Pečené jahňacie stehno so zapekanými zemiakmi v sladkej smotane
Foto: sjuz
Chutné, pieklo sa dlho a na nízkej teplote, takže mäsko sa úplne oddeľovalo od kosti...
na 150 - 160 °C
Postup
-
1
Jahňacie stehná som marinovala v mlieku cez noc. Mlieko vytiahne krv, aj pach - mám s tým dobré skúsenosti, používam mlieko aj na ryby, na krkovičku a pod. Mlieko som zliala, stehná osolila a jemne posypala celou rascou.
- 2
Poliala som olejom, a prikryté piekla pomaly na 150 - 160 st. C cca do troch hodín. Žiadne podlievanie. Ku koncu som otvorila a trochu zapiekla na vyššej teplote s teplým vzduchom.
- 3
Nové zemiaky som olúpala, a nakrájala na tenučké plátočky, ktoré som navrstvila ako harmoniku do zapekacej misy. Je potrebné ich osoliť a mierne okoreniť čiernym mletým korením. Sladkú smotanu som zmiešala s roztlačeným cesnakom, a týmto som zaliala zemiaky.
- 4
Prikryla som ich alobalom a piekla spolu s mäsom v rúre. Keď boli zemiačky mäkké, navrch som poukladala plátočky masla, a otvorené zapiekla do zlata.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Zemiačky s tým cesnakom sa k tomu hodia. Aj keď najlepší je čerstvý chlebík:)) Do zemiakov sa môže pridať aj rozmarín, potom budú viac vynikať ako vhodná príloha k jahňaťu.
buster - daj recept:) mám ešte zmrazený čerstvý špenát... :)
marlen - s pečením jahniatka mám už skúsenosti, odkedy som sa vydala za oraváka:))
marlen - ja sa vždy vytešujem na nedeľu 18.00 - prima:),one je parádny, má charizmu, ako vravíš:) - dnes robil moje obľúbené cestoviny, aj to hovädzie nevyzeralo zle:)
tinca - áno - rozmarín k jahňacine patrí...aj cesnačik:)
Ja na zaciatku este mierne obrezem blany a polejem horucou, troch octovou vodou, aby sa stiahli pory a neusla stava. na konci jahna zvyknem dat na 15 min na gril s drevennym uhlim.
inak - tvoja vareška je super:)!