Pečená plnená paprika s dusenou ryžou fotorecept
Foto: pusta
Takto upravenú papriku podávam aj samostatne alebo ako prílohu k rôzne upravenému mäsu, najmä k nedeľnému obedu v sezóne čerstvej zeleniny.
príprava
na 200 °C
Suroviny
podľa počtu osôb |
|
|
|
na drobno pokrájaná |
|
na drobno pokrájané |
|
nasekaná |
|
čerstvé (alebo iné) pokrájané |
|
podľa chuti |
|
3 - 4 PL |
|
Postup
-
1
V hrnci na rozohriatom oleji som opražila niekoľkokrát v teplej vode umytú a z vody dobre odkvapkanú ryžu do sklovita, pridala som na kocky pokrájané čerstvé paradajky a papriku,...
-
2
...zaliala som celé 1 a 1/2 násobným množstvom horúcej vody, pri dlhozrnnej SOS ryži toto množstvo vody bohate postačí, osolila som, ...
-
3
...vodu som priviedla do varu, všetko som premiešala, prikryla pokrievkou,plameň som stiahla na minimum, ryžu so zeleninou som dusila asi 15 minút,...
-
4
....vypla som plameň a nechala dôjsť pod pokrievkou ešte asi 15 minút, potom som vmiešala do ryže na drobno posekanú petržlenovú vňať,...
-
5
...takto pripravenú ryžu som naplnila do zelených paprík, ktoré som umyla, zbavila jadrovníka, žiliek a semienok, nechala odkvapkať dobre z vody, naplnené papriky som vložila do pekáčika, preliala olejom a vložila piecť do rúry neprikryté,...
-
6
...piekla som 10 minút v rúre vyhriatej na teplotu 200 stupňov C , potom ešte 5 minút na funkcii gril, až papriky dostali na povrchu peknú zlatohnedú farbu, takto pripravujem plnené papriky najmä v lete a na jeseň, niekedy ešte do ryže vmiešam šampiňony predtým opečené na tuku do hneda, do ryžovej náplne môžete pridať akúkoľvek zeleninu, ktorá vám chutí, je to veľmi chutné samostatné jedlo, v ktorom ryža preberie skvelú chuť pečenej papriky a použitej zeleniny, môže sa podávať len tak sama o sebe alebo s prílohou napr. zo zemiakov či s krajcom čerstvého domáceho chlebíka, je to ľahký a chutný zdravý obed či večera, tiež robievam tieto plnené papriky ako chutnú prílohu k rôznemu mäsu na šťave, k rôznemu pečenému mäsu, recept je nenáročný, ľahký na prípravu a veľmi variabilný, my zbožňujeme v dusenej ryži chuť čerstvej pečenej papriky s ostatnou zeleninou, je to výborná príloha k rôznym grilovaným jedlám, poslúžia aj ako predjedlo alebo slaná chuťovka, množstvo surovín som zámerne neuviedla, každý si zvolí sám podľa počtu osôb a chuti do jedla.
teba trápi ryža suchá...
:-)
čo by tam ešte malo ísť, aby nebola pre niekoho suchá?
chápem to tak, že ked bude ako samostatné jedlo, tak každý si môže pridať do ryže všetko, čo chutí jemu a ked tá plnená paprika s dusenou ryžou bude ako príloha k mäsu, tak si myslím, že to úplne stačí.
podľa mňa je to veľmi variabilný recept a záleží len na tom, čo si kto vyberie, nie?
kde som čo chválila?
nech si dá každý ryžu, akú chce a nevidím, že by to bolo rizotto.
charakteristický je ten nezameniteľný syntax D
ty si pobavila viac a mnohých @tatranocka alias @xyz D
či sa ti to páči alebo nie :-)