Pastiersky koláč - Shepherd´s Pie fotorecept

matavarecha - fotkamatavarecha, 22. marca 2011

Recept je z Anglicka mám od sestry Marienky a je to naozaj super pochúťka .... kto má malé zapekacie misy môže to urobiť aj tak

4
porcie
20-30 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g mleté
2 ks
2 ks
1/3  balíčku mrazený
6 ks (veľkých)
1 kocka
2 čl
2 čl
6-7 ks veľké

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Rúru si predhrejeme na 200°C. Zemiaky uvaríme do mäkka a urobíme pridaním mlieka a masla hladkú kašu. Cibuľu nakrájame na kocky a spražíme do sklovita potom pridáme mäso a smažíme kým sa všetko mäso nezatiahne. Potom pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, hrášok a šampiňóny a smažíme asi 2-3 min. Medzitým za stáleho miešania privedieme do varu 150 ml vody, bujón, wonchesterovú omáčku a solamyl. Zmes mäsa vložíme do zapekacej misy, zalejeme bujónom pozor nesmie plávať a na vrch rozotrieme vidličkou ozdobne zemiakovú kašu a dáme zapiecť do rúry na cca 20 -30 min. Kaša musí byť upečená do chrumkava. Podávame s cviklou, kyslými uhorkami alebo šalátom

  2. 2

    na cibuľku pridáme mäso

    Pastiersky koláč - Shepherd´s Pie (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridáme mrkvu

    Pastiersky koláč - Shepherd´s Pie (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    šampiňóny, hrášok (ja som dala aj trochu kukurice)

    Pastiersky koláč - Shepherd´s Pie (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zalejeme vývarom a wonchesterom

    Pastiersky koláč - Shepherd´s Pie (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    zahustíme asi 2 čl somalylu a dáme do zapekacej misy

    Pastiersky koláč - Shepherd´s Pie (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zo zemiakov urobíme riedku kašu

    Pastiersky koláč - Shepherd´s Pie (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    dáme na mäsovú hmotu

    Pastiersky koláč - Shepherd´s Pie (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    vidličkou upravíme

    Pastiersky koláč - Shepherd´s Pie (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    upečené po 25 min. Mňam

    Pastiersky koláč - Shepherd´s Pie (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

julica
Toto poznám, ale bez solamylu - načo ho tam treba?
jatanika
ja nedávam bujón ani solamyl.... mám to tiež veľmi rada....
kata50
Krásne spracovaný recept. Ešte som takúto variantu nepiekla. Vyskúšam.
venora
Je výborný, my robíme s fazuľou miesto hrášku...dík za pripomenutie:-)
matavarecha
@julica sestra že používala čosi na tu omáčku čo dostať len tam a ja som prispôsobila aby to bolo také polohusté, ináč to nedržalo.
@jatanika ja používam bujón bez gutamanu alebo bio z DM drogérie a dodá to jedlu správny šmrnc
diabambulka
ja to nepoznám a veľmi sa mi to páči, ukladám a vyskúšam vyzerá to mňamkovo :-)))
jarunka
Ja nedavam solamyl, ale tu masovu zmes zalejem kremovou kukuricou t.j. vlastne rozmixovana kukurica v konzerve, ale tosi mozete aj sami pripravit a na to zemiakovu kasu.
frezia68
Nuž inšpiráciou je tento recept určite a každý si ho môže upraviť podľa seba.Dobrý recept-vyskúšam,už je uložený :-)))
stefanus191
...najzaujimavejsie na tom recepte je, ako tych 25 minut v rure upravilo to strafovanie vidlickou...nevidane..., ale recept je to fajn...
lyali
Tak toto je onakvejší koláčik! KK :-)
ursula4
@matavarecha môj manžel ti ďakuje za recept,dnes som ho varila a povedal,že je to super dlabanica aj pre tých,čo majú tretie zuby.Doporučujem skúsiť,je to výborné.Nedávala som solamyl ale podľa @jarunka rozmixovanú kukuricu
astheart
lol Ty "štráfky" v troubě změnily směr" lol - Jenom vtip pro zasmání....
tonkag
no ... Gordon Ramsay by ti dal ... toto nie je Pastiersky koláč - Shepherd´s pie - ten je určite s jahňacím (baraním) mäsom, toto čo tu popisuješ, je Cottage pie (Koláč z chatrče)
matavarecha
@tonkag , mám rada ľudí čo dokážu prd a meditujú okolo všetkého. tento recept mám asi 20 rokov a na Slovensku o Gordonovi nik nič vtedy nevedel. Ja sa nehrniem ku nemu variť ani nemám reštauráciu. Som len človek čo rad varí doma a prispôsobuje si chute a jedlá na recepty čo sa dajú navariť aj tu doma s ingrediencií čo nestoja pol výplaty a čo nemusí človek za nimi cestovať pol sveta, ale bežne sa nájdu doma. a:
 gordonramsaysrecipes.com/03/shepherd-pie/...


je tam hovädzie čo ti tak strašne vadí. ak sa ti nepáči tak si neprehliadaj recepty choď ďalej a hľadaj čo ti bude vyhovovať. škoda že varecha prišla až na túto úroveň že ľudia sa pozastavujú, kritizujú a hľadajú každú chybičku:-( . Ja si myslím že by to malo byť o láske ku vareniu. ale to už dávno nie je
jamarlen
mne je jedno, čo je to zač, ale je to všetko najprv varené, potom pečené, a to sa mi vždy zdá ne- eko
k599
@kakao : kakao, dnes 21:34
Hlavne, že je „skvelí“…
k599
kakao, dnes 22:12
Absolútny súhlas s @matavarecha , niektorý sa tu idú z opravovania názov........Porozmýšľaj nad svojím pravopisom....
jamarlen
@matavarecha , tvoja odpoveď pre @tonkag sa mi zdá príkra, veď on nekritizoval tvoj recept, len to, že názov je zaužívaný pre iné jedlo….
mne sa zdá, že si do neho dala kvalitné suroviny a to nikto nespochybnil….
methi
Ja tu komentar od kakao o 21.34 nevidim.. zmazany?
leomax
Americké zemiaky podla môjho spôsobu
@methi , kakao včera machroval pod RP americké zemiaky a o chvíľu sa sám kopol pod týmto RP.
martina1402
recept vyzera dobre. len by som chcela podotknut, ze do tohto "pie" ide mlete baranie maso. ak dame hovadzie, tak sa recept (jedlo) vola "cottage pie". pozdravujem a vareniu zdar!!!