Foto: dorisa
Mám doma jablká, je neskutočne chladno vonku. Tak som sa rozhodla upiecť ich a pohostiť svoju rodinu.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
3 ks, kyslé |
|
1 PL |
|
40 g |
|
1 KL |
|
1 ks |
|
125 ml, (jablková šťava) |
|
2 PL |
|
75 g |
|
50 g, (nemusí byť) |
|
na vymastenie formy na pečenie |
|
2 PL |
|
Vanilková omáčka: | |
500 ml |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
3 PL |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny.
-
2
Jablká umyjeme a bez prekrojenia ich zbavíme jaderníkov. Vnútro pokvapkáme citronovou šťavou.
-
3
Na plnku zmiešame polovicu mandlí, hrozienka, škoricu a vanilkový cukor. Marcipán nakrájame na malinké kusky a tiež dáme do plnky.
-
4
Zmesou naplníme jablká.
-
5
Poukladáme ich do vymastenej formy. Posypeme 1PL práškového cukru, navrch dáme kusok masla a vložíme do rúry piecť.Pečieme asi 30-45 minút v rúre na 180 stupňov. Počas pečenia jablká podlievame bielym vínom, alebo jablkovou šťavou.
-
6
Vanilkový krém si pripravíme tak, že z mlieka odoberieme asi 4PL a v tom rozmiešame škrobovú múčku, kyštálový a vanilkový cukor a žltok. Ostatné mlieko privedieme do varu a potom pridáme zmes,ktorú sme zamiešali. Vratime späť na oheň, už nevaríme,a miešame do zhustnutia.
-
7
Upečené jablká dáme na tanier, polejeme omáčkou a posypeme zvyšnými mandľami a cukrom.
Diskusia k receptu