Parená knedľa a buchty 2v1 fotorecept

luliatko - fotkaluliatko, 10. januára 2012
Parená knedľa a buchty 2v1 (fotorecept)
Foto: luliatko

..nikdy sme nekupovali knedľu v obchode, a preto sme v našej rodine boli zvyknutí len na domácu... pokiaľ nie Zobraziť celý popis..nikdy sme nekupovali knedľu v obchode, a preto sme v našej rodine boli zvyknutí len na domácu... pokiaľ nie domáca, radšej žiadna:))

1+19
porcia
30 minút
príprava
15 a 10 minút
tepelná úprava

Suroviny

750 g
3 ks
300 ml
30 g
trochu
štipka
trochu




Postup

  1. 1

    zmiešame múku, vajcia (v recepte mám 3 ks, ale dala som 4 ks - mala som také malé "holúbäcie":)), trošku soli, trošku cukru - aby neboli ani buchty slané a ani knedľa sladká:)..prvýkrát som skúšala použiť sušené droždie - dala som necelé balenie, zohrejeme mlieko a vylejeme do cesta..premiešame...

    Parená knedľa a buchty 2v1 (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    potom postupne pridáme aj olej..len tak od oka...asi 1 dcl oleja..ale nie je to presné..ide najmä o to aby cesto nebolo ani príliš husté a ani príliš riedke aby sa dala vyformovať knedľa a hlavne aby držala tvar.. ja miesim toto cesto niekedy aj pol hodinu..zoberiem si misku pred telku a miešam aj celý sitkom:)..

    Parená knedľa a buchty 2v1 (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ..prikryjeme utierkou a necháme kysnúť hodinku na teplom mieste..takto cesto vykysne..

    Parená knedľa a buchty 2v1 (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ..potrebovala som spraviť len jednu knedľu a niekoľko buchiet..takže najprv som vyformovala knedľu a nechala zatiaľ podkysnúť...medzitým som plnila buchty (samozrejme slivkovým lekvárom)..

    Parená knedľa a buchty 2v1 (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ..a takto po podkysnutí..

    Parená knedľa a buchty 2v1 (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ..parím v hrnci, do hrnca vložím utierku (len aby pokryla spodok hrnca) a na ňu vložím "parák"..nedávam veľa vody (ani nie centimeter od dna)..uvediem do varu na strednom horáku, keď idem vkladať knedľu plameň stíšim, parák natriem olejom, vložím knedľu, niekoľkokrát popichám špáradlom a zakryjem pokrievkou..meriam asi pol minútky.. potom si zapnem najmenší horák na sporáku, premiestnim tam hrniec a stíšim na najmenej..parím spolu 15 minút..takže na tom najmenšom 14,5 minúty :) - tento postup pôsobí, akoby som stála v kuchyni so stopkami, ale nie je to tak..v podstate stačí keď budete pariť na najmenšom horáku a zároveň najmenšom plameni 15 minút, ale pri prvom parení dlhšie trvá kým sa dosiahne dobrá teplota, preto tak komplikovane:))

    Parená knedľa a buchty 2v1 (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ..podobne parím aj buchty (parím iba 10 minút a nepichám špajdlou):))..

    Parená knedľa a buchty 2v1 (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ... a takto vyzerajú pri vyberaní (po 10 minútach)..

    Parená knedľa a buchty 2v1 (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ..a takto na tanieriku chladli pre uskladnenie do mrazničky..

    Parená knedľa a buchty 2v1 (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ..a tu už sú zabalené a šup do mrazničky.. v prípade potreby hodím na parák a parím iba chvíľku kým sa rozmrazí lekvár..podávam s masielkom a grankom (fotku priložím keď ich vyberiem z mrazničky a budeme papkať)..zatiaľ fotočka ako sú zabalené...netreba sa báť, že sa zlepia dohromady..

    Parená knedľa a buchty 2v1 (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

jarunka
Krasna vydarena knedla aj buchticky. Popichat knedlu predtym nez sa da parit som este neskusala. Moja niekedy neni taka pekna vysoka ako tvoja tak to vyskusam a uvidim.
anina43
takýto podrobný popis výroby si zaslúži pochvalu, dala si si naozaj záležať, myslím že aj začiatočníčky vyrobia knédľu a buchty podľa teba tak, že budú chutiť aj náročným stravníkom. pekné foto
1x demiha
zuzliak
Mas to krasne Luliatko :) aj ja take robim do mrazu :) Tvoje vyzeraju velmi dobre.
anaska
Práve som gratulovala diabambule ku krásnej knedle a buchtám a vidím že Ty si robila to isté. Aj Tvoja práca si zaslúži obdiv.
bejgi
tie buchtičky sú naozaj veľmi krásne :)
marijanka712
Gratulujem ti buchty sú krásné aj knedla sa nedá zahanbiť skutočne majstrovské a postup výborný aj neskúsená kuchárka sa môže dať inšpirovať k príprave knedle a buchiet.
ajuschka
no mas ich ozaj krasne :)
mne to parenie akosi nejde, knedlu robievam, ale varim ju. vzdy ked parim tak kraj sa mi prilepi k paraku a nejde prec, a stred ostava surovy :(
ale aj varena je mnam :)
sovka62
@luliatko , a čo sa tak trápiš s tým miesením? Ja robím podobne ako ty, len olej nedávam ( a nechýba), ale s miesením si starosti nerobím. Keď mám v mise všetky suroviny cesto pomiešam varechou tak, aby nezostala suchá múka a nechám kysnúť 15 minút. Po 15 minútach premiesim, ale len chvíľočk, tak zo tri razy a prehodím varechou z jednej strany na druhú a hotovo. Nechám kysnúť ešte asi 3/4 hodinku a cesto uteká z nádoby. Skús a možno prídeš na to, že tú pol hodinu môžeš venovať niečomu inému. Knedle na pare som robila včera, dve veľké, ale celá práca mi zabrala ani nie 20 minút, keď nerátam čas kým kysli a kým sa parili, ale vtedy som pri nich nestála.
sovka62
Ak chceš, pozri si obrázky, aby si videla, že som v predchádzajúcom komentári nepreháňala.
varecha.pravda.sk/recepty/parene-buchty-fotorecept/7312-recept.html
luliatko
ďakujem za milé komentáriky:)
@ajuschka : skús poriadne potrieť parák olejom, určite sa tak neprilepia:)
@sovka62 : ja sa s tým ozaj dosť "babrem", no zatiaľ ma to baví..tie vaše buchtičky sú peknučké aj bez veľkej prácnosti .. veď ja časom tiež budem šetriť čas kde sa bude dať...:)))
maladada
krásna knedľa, aj u nás sa papá knedlička len doma vyrobená:))
an3da
Neviem kedy, ale musím to skúsíť, len neviem či sa mi podarí.
an3da
V pondelok som robila knedľu a vo štvrtok buchty, podarilo sa aj jedno
aj druhé a manžel sa veeeľmi tešil a ja som bola pyšná na seba.
cica2
teda klobúk dole, knedľu a buchty máš ukážkové, si šikulka!
serena
ja mám rada len domáce ,tiež ich robím ale vyskušam aj tento recept, ukladám
hambalko35
Dnes som robila podla tvojho receptu,robila som aj buchty aj knedlu a boli vynikajuce,mažem všetky ostatne recepty na buchty a knedle :-)
tunde1977
Vďaka za výborný recept!!!!! od kedy robým podlˇa tohto, knedle mám lˇahučké, vysoké. Nedajú sa pokaziť :)
tonulka
Vyskúšam hlavne tie buchty, pretože moje po odkrytí pokrievky sú ukážkové, rýchlo ich popichám, ale okamžite po odkrytí povrch tvorí brázdy, nie sú také hladučké ako tvoje. S knedľou nemám problém, tá je hladká, vysoká a vo vnútri sama diera
peto55
Knedlu som si ešte netrúfal robiť, ale tento krát idem
na to.
9153_1670018805 - profilový obrázok
pn
pn
krasna knedla a buchtičky ani nehovorim!!!!!!!!!!!!!!!hned by som si dala :)
jerseygirl
Dakujem za podrobny popis ako dlho parit a na miernom plameni. Vzdy sa mi tvorili brazdicky,ale ked som robila podla vasho receptu, povrch bol krasny hladky. Vdaka.
trixibell
Ďakujem za super recept.Knedlik aj buchty vždy tie najlepšie v okolí vďaka vášmu receptu.🥰