Foto: tassiedevil
Jednou ranou dva druhy...
Suroviny
Na 1kg výrobku: | |
285 g |
|
65 g |
|
100 g |
|
230 g |
|
235 g |
|
Prísady: | |
22 g |
|
2 g |
|
1/2 g |
|
1/2 g |
|
1/2 g |
|
2 g |
|
1,6 dcl (alebo ľadová drť) |
|
|
|
Na vložku do šunkového salámu: | |
810 g |
|
18 g |
|
1 lyžička |
|
Na spojku: | |
190 g |
|
1 lyžica |
|
|
Postup
-
1
Mäso na parížsky salám. okrem slaniny si nakrájame na kocky zasolíme a necháme 2 dni v chladničke preležať... Mäso na vložku do šunkového salámu si nakrájame na kocky asi 2x2 cm, pridáme soľ, cukor a dobre vymiesime mixérom, tak ako chleba, aspoň pol hodinu a necháme tak isto preležať.
-
2
Preležané mäso na parížsky salám pomelieme na najmenšej riečici, môžeme aj dvakrát, slaninu si nakrájame na kocky o hrane 5-6 mm a krátko ju sparíme vo vriacej vode, scedíme a necháme vychladnúť... Pomleté mäso spolu s koreninami dobre vykutrujeme za postupného pridávania ľadovej drte...postupujeme tak isto ako pri párkoch vid, recept na "Labužnícke párky".
- 3
Z vykutrovanej masi si odoberieme na spojku do šunkového salámu, pridáme múku zamiešame s vložkou... do zbytku masi si zamiešame vychladnutú sparenú slaninu. Plníme do čriev, necháme osušiť a údime vo vyhriatej udiarni asi 2 hod. Po vyúdení odvárame vo vode 75 stupňov, parížsky salám asi hodinu a šunkový salám dve hodiny. Po dovarení schladíme v studenej vode. A môžeme ochutnávať...:) Parížsky salám som robil z dvojitej dávky.... P.S. V mäsiarskej reči::) "Na vložku" to sú hrubé časti výrobku, "Na spojku" to je jemná časť výrobku, ktorá tie hrubé časti spája do kopy....
- 3
***** a už je v kk
Jem to už aj pohľadom.
ps: sorry ,tie hviezdicky mi pridalo ale koment nie
Nemusis dat sparit slaninu kludne sa moze v surovom stave vykutrovat aj spolu zo spojkou.Tak som to robieval pri gothajskej salame, spekackach atd.Surovu sme ju krajali aj do krvavniciek.A na zaver ti ked mozem tak, len gratulovat.. si naozaj sikovny masiar.
Tak ako pises priatelu.Surova slanina sa dava do kutra ked je dielo vo finalnej faze.Pridava sa trebars 20x20cm
kusoch.Samozrejme v domacej vyrobe tie kusy su zredukovane napr.5x5 cm.Automaticky zalezi na tom na akom kutry sa ta slaninka seka.Cim mensie kusy tak tym lepsie sa spajaju z vyrobkom.Norma udava 28 kg
surovej slaniny ako zrno ku 100kg suroveho masa.
Tento pomer sa aplikuje pri spekackach atd.Zelam ti pekny vikend.
Vykutrovana zmes pravdepodobne na parky.Ku 100 kg masa sa postupne pridava 20 kg supinoveho ladu,ktory maso nielen chladi, aby sa nespalilo, ale dodava vyrobku stavnatost.
Samozrejme na pridavanie toho ladu su stanovene normy a to na kazdy masovy vyrobok zvlast.Napr.k polosuchym salamom sa pridava cca.2 kg ladu ku 100 kg masa.Pozdravujem
tulipan.blog.pravda.sk/files/2015/04/Zmes-v-kutri.jpeg...
Priatelu horko-tazko som nasiel jeden link.Mam taku skusenost, ze u masiara sa daju kupit iba tlacenkove celofanove creva, ale stretol som sa s nimi a dokonca som ich raz kupil v Auchan madarsko.Mali tam creva
cutisin cize nazyvane aj papierove obaly na salamy.
Ked byvas daleko od takeho zdroja tak ja by som skor vyuzil ten net.Pozdravujem ta z nizozemska.
www.zabijacka.sk/produkt/umele-a-prirodne-obaly-creva-2/...
A vidím tu aj dobrý link od @ivorii , hodný povšimnutia.