Parádny paprikáš s nokerľami

pacun110 - fotkapacun110, 8. novembra 2011
Parádny paprikáš s nokerľami
Foto: pacun110

Pamätám si to ako dnes - keď sme ,cez letné prázdniny,niekedy okolo roku 1975 ,chodievali ku starkej do Bystrice na Hornú ulicu,tam kde bola Zobraziť celý popisPamätám si to ako dnes - keď sme ,cez letné prázdniny,niekedy okolo roku 1975 ,chodievali ku starkej do Bystrice na Hornú ulicu,tam kde bola Smaženka ,tak ona,zo samej radosti ,že nás vidí,nám urobila výbornú slepačiu polievku( nie kuraciu,ale slepačiu!) a potom ,z tej sliepky obrala mäso a uvarila parádny paprikáš s nokerlami.Ale niekedy ho robievala aj s domácou knedľou,ktorú nekrájala nožom,ale bielou cvernou!Bolo to výborné,knedliky boli nakrájané ako jeden a každý chcel dupľu.

5
porcií
80 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 ks
2 ks
400 gr
 ,soľ
400 gr
2
 letná




Postup

  1. 1

    - A tak som sa rozhodol,že ho,mojej rodinke,uvarím aj ja,hoc...na domácu knedľu som ešte nevyzrel - nemám recept a varená sliepka? Tú som vymenil za svieže nohy.Ale nokerle sú pravé,to áno!!!

    Parádny paprikáš s nokerľami - obrázok 1
  2. 2

    - najprv som si nohy vykostil,viem,že niekto nohy len rozdeli na horné a spodné stehná a tak dusí,ale ja,keďže mám 3 deti,tak som ich vykostil,mastné veci a kožu oddelil (to,niekedy,použijem na polievku),mäso som si pokrájal na kocky,cibuľu tiež..

    Parádny paprikáš s nokerľami - obrázok 2
  3. 3

    - Tú cibuľu som ,osolenú,opražil na oleji,pridal celú rascu,zasypal sladkou paprikou,rýchlo - rýchlo premiešal,nasypal tam to mäso,pre zlepšenie chuti som tam hodil aj kosti (aj preto,že ich veľmi ľúbim obhrýzať) a opražil som to.

    Parádny paprikáš s nokerľami - obrázok 3
  4. 4

    - Keď mäso, pustilo,pre paprikáš tak dôležitú šťavičku,tak som tam pridal nakrájané šampiňóny,niekoľko bobkových listov a trochu viac ako je treba, čerstvo namletého čierneho korenia,lebo paprikáš,hoci ho jedia aj deti,musí byť mierne pikantný!

    Parádny paprikáš s nokerľami - obrázok 4
  5. 5

    - Kyslú smotanu som osolil a tiež okorenil a dobre,aby neostali hrčky, som do nej vmiešal 2 polievkové lyžice polohrubej múky. Avšak táto smotana bola taká hustá,že som do nej musel vliať trochu vody,aby sa mi tá múka s ňou zmiešala.

    Parádny paprikáš s nokerľami - obrázok 5
  6. 6

    Poznáte brizolit? Tak tak to vyzeralo pred tým ako som tam dolial vody a vôbec netuším ako by sa to zatvárilo,keby som to také do toho mäska,ktoré,mimochodom vďaka šampiňónom pustilo dostatočné množstvo šťavy,vlial.

    Parádny paprikáš s nokerľami - obrázok 6
  7. 7

    - Myslím,že s tou vodou som to urobil dobre,lebo omáčna je hladká,úplne zamatová a pomaličky sa chystá k miernemu varu...

    Parádny paprikáš s nokerľami - obrázok 7
  8. 8

    - A kým mi to pomaličky vre,len tak bubloce,tak som si do misky nasypal múku,pridal 2 vajcia(neviem,čím tie sliepky v dnešnej dobe kŕmia,lebo tieto žĺtka majú veľmi ďaleko od sýtej žltooranžovej farby,takej akú poznám na poctivých vajciach ja!)...

    Parádny paprikáš s nokerľami - obrázok 8
  9. 9

    - zalial letnou vodou,osolil a vymiešal redšie cesto...

    Parádny paprikáš s nokerľami - obrázok 9
  10. 10

    -... Ktoré,kým mi zovrela toda,som nechal v kľude kuchyne,postáť.

    Parádny paprikáš s nokerľami - obrázok 10
  11. 11

    - po zovretí a osolení jej,som pomocou takého akéhosi nokerlovača a stierky,či čoho,vyrábal nokerle(vyzerá to ako v dajakej jaskyni vápencovej),

    Parádny paprikáš s nokerľami - obrázok 11
  12. 12

    - tie,keď sa uvarili,tak vyplávali na povrch a vtedy som ich sitkom povyberal, nechal odkvapkať a dal do misky odpočívať.

    Parádny paprikáš s nokerľami - obrázok 12
  13. 13

    - nabral som všetkého do sýtosti,ani koštialik na obhrýzanie nesmel chýbať...

    Parádny paprikáš s nokerľami - obrázok 13
  14. 14

    - a,veru,chutilo všetkým

    Parádny paprikáš s nokerľami - obrázok 14
  15. 15

    - taniere boli za chvíľku vymetené a všetci chceli dupľu... Však by ste si dali aj vy???

    Parádny paprikáš s nokerľami - obrázok 15

Diskusia k receptu

sovka62
Veru dala by som si, určite bol výborný, veď tie tvoje sýkorky sa tvária úplne blažene a tá porcia, čo zjedli, by stačila aj murárovi. Veru, aj naša starká nám varievali takýto paprikáš a vlastne hlavne mäsá s rôznymi šťavami. Malo to praktický dôvod, aj keď sa nás na prázdniny dovalilo sedem, stačila jedna sliepka, alebo kura, či zajac. Mäska sme dostali po kúštičku, ale šťavy a nokerlí bolo za kotol, tak nikto hladný neostal. A to ten veľký vanglík nokerlí nahádzali z lopára, išlo im to, ako keby mali v ruke elektrinu. Ponúkala som im haluškár, ale odmietli, vraj je to len "lenivie gazdinie". Ja už mám hádam štvrtý, vždy nejaký iný, vylepšený, lebo ja veru nokerle hádzať neviem.
A kostičky obhrýzať, to je moje. Z takéhoto paprikášu vlastne vždy zjem len chrbty z kuraťa a krídla, iné nechcem, stačia halušky so šťavou.
sovka62
A ak by si chcel skúsiť knedľu, otvor si môj recept na parené buchty. Z takého istého cesta robievam aj knedľu, je výborná. Taký šikovníček ako ty, to iste zvládne.
kucharka100
@Pacun110 , teda klasika, ale aká to dobrotka. Myslím si, že často varená v každej domácnosti. Tvoje recepty som už dávnejšie prelúskala a ako inak, uložila do mojej KK. Ďakujem ti....
pacik
@Pacun 110, musíš kupovať vajíčka z podstielkového chovu, nie z klietkového, tie majú farbu ako domáce a knedle sa neboj, je to hračka
zitar
Svätosvätá pravda, čo napísala sovka, kysnuté cesto robím už len podľa jej receptu / univerzálne kysnuté cesto/ a je vynikajúce, je hračka s ním robiť, to sa Ti isto podarí, ale predsa len, paprikáš a nokerle, to je ono. Na tých obrázkoch to vyzerá krásne a strááášne dobré.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia