Foto: izabella929
Staré dobré osvedčené recepty..Chutný nedeľný obed
porcie
príprava
na 190 °C
Postup
-
1
Krkovičku umyjem, osuším. Pripravím si na panvicu masť a na tejto masti opečiem mäsko zo všetkých strán.Pripravím si malý pekáč, zapnem trúbu a predpečenú krkovičku vložím do trúby, polejem výpekom, osolím, posypem rascou, korením, červenou paprikou a zakryjem pekáč alobalom.Počas pečenia, podlievam vodou a výpekom. Pred dopečením odoberiem alobal a mäsko ešte opečiem do chrumkava.Kým sa mäsko pečie, uvarím si ryzu.Umyjem ju , dám do rajnice trošku oleja , ryžu orestujem a podlejem horúcou vodou.Dochutím ju soľou a mletým korením.Na pečené mäsko, ešte pred dopečením pokrájam cesnak.Na taniere ukladám kôpky ryže, k nej upečenú šťavnatú krkovičku.Ako oblohu som podávala cukinovú čalamádu s dubáčikovými hlávkami na kyslo.
Ešte k tomuto receptu: veľmi sa mi páčil začiatok prípravy ryže citujem: "umyjem ryžu .....". Len si všimnite koľko kuchárok začína recept "vysypem ryžu ......" teda bez umytia. A ja vtedy odchádzam od receptu.
U nás na Záhorí sa ryža dávala aj k rezňom - ale s kopou šalátu, takže pre mňa to nie je neobvyklá kombinácia a nechýbajú mi k pečenej krkovičke zemiaky. Je to chutná klasika.