Parená knedľa a buchty 2v1 (fotorecept)

Autor receptu: luliatko

..nikdy sme nekupovali knedľu v obchode, a preto sme v našej rodine boli zvyknutí len na domácu... pokiaľ nie domáca, radšej žiadna:))

1+19
porcia
30 minút
príprava
15 a 10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. zmiešame múku, vajcia (v recepte mám 3 ks, ale dala som 4 ks - mala som také malé "holúbäcie":)), trošku soli, trošku cukru - aby neboli ani buchty slané a ani knedľa sladká:)..prvýkrát som skúšala použiť sušené droždie - dala som necelé balenie, zohrejeme mlieko a vylejeme do cesta..premiešame...
  2. potom postupne pridáme aj olej..len tak od oka...asi 1 dcl oleja..ale nie je to presné..ide najmä o to aby cesto nebolo ani príliš husté a ani príliš riedke aby sa dala vyformovať knedľa a hlavne aby držala tvar.. ja miesim toto cesto niekedy aj pol hodinu..zoberiem si misku pred telku a miešam aj celý sitkom:)..
  3. ..prikryjeme utierkou a necháme kysnúť hodinku na teplom mieste..takto cesto vykysne..
  4. ..potrebovala som spraviť len jednu knedľu a niekoľko buchiet..takže najprv som vyformovala knedľu a nechala zatiaľ podkysnúť...medzitým som plnila buchty (samozrejme slivkovým lekvárom)..
  5. ..a takto po podkysnutí..
  6. ..parím v hrnci, do hrnca vložím utierku (len aby pokryla spodok hrnca) a na ňu vložím "parák"..nedávam veľa vody (ani nie centimeter od dna)..uvediem do varu na strednom horáku, keď idem vkladať knedľu plameň stíšim, parák natriem olejom, vložím knedľu, niekoľkokrát popichám špáradlom a zakryjem pokrievkou..meriam asi pol minútky.. potom si zapnem najmenší horák na sporáku, premiestnim tam hrniec a stíšim na najmenej..parím spolu 15 minút..takže na tom najmenšom 14,5 minúty :) - tento postup pôsobí, akoby som stála v kuchyni so stopkami, ale nie je to tak..v podstate stačí keď budete pariť na najmenšom horáku a zároveň najmenšom plameni 15 minút, ale pri prvom parení dlhšie trvá kým sa dosiahne dobrá teplota, preto tak komplikovane:))
  7. ..podobne parím aj buchty (parím iba 10 minút a nepichám špajdlou):))..
  8. ... a takto vyzerajú pri vyberaní (po 10 minútach)..
  9. ..a takto na tanieriku chladli pre uskladnenie do mrazničky..
  10. ..a tu už sú zabalené a šup do mrazničky.. v prípade potreby hodím na parák a parím iba chvíľku kým sa rozmrazí lekvár..podávam s masielkom a grankom (fotku priložím keď ich vyberiem z mrazničky a budeme papkať)..zatiaľ fotočka ako sú zabalené...netreba sa báť, že sa zlepia dohromady..