Pečené kačacie prsia na rozmaríne s granátovým jablkom v karamelovej omáčke (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Tento luxusný recept na pečené kačacie prsia na rozmaríne s granátovým jablkom v
karamelovej omáčke som našla na maďarskej stránke Chef Parade asi pred mesiacom,
veľmi sa i zapáčil, dnes som ho odskúšala, je vynikajúci a preto ho posúvam dalej.
Toto jedlo nie je vôbec ťažké, ale úžasne chutné a je dôkazom toho, že aj doma možno
variť na úrovni šéfkuchárov zo známych reštaurácií.
2 porcie |
15 minút príprava |
7 - 8 minút na 170 °C |
Postup
- Kačacie prsia som dočistila, umyla a osušila papierovou utierkou.
- Ostrým nožom som na koži vytvorila kolmými rezmi na seba mriežku, pričom som dala pozor, aby som nazakrojila nožom do mäsíčka, pri pečení sa lepšie vypečie kačací tuk a koža sa upečie pekne do chrumkava.
- V miske som zmiešala rozmarín, čerstvo mleté čierne korenie a olej,...
- ...touto zmesou som potrela kačacie prsia len na strane bez kože, vôbec som nesolila, aby zostali šťavnaté a nechala som ich 15 minút odpočívať.
- Granátové jablko som horizontálne prekrojila na polovice /nie zvislo!/, krásne vidno obraz hviezdice, obrátila som ich reznou plochou do dlane a...
- ...poklepaním po povrchu zo strany so šupkou varechou som pomedzi rozovreté prsty ruky uvoľnila jadierka i so šťavou do misy.
- Kačacie prsia som na iba strane kože tesne pred opekaním osolila morskou soľou a položila kožou nadol do rozpáleného suchého pekáčika z jenského skla /nemala som dostatočne veľkú panvicu/ a na prudkom plameni som opekala asi 3-4 minúty, kým kožička nedosiahla peknú zlato-hnedú farbu, potom som prsia obrátila pomocou dvoch drevených špachtlí - nepichať v žiadnom prípade vidličkou!!!
- Otočené prsia som opekala na dolnej strane nad prudkým plame§ňom len 2- 3 minúty.
Týmto spôsobom som dosiahla prepečenie "medium", ak chcete mať prepečené na "rosé", opekajte z každej strany o 1- 2 minúty menej.
- Kačacie prsia som vložila piecť na 7 - 8 minút do trúby vyhriatej na 170 stupňov na 7 - 8 minút, pri spôsobe na "rosé" opekajte o 2 minúty menej!
Prsia som vybrala a asi 10 - 15 minút som ich nechala odpočívať, aby sa v nich rovnomerne rozložila šťava a pri krájaní nevytiekla, prsia zostanú krásne šťavnaté potom.
Ostrým nožom som ich potom pokrájala úhľadne na plátky asi 3 - 4 mm silné.
- Za ten čas som do rozpáleného suchého hrnca nasypala hnedý kryštálový cukor a...
- ...za sústavného miešania som ho nechala rozpustiť na karamel,...
- ...do ktorého som pridala jadierka granátového jablka aj so šťavou ...
- ...a pridala som citrónovú šťavu, povarila som spolu do konzistencie sirupovej omáčky na prudkom plameni a vypla som plameň. Citrónová šťava hustý karamel primerane nariedila a úžasne ochutila granátové jablko a karamel.
- Na tanier som dala pokrájané pečené kačacie prsíčka pečené na spôsob "medium", dookola som ich pokvapkala granátovým jablkom v karamelovej omáčke s citrónovou šťavou a podávala som so zemiiakovo - kukurično - špenátovými tortičkami s cesnakom a vajíčkom ako vynikajúcou prílohu a skvelý chuťový doprovod tohto delikatesného jedla.
- Takto pripravené kačacie prsia sú elegantným luxusným sviatočným slávnostným jedlom a dôkazom toho, že aj doma môžete variť na vysokej úrovni ako šéfkuchár v noblesnej reštaurácii pre vašich milovaných, vôbec to nie je ťažké :-)
Dobrú chuť prajem! :-)