Pečené kačacie prsia na rozmaríne s granátovým jablkom v karamelovej omáčke fotorecept

pusta - fotkapusta, 16. februára 2014
Pečené kačacie prsia na rozmaríne s granátovým jablkom v karamelovej omáčke (fotorecept)
Foto: pusta

Tento luxusný recept na pečené kačacie prsia na rozmaríne s granátovým jablkom v karamelovej omáčke som našla na maďarskej stránke Chef Parade asi pred Zobraziť celý popisTento luxusný recept na pečené kačacie prsia na rozmaríne s granátovým jablkom v karamelovej omáčke som našla na maďarskej stránke Chef Parade asi pred mesiacom, veľmi sa i zapáčil, dnes som ho odskúšala, je vynikajúci a preto ho posúvam dalej. Toto jedlo nie je vôbec ťažké, ale úžasne chutné a je dôkazom toho, že aj doma možno variť na úrovni šéfkuchárov zo známych reštaurácií.

2
porcie
15 minút
príprava
7 - 8 minút
na 170 °C

Suroviny

1 ks
podľa chuti
1 vetvička
podľa chuti
1 PL (olivový)
1 ks
4 PL
z 1 citróna




Postup

  1. 1

    Kačacie prsia som dočistila, umyla a osušila papierovou utierkou.

    Pečené kačacie prsia na rozmaríne s granátovým jablkom v karamelovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ostrým nožom som na koži vytvorila kolmými rezmi na seba mriežku, pričom som dala pozor, aby som nazakrojila nožom do mäsíčka, pri pečení sa lepšie vypečie kačací tuk a koža sa upečie pekne do chrumkava.

    Pečené kačacie prsia na rozmaríne s granátovým jablkom v karamelovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V miske som zmiešala rozmarín, čerstvo mleté čierne korenie a olej,...

    Pečené kačacie prsia na rozmaríne s granátovým jablkom v karamelovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...touto zmesou som potrela kačacie prsia len na strane bez kože, vôbec som nesolila, aby zostali šťavnaté a nechala som ich 15 minút odpočívať.

    Pečené kačacie prsia na rozmaríne s granátovým jablkom v karamelovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Granátové jablko som horizontálne prekrojila na polovice /nie zvislo!/, krásne vidno obraz hviezdice, obrátila som ich reznou plochou do dlane a...

    Pečené kačacie prsia na rozmaríne s granátovým jablkom v karamelovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...poklepaním po povrchu zo strany so šupkou varechou som pomedzi rozovreté prsty ruky uvoľnila jadierka i so šťavou do misy.

    Pečené kačacie prsia na rozmaríne s granátovým jablkom v karamelovej omáčke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kačacie prsia som na iba strane kože tesne pred opekaním osolila morskou soľou a položila kožou nadol do rozpáleného suchého pekáčika z jenského skla /nemala som dostatočne veľkú panvicu/ a na prudkom plameni som opekala asi 3-4 minúty, kým kožička nedosiahla peknú zlato-hnedú farbu, potom som prsia obrátila pomocou dvoch drevených špachtlí - nepichať v žiadnom prípade vidličkou!!!

    Pečené kačacie prsia na rozmaríne s granátovým jablkom v karamelovej omáčke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Otočené prsia som opekala na dolnej strane nad prudkým plame§ňom len 2- 3 minúty. Týmto spôsobom som dosiahla prepečenie "medium", ak chcete mať prepečené na "rosé", opekajte z každej strany o 1- 2 minúty menej.

    Pečené kačacie prsia na rozmaríne s granátovým jablkom v karamelovej omáčke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kačacie prsia som vložila piecť na 7 - 8 minút do trúby vyhriatej na 170 stupňov na 7 - 8 minút, pri spôsobe na "rosé" opekajte o 2 minúty menej! Prsia som vybrala a asi 10 - 15 minút som ich nechala odpočívať, aby sa v nich rovnomerne rozložila šťava a pri krájaní nevytiekla, prsia zostanú krásne šťavnaté potom. Ostrým nožom som ich potom pokrájala úhľadne na plátky asi 3 - 4 mm silné.

    Pečené kačacie prsia na rozmaríne s granátovým jablkom v karamelovej omáčke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Za ten čas som do rozpáleného suchého hrnca nasypala hnedý kryštálový cukor a...

    Pečené kačacie prsia na rozmaríne s granátovým jablkom v karamelovej omáčke (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...za sústavného miešania som ho nechala rozpustiť na karamel,...

    Pečené kačacie prsia na rozmaríne s granátovým jablkom v karamelovej omáčke (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...do ktorého som pridala jadierka granátového jablka aj so šťavou ...

    Pečené kačacie prsia na rozmaríne s granátovým jablkom v karamelovej omáčke (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...a pridala som citrónovú šťavu, povarila som spolu do konzistencie sirupovej omáčky na prudkom plameni a vypla som plameň. Citrónová šťava hustý karamel primerane nariedila a úžasne ochutila granátové jablko a karamel.

    Pečené kačacie prsia na rozmaríne s granátovým jablkom v karamelovej omáčke (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Na tanier som dala pokrájané pečené kačacie prsíčka pečené na spôsob "medium", dookola som ich pokvapkala granátovým jablkom v karamelovej omáčke s citrónovou šťavou a podávala som so zemiiakovo - kukurično - špenátovými tortičkami s cesnakom a vajíčkom ako vynikajúcou prílohu a skvelý chuťový doprovod tohto delikatesného jedla.

    Pečené kačacie prsia na rozmaríne s granátovým jablkom v karamelovej omáčke (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Takto pripravené kačacie prsia sú elegantným luxusným sviatočným slávnostným jedlom a dôkazom toho, že aj doma môžete variť na vysokej úrovni ako šéfkuchár v noblesnej reštaurácii pre vašich milovaných, vôbec to nie je ťažké :-) Dobrú chuť prajem! :-)

    Pečené kačacie prsia na rozmaríne s granátovým jablkom v karamelovej omáčke (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

pusta
@medovnicek , hej, je to krásne jedlo, som rada, že postup považuješ za výborný :-)
dakujem za pochvalu.
tatranka
Kým som dočítala celý tvoj recept a postup,zistila som,že mám plnú pusu chtivých slín.Paráda recept !!!!!!!!!! Hneď by som sa na takéto krásne pripravené a opečené kačacie prsia nechala pozvať.Urobím ich! Len mi nie je jasné kde by som to mohla opekať na prudkom plameni.Vidím u teba v bode 8 a 9,že ty ich opekáš ozaj priamo nad ohňom.Toto asi nebudem pre moje kačacie prsíčka zabezpečiť.Myslela so,že ich dám do grilu.Ono by to malo splniť ten opekací účel.Ak ich urobím,dám ti vedieť,ako to dopadlo. U mňa máš 5*.
pusta
@taranka - martuška milá, opekám ich v suchom pekáčiku z jenského skla nad silným priamym plameňom na sporáku hore nad plynovým horákom. ty môžeš spokojne v rozpálenej suchej panvici, ktoré neskôr po opečení dáš ešte s panvicou dopiecť do elektrickej trúby. ja mám kombinovaný sporák, hore plynové horáky a dole elektrická trúba. neviem, aký máš ty, ale dá sa aj na indukčnej sklokeramickej doske na platni elektrického sporáka a potom dopečieš v elektrickej trúbe.
opekám v bode č. 7 a č. 8, dopekám v trúbe v bode č. 9.
neviem, či gril bude práve vhodný...
poteší ma, ak dáš vedieť, ked si odskúšala tento môj receptík.
som rada, že tento recept považuješ za "Paráda recept!!!!!!!!!!!!":-)))))
je naozaj vynikajúci.
dakujem za žasnú pochvalu a skvelé hodnotenie s 5*****
jamarlen
tí šéfkuchári dávajú menšie, no úhľadnejšie porcie:)
eviana
@pusta milá, krásna symfónia chutí, farieb, vôní... fantázia, krásne si sa pohrala, mňa by si ukecala bárskedy na takúto lakocinku. Aj ja veľmi oceňujem pracovný postup, prsia sú šťavnaté, akurát aké majú byť, netrápila si ich zbytočne dlhým opekaním, museli byť famózne... už na pohľad také sú, jasných 5*
pusta
ach, @jamarlen môj milý, ved to som sa tak snažila... sú to tie najúhľadnejšie plátky, ktoré sa mne podarilo nakrájať z kačacích prsíčok, :-)
dokonca sa mi podarilo na "medium" upiecť , prílohu som dala elegantnú, omáčku z granátového jablka v karameli som nakvapkala tak akoby náhodou - a ty povieš, že šéfkuchári dávajú menšie a úhľadnejšie porcie :-( :D
leda ak si mal na mysli obrovský tanier, na ktorom dokopy nič nie je :DDD
väčší som nemala, aby som ti mohla vyhovieť :-)
ale aj toto bolo málo, čo som dala pre jedného :-) ak si uvedomíš, že tie kačacie prsia nie sú veľké ani v surovom stave.
ale k úprave a k chuti si sa akosi nevyjadril...no čo sa dá robiť,no jo, hold vkusu každého nikdy nevyhovieš :-)
aj tak ti dakujem.

pusta
@eviana moja milá, veru, včera som sa so všetkým poriadne pohrala, ale vydarili sa kačacie prsíčka, bola som veľmi spokojná so svojim dielkom. prsíčka nevysušené, šťavnatučké, dokonca na "medium" a s chrumkavou kožičkou - no mňam...
a tá úžasná karamelová omáčka z granátového jablka - jemne sladkokyslá vynikajúco doplňala s elegantnou prílohou tú úžasnú chuť kačky :-)
stačilo asi 20 minút a skvelá dobrota bola na stole :-)
neboj, druhé prsíčko spravím tebe :-) už mám vymyslené ako :-)
dakujem za úžasné ocenenie a *****
frezia
Velmi pekny recept. Granatove jablko pouzivam v kuchyni casto a prave ku kacke sa hodi velmi dobre.
alex37
skvelý rcpt, delikatesa naozaj ako v špičkovej reštaurácii, oceňujem kombinácie, ja mám od určitej doby paniku z granátového jablka, ale to len preto že som bola nešikovná /stráášne farbí/ :-) *****, KK
pusta
@frezia ,som rada, že považuješ recept za veľmi pekný, je to vynikajúca úprava kačacích pŕs.
ja som ochutnala a použila granátové jablko po prvýkrát, súhlasím s tebou, že sa úžasne hodí ku kačke.
dakujem za uznanie.
pusta
@alex37 , áno, je to delikatessa ako v špičkovej reštaurácii :-) môže byť také aj doma, ked sa chce :-)
netreba mať žiadnu paniku z granátového jablka, hoci fakt farbí, použi techniku uvoľňovania jadierok, ktorú som popísala v bode č. 5 a č. 6 postupu, z riadov sa umýva ľahučko dole tá nádherná cyklámenová farba, aj z rúk.
dakujem ti veľmi pekne za ocenenie kombinácií tohto receptíku.
kukulienka71
Oceňujem tvoju snahu @pusta ,je to tvoja záľuba a vynikajúci relax,pekne si to spracovala.Prezerala som aj tvoje staršie recepty,je z čoho vyberať,široká škála chutí,spôsobov prípravy...skvelú kuchársku knihu máš!
pusta
@kukulienka71 , je to moja veľká vášeň od mlada, skúšať nové a nepoznané ešte u mňa, aj ťažšie a zložitejšie veci. pochválim sa , ked som mala 20 rr, som spravila po prvýkrát pravú sviečkovú Wellington, tak ako je originál s foie gras, hubami...v lístkovom ceste. mojim tvrdým prísnym kritikom bol otec, odborník od fachu - ked dojedol, zamyslene povedal: Ľutujem tvojho manžela, ja som visela s otázkou na perách a oci, to je až také zlé??? on mi na to: Nie také vynikajúce, bez jedinej chybičky, ale tá jeho peňaženka!!! :DDD
mám vynikajúcu chuťovú predstavivosť a cit pre korenie, nuž snažím sa ...či je to zahraničné, či domáca klasika a teší ma to :-)
veľmi pekne ti dakujem za úžasné ohodnotenie tej mojej bohatej a širokej škály rôznorodej palety.
lyali
Veľmi pekná inšpirácia :-) Láka ma to granátové jablko :-) KK :-)
pusta
@lyali , hej, je to veľmi pekná a veľmi chutná inšpirácia, výborne doplnená granátovým jablkom.
som rada, že sa ti receptík páči :-)
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
gagika
Mila pusta, klobuk dolu. Krasne si kacacie prsia pripravila a aj zdokumentovala. Vyborna a ako ty pises luxusna pochutka. Nabuduce vyskusam podla tvojho postu a budeme mat trosku zmeny lebo ja ich robievam na zelenom pepri, ktory je v naleve.
sracz
... excelentný variant prípravy kačacích pŕs "Double D", milá @pusta s predpokladom lahodnej chuti!!!
pusta
@gagika milá, áno to je luxusná pochúťka, teší ma, že aj ty ju spravíš :-)
dakujem za tvoje nádherné hodnotenie.
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, dakujem ti za to, že považuješ tento recept za excelentný variant prípravy kačacích pŕs "Double D".
danielik3355
Vyzerá to fantasticky...nové recepty sa oplatí vyskúšať :D ...PS: Pusta celkom by ma zaujímalo koľko máš rokov, lebo máš skvelé recepty a iste aj hodne skúsenosti... lebo určite nemáš 10 rokov ako máš v profile :D
redakcia
Komentár autorky receptu:
@Danielik3355 , som rada, že sa ti tento recept páči, naozaj sa ho oplatí vyskúšať. @radox1 si nevšímaj, tára ako obyčajne :-) rokov mám podstatne viac, neprezradím však, iste chápeš :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia