Pečené kačacie prsia na rozmaríne s granátovým jablkom v karamelovej omáčke (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento luxusný recept na pečené kačacie prsia na rozmaríne s granátovým jablkom v karamelovej omáčke som našla na maďarskej stránke Chef Parade asi pred mesiacom, veľmi sa i zapáčil, dnes som ho odskúšala, je vynikajúci a preto ho posúvam dalej. Toto jedlo nie je vôbec ťažké, ale úžasne chutné a je dôkazom toho, že aj doma možno variť na úrovni šéfkuchárov zo známych reštaurácií.

2
porcie
15 minút
príprava
7 - 8 minút
na 170 °C

Postup

  1. Kačacie prsia som dočistila, umyla a osušila papierovou utierkou.
  2. Ostrým nožom som na koži vytvorila kolmými rezmi na seba mriežku, pričom som dala pozor, aby som nazakrojila nožom do mäsíčka, pri pečení sa lepšie vypečie kačací tuk a koža sa upečie pekne do chrumkava.
  3. V miske som zmiešala rozmarín, čerstvo mleté čierne korenie a olej,...
  4. ...touto zmesou som potrela kačacie prsia len na strane bez kože, vôbec som nesolila, aby zostali šťavnaté a nechala som ich 15 minút odpočívať.
  5. Granátové jablko som horizontálne prekrojila na polovice /nie zvislo!/, krásne vidno obraz hviezdice, obrátila som ich reznou plochou do dlane a...
  6. ...poklepaním po povrchu zo strany so šupkou varechou som pomedzi rozovreté prsty ruky uvoľnila jadierka i so šťavou do misy.
  7. Kačacie prsia som na iba strane kože tesne pred opekaním osolila morskou soľou a položila kožou nadol do rozpáleného suchého pekáčika z jenského skla /nemala som dostatočne veľkú panvicu/ a na prudkom plameni som opekala asi 3-4 minúty, kým kožička nedosiahla peknú zlato-hnedú farbu, potom som prsia obrátila pomocou dvoch drevených špachtlí - nepichať v žiadnom prípade vidličkou!!!
  8. Otočené prsia som opekala na dolnej strane nad prudkým plame§ňom len 2- 3 minúty. Týmto spôsobom som dosiahla prepečenie "medium", ak chcete mať prepečené na "rosé", opekajte z každej strany o 1- 2 minúty menej.
  9. Kačacie prsia som vložila piecť na 7 - 8 minút do trúby vyhriatej na 170 stupňov na 7 - 8 minút, pri spôsobe na "rosé" opekajte o 2 minúty menej! Prsia som vybrala a asi 10 - 15 minút som ich nechala odpočívať, aby sa v nich rovnomerne rozložila šťava a pri krájaní nevytiekla, prsia zostanú krásne šťavnaté potom. Ostrým nožom som ich potom pokrájala úhľadne na plátky asi 3 - 4 mm silné.
  10. Za ten čas som do rozpáleného suchého hrnca nasypala hnedý kryštálový cukor a...
  11. ...za sústavného miešania som ho nechala rozpustiť na karamel,...
  12. ...do ktorého som pridala jadierka granátového jablka aj so šťavou ...
  13. ...a pridala som citrónovú šťavu, povarila som spolu do konzistencie sirupovej omáčky na prudkom plameni a vypla som plameň. Citrónová šťava hustý karamel primerane nariedila a úžasne ochutila granátové jablko a karamel.
  14. Na tanier som dala pokrájané pečené kačacie prsíčka pečené na spôsob "medium", dookola som ich pokvapkala granátovým jablkom v karamelovej omáčke s citrónovou šťavou a podávala som so zemiiakovo - kukurično - špenátovými tortičkami s cesnakom a vajíčkom ako vynikajúcou prílohu a skvelý chuťový doprovod tohto delikatesného jedla.
  15. Takto pripravené kačacie prsia sú elegantným luxusným sviatočným slávnostným jedlom a dôkazom toho, že aj doma môžete variť na vysokej úrovni ako šéfkuchár v noblesnej reštaurácii pre vašich milovaných, vôbec to nie je ťažké :-) Dobrú chuť prajem! :-)