Pečené kačacie prsia na rozmaríne s granátovým jablkom v karamelovej omáčke fotorecept
Foto: pusta
Tento luxusný recept na pečené kačacie prsia na rozmaríne s granátovým jablkom v karamelovej omáčke som našla na maďarskej stránke Chef Parade asi pred Zobraziť celý popisTento luxusný recept na pečené kačacie prsia na rozmaríne s granátovým jablkom v karamelovej omáčke som našla na maďarskej stránke Chef Parade asi pred mesiacom, veľmi sa i zapáčil, dnes som ho odskúšala, je vynikajúci a preto ho posúvam dalej. Toto jedlo nie je vôbec ťažké, ale úžasne chutné a je dôkazom toho, že aj doma možno variť na úrovni šéfkuchárov zo známych reštaurácií.
porcie
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
Kačacie prsia som dočistila, umyla a osušila papierovou utierkou.
-
2
Ostrým nožom som na koži vytvorila kolmými rezmi na seba mriežku, pričom som dala pozor, aby som nazakrojila nožom do mäsíčka, pri pečení sa lepšie vypečie kačací tuk a koža sa upečie pekne do chrumkava.
-
3
V miske som zmiešala rozmarín, čerstvo mleté čierne korenie a olej,...
-
4
...touto zmesou som potrela kačacie prsia len na strane bez kože, vôbec som nesolila, aby zostali šťavnaté a nechala som ich 15 minút odpočívať.
-
5
Granátové jablko som horizontálne prekrojila na polovice /nie zvislo!/, krásne vidno obraz hviezdice, obrátila som ich reznou plochou do dlane a...
-
6
...poklepaním po povrchu zo strany so šupkou varechou som pomedzi rozovreté prsty ruky uvoľnila jadierka i so šťavou do misy.
-
7
Kačacie prsia som na iba strane kože tesne pred opekaním osolila morskou soľou a položila kožou nadol do rozpáleného suchého pekáčika z jenského skla /nemala som dostatočne veľkú panvicu/ a na prudkom plameni som opekala asi 3-4 minúty, kým kožička nedosiahla peknú zlato-hnedú farbu, potom som prsia obrátila pomocou dvoch drevených špachtlí - nepichať v žiadnom prípade vidličkou!!!
-
8
Otočené prsia som opekala na dolnej strane nad prudkým plame§ňom len 2- 3 minúty. Týmto spôsobom som dosiahla prepečenie "medium", ak chcete mať prepečené na "rosé", opekajte z každej strany o 1- 2 minúty menej.
-
9
Kačacie prsia som vložila piecť na 7 - 8 minút do trúby vyhriatej na 170 stupňov na 7 - 8 minút, pri spôsobe na "rosé" opekajte o 2 minúty menej! Prsia som vybrala a asi 10 - 15 minút som ich nechala odpočívať, aby sa v nich rovnomerne rozložila šťava a pri krájaní nevytiekla, prsia zostanú krásne šťavnaté potom. Ostrým nožom som ich potom pokrájala úhľadne na plátky asi 3 - 4 mm silné.
-
10
Za ten čas som do rozpáleného suchého hrnca nasypala hnedý kryštálový cukor a...
-
11
...za sústavného miešania som ho nechala rozpustiť na karamel,...
-
12
...do ktorého som pridala jadierka granátového jablka aj so šťavou ...
-
13
...a pridala som citrónovú šťavu, povarila som spolu do konzistencie sirupovej omáčky na prudkom plameni a vypla som plameň. Citrónová šťava hustý karamel primerane nariedila a úžasne ochutila granátové jablko a karamel.
-
14
Na tanier som dala pokrájané pečené kačacie prsíčka pečené na spôsob "medium", dookola som ich pokvapkala granátovým jablkom v karamelovej omáčke s citrónovou šťavou a podávala som so zemiiakovo - kukurično - špenátovými tortičkami s cesnakom a vajíčkom ako vynikajúcou prílohu a skvelý chuťový doprovod tohto delikatesného jedla.
-
15
Takto pripravené kačacie prsia sú elegantným luxusným sviatočným slávnostným jedlom a dôkazom toho, že aj doma môžete variť na vysokej úrovni ako šéfkuchár v noblesnej reštaurácii pre vašich milovaných, vôbec to nie je ťažké :-) Dobrú chuť prajem! :-)
dakujem za pochvalu.
opekám v bode č. 7 a č. 8, dopekám v trúbe v bode č. 9.
neviem, či gril bude práve vhodný...
poteší ma, ak dáš vedieť, ked si odskúšala tento môj receptík.
som rada, že tento recept považuješ za "Paráda recept!!!!!!!!!!!!":-)))))
je naozaj vynikajúci.
dakujem za žasnú pochvalu a skvelé hodnotenie s 5*****
dokonca sa mi podarilo na "medium" upiecť , prílohu som dala elegantnú, omáčku z granátového jablka v karameli som nakvapkala tak akoby náhodou - a ty povieš, že šéfkuchári dávajú menšie a úhľadnejšie porcie :-( :D
leda ak si mal na mysli obrovský tanier, na ktorom dokopy nič nie je :DDD
väčší som nemala, aby som ti mohla vyhovieť :-)
ale aj toto bolo málo, čo som dala pre jedného :-) ak si uvedomíš, že tie kačacie prsia nie sú veľké ani v surovom stave.
ale k úprave a k chuti si sa akosi nevyjadril...no čo sa dá robiť,no jo, hold vkusu každého nikdy nevyhovieš :-)
aj tak ti dakujem.
a tá úžasná karamelová omáčka z granátového jablka - jemne sladkokyslá vynikajúco doplňala s elegantnou prílohou tú úžasnú chuť kačky :-)
stačilo asi 20 minút a skvelá dobrota bola na stole :-)
neboj, druhé prsíčko spravím tebe :-) už mám vymyslené ako :-)
dakujem za úžasné ocenenie a *****
ja som ochutnala a použila granátové jablko po prvýkrát, súhlasím s tebou, že sa úžasne hodí ku kačke.
dakujem za uznanie.
netreba mať žiadnu paniku z granátového jablka, hoci fakt farbí, použi techniku uvoľňovania jadierok, ktorú som popísala v bode č. 5 a č. 6 postupu, z riadov sa umýva ľahučko dole tá nádherná cyklámenová farba, aj z rúk.
dakujem ti veľmi pekne za ocenenie kombinácií tohto receptíku.
mám vynikajúcu chuťovú predstavivosť a cit pre korenie, nuž snažím sa ...či je to zahraničné, či domáca klasika a teší ma to :-)
veľmi pekne ti dakujem za úžasné ohodnotenie tej mojej bohatej a širokej škály rôznorodej palety.
som rada, že sa ti receptík páči :-)
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
dakujem za tvoje nádherné hodnotenie.
21 rokov.
@Danielik3355 , som rada, že sa ti tento recept páči, naozaj sa ho oplatí vyskúšať. @radox1 si nevšímaj, tára ako obyčajne :-) rokov mám podstatne viac, neprezradím však, iste chápeš :-)