Pardubické perníčky (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Recept na tieto perníky mám z jednej starej knihy,ktorú som zdedila.Volá sa " Med a jeho využitie v domácnosti".Je v nej strašne veľa receptov z využitím medu a to nie len na pečenie.Tieto perníčky máme strašne radi,lebo oni sú po upečení mäkučké a ked sa naplnia,tak v ústach sa rozplývajú,také sú jemné.Svoju chuť ešte zvýrazní čokoláda,ktorou sa polejú. Lepšie perníky som nejedla,ako sú tieto.
60-70 porcií |
45+12 h minút príprava |
7-10 minút na 170 °C |
Postup
- Pripravíme si potrebné suroviny,
- vodu s cukrom uvaríme.Múku preosejeme a zmiešame so sodou,salajkou,kyp.práškom,perníkovym korením a škoricou.Premiešame a pridáme do prechladnuteho sirupu.Vajička zašľaháme s medom a pridáme k mase.Dobré premiešame.
- Vypracujeme vláčne cesto.Cesto uložíme na 12 hod.do chladu.
- Na druhý deň cesto prehnetieme a asi 1/5 cesta si oddelíme.
- V celku ju rozvaľkáme a dáme upiecť na vymastenom plechu.
- Z ostatného vykrajújeme ,bud to nejaký vzor,ktorý sa dá zlepiť,alebo kolieska.Po upečení hned potrieme rozšľahaným vajcom.Rozvaľkáme asi na2-3mm.
- Po upečení celý plat pomrvíme na drobnučko.
- Pridáme lekvár,vodu a podľa chutí rum.
- Pernikovú hmotu vymiešame tak aby sa dala natrieť.Ak je potrebné,tak pridáme bud lekvár,alebo vody.
- Potom zlepujeme perníčky.
- Zlepené polejeme čokoládovou polevou.