Pardubické perníčky fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 15. decembra 2011
Pardubické perníčky (fotorecept)
Foto: ancicka

Recept na tieto perníky mám z jednej starej knihy,ktorú som zdedila.Volá sa " Med a jeho využitie v domácnosti".Je v nej strašne veľa receptov Zobraziť celý popisRecept na tieto perníky mám z jednej starej knihy,ktorú som zdedila.Volá sa " Med a jeho využitie v domácnosti".Je v nej strašne veľa receptov z využitím medu a to nie len na pečenie.Tieto perníčky máme strašne radi,lebo oni sú po upečení mäkučké a ked sa naplnia,tak v ústach sa rozplývajú,také sú jemné.Svoju chuť ešte zvýrazní čokoláda,ktorou sa polejú. Lepšie perníky som nejedla,ako sú tieto.

60-70
porcií
45+12 h minút
príprava
7-10 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
250 ml
1 kg
1/2 čl
1 čl
10 g (amónium)
1 čl
1 čl
2 ks
160 g rozpustený
200 ml,
100 g
PLNKA:
asi 1/5
2 PL
asi 1/2 dl  horúca
podľa chutí /um
  na potretie

Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny,

    Pardubické perníčky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    vodu s cukrom uvaríme.Múku preosejeme a zmiešame so sodou,salajkou,kyp.práškom,perníkovym korením a škoricou.Premiešame a pridáme do prechladnuteho sirupu.Vajička zašľaháme s medom a pridáme k mase.Dobré premiešame.

    Pardubické perníčky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme vláčne cesto.Cesto uložíme na 12 hod.do chladu.

    Pardubické perníčky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na druhý deň cesto prehnetieme a asi 1/5 cesta si oddelíme.

    Pardubické perníčky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V celku ju rozvaľkáme a dáme upiecť na vymastenom plechu.

    Pardubické perníčky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z ostatného vykrajújeme ,bud to nejaký vzor,ktorý sa dá zlepiť,alebo kolieska.Po upečení hned potrieme rozšľahaným vajcom.Rozvaľkáme asi na2-3mm.

    Pardubické perníčky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po upečení celý plat pomrvíme na drobnučko.

    Pardubické perníčky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridáme lekvár,vodu a podľa chutí rum.

    Pardubické perníčky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pernikovú hmotu vymiešame tak aby sa dala natrieť.Ak je potrebné,tak pridáme bud lekvár,alebo vody.

    Pardubické perníčky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Potom zlepujeme perníčky.

    Pardubické perníčky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Zlepené polejeme čokoládovou polevou.

    Pardubické perníčky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

frezia68
Hoci mám svoj obľúbený recept na perníky,teraz vyskúšam ten Tvoj.Mnohé staré recepty sú výborné a Tvoje sú krásne :-)
izabella929
sú pekné a recept som si uložila a uvažovala tiež o pečení, lebo sa chuťou podobajú perníkovým medvedíkovým lekvárovým , čo sa predáva v obchode.Super, sú krásne.-)
lia66
Vyzerajú úžasne-isto vyskúšam, ďakujem za recept, ukladám!
dorisa
Pardubické perníčky sosm mala rada, ukladám recept...vyskúšam. Ty ich máš pekné.
danielas
Aj som na túto knižočku zabudla.Dík za pripomenutie.Perníčky máš nádherné
baculata
Prosím olej alebo tuk ide do cesta, či sa iba potiera plech? Skusim ich, len s týmto som nie na istom, dakujem.
ancicka
@ dakujem za komentíky.
@ baculata,dáš do cesta bud olej,alebo tuk,podľa toho čo máš.
valeri
Sú ukážkové, aj ja ich niekedy vyskúšam, nevieš koľko PL je tých 160 g medu?
tinca
@ancicka vyzerajú ohromne a sa mi zdá, že aj ja mám tú knihu, musím sa pozrieť:)
ancicka
@valeri ,neviem.Ja mám aj radšej meranie na lyžice,aspoň nemusím važiť med.
@tinca ,@tatranka ,skúste,neobanujete.Naší ani nechcú iné.Sú mäkúčke ako vatička.
janger
@ancicka , vies, ze aj ja mam tu kucharsku knihu? A vobec nic z nej nerobim... Budem tam musiet nakuknut. Pekne pernicky.
makinka31
ja som tieto pardubické medovníčky piekla pred rokom a mali neskutočný ohlas. sú VYNIKAJÚCE!!!!! ja ešte vrch zdobím guličkami alebo iným zdobením od oetkera...
hany2
tie perníčky sa natierajú vajíčkom až keď su upečené, alebo keď ich dávame piecť?
ancicka
@hany2 ,môžeš potrieť aj pred ale mne sa krajšie vidia,ked ich natriem po,ale hned jak ich vyberieš s rúry,aby sa to vajíčko ešte na teplých akoby zapieklo.Treba ich necať vtedy vychladiť a tak ich klásť na seba,aby sa neprilepili.Ja ich hned po vychladení plním a polejem čokoládou,nechám stuhnuť a tak ich ukladám do krabice,ale medzi ne dám papier.
baculata
Ančička, upiekla som Tvoje perníčky, su makučké, ako uvádzaš, len prosím o Tvoj názor, totiž som zvolila variantu 200 ml oleja a zdalo sa mi riedke cesto, musela som pridávat muku, takmer 300 gr, potom som olutovala radšej som mala pridat 100 gr tuku.
aku mas skusenost s olejom. Podotýkam, že všetky gramaže ostatnych surovín som dodržala.Dakujem za odpoved
hany2
no a ja som olej alebo tuk vôbec nedala lebo v popise uvedený nie je iba pri surovinách, včera som zamiesila, cesto bolo lepkavé som zvedavá ako sa mi dnes s ním bude pracovať
ancicka
@baculata ,Ja tiež pridávam múku,ked dávem olej.Tak či tak musíš múku pri vaľkaní podsypať.Nemalo by to vadiť.
@Hany2 ,ja som zabudla do popisu napísať,ale v surovinách je.No neviem aké bude cesto ,lebo mne sa to ešte nestalo.
Držím paľce aby dobré dopadlo.
gabikaaderia
robila som tieto perníčky a musím povedať, že som do cesta našťastie nedala všetok olej,lebo cesto sa mi zdalo od začiatku riedke...pridala som o dosť viac múky aj tak, na to množstvo pridanej múky som radšej dodala po troške kypridiel navyše...nabudúce uberiem vody a oleja nebolo potrebné pridať ani pri múke navyše..inak sú fajn
martinek0105
Pernicky som upiekla, len ja som pod ne dávala zozaciatku papier na pecenie a všetko sa mi nán pripieklo tak som skúsila namazat trosickou oleja plech a jemne vysypat mukou a bolo to perfektne. Cesticko perfektne robila som presne podľa navodu najprv sa aj mne zdalo riedke ale nechala som ho cez noc v chladničke a ono pekne stihlo a pracovalo sa s ním uzasne,samozrejme na podsypanie treba viac muky , už sa teším ako budú chutit rodinke a aké budú ohlasy, potom dám vedieť.
martinek0105
Tak ďakujem pekne za super recept už si každý pýta recept na úžasné pernicky sú ozaj suprove len doporučujem.
kamaja
Cesto už odpočíva v chladničke na zajtrajšie pečenie.
Mám otázku: Ako sa nechá "prechladnúť" sirup? :D
Nebudú mať potom perníčky chrípku?? :D :D :D
kamaja
Cesto už odpočíva v chladničke na zajtrajšie pečenie.
Mám otázku: Ako sa nechá "prechladnúť" sirup? :D
Nebudú mať potom perníčky chrípku?? :D :D :D

Zaujímavé video z archívu TV Varecha