Parížska a šunková saláma
Autor receptu: tassiedevil
Jednou ranou dva druhy...
Postup
- Mäso na parížsky salám. okrem slaniny si nakrájame na kocky zasolíme a necháme 2 dni v chladničke preležať... Mäso na vložku do šunkového salámu si nakrájame na kocky asi 2x2 cm, pridáme soľ, cukor a dobre vymiesime mixérom, tak ako chleba, aspoň pol hodinu a necháme tak isto preležať.
- Preležané mäso na parížsky salám pomelieme na najmenšej riečici, môžeme aj dvakrát, slaninu si nakrájame na kocky o hrane 5-6 mm a krátko ju sparíme vo vriacej vode, scedíme a necháme vychladnúť... Pomleté mäso spolu s koreninami dobre vykutrujeme za postupného pridávania ľadovej drte...postupujeme tak isto ako pri párkoch vid, recept na "Labužnícke párky".
- Z vykutrovanej masi si odoberieme na spojku do šunkového salámu, pridáme múku zamiešame s vložkou... do zbytku masi si zamiešame vychladnutú sparenú slaninu. Plníme do čriev, necháme osušiť a údime vo vyhriatej udiarni asi 2 hod. Po vyúdení odvárame vo vode 75 stupňov, parížsky salám asi hodinu a šunkový salám dve hodiny. Po dovarení schladíme v studenej vode. A môžeme ochutnávať...:)
Parížsky salám som robil z dvojitej dávky....
P.S. V mäsiarskej reči::) "Na vložku" to sú hrubé časti výrobku,
"Na spojku" to je jemná časť výrobku, ktorá tie hrubé časti spája do kopy....