem komentovať mesá a výrobky z nich.Samozrejme milá pusta u teba to neplatí.Som rád,že si pridala do mojej kuchárskej knihy nový a výborný rcp.Po príchode domov si ich rád vytlačím a budem sa nimi inšpirovať a aj učiť sa z nich.Kuracinu možem v hocijakej kombinácii.Prajem ti pekný celý deň.



boxik
Srnčí guláš bol jedničkou , ešte raz vďaka ze vynikajúci recept a inšpiráciu.
pusta
@boxik milý, veľmi si ma potešil touto správou.
dakujem ti :-)
pusta
@mesiar50 - kedves Lacikám,
len pekne komentuj moje receptíky s mäskom a aj iné :-)
veľmi si ma potešil, že si ich odkladáš. som veľmi rada, že sa ti páči.
dakujem a pekný nedeľný deň ti prajem :-)
michalfun
Bez komentára, mám u seba rodičov, keďže prerábajú a boli nadšený. Kuracie bolo famózne, mimo toho som urobil rovnakým spôsobom, morčacie stehno. Skvelé, jemné a vyvážené, cesnakový krém dotvoril harmóniu chuti a obeda. Problém je, že teraz budú chcieť každú nedeľu, aby som varil. ;)
pusta
vermina, som rada, že si uvarila, aspoň dúfam, že áno :-)))
prepáč, že až dnes ti píšem, ale iba teraz som si všimla tvoj milý komentík.
dakujem.
pusta
@michalfun , veľmi sa teším, že toto kuracie bolo famozne, dokonca aj morčacie stehno si robil podľa tohoto receptu.
rodičov si si krásne uctil a neľutuj, rob to zatiaľ, kým sú ešte tu s tebou a čo možno najčastejšie...kiežby tu ešte boli aj tí moji...
veľmíi si vážim tvoju úžasnú pochvalu.
dakujem ti.