Parádny paprikáš s nokerľami

Autor receptu: pacun110

Pamätám si to ako dnes - keď sme ,cez letné prázdniny,niekedy okolo roku 1975 ,chodievali ku starkej do Bystrice na Hornú ulicu,tam kde bola Smaženka ,tak ona,zo samej radosti ,že nás vidí,nám urobila výbornú slepačiu polievku( nie kuraciu,ale slepačiu!) a potom ,z tej sliepky obrala mäso a uvarila parádny paprikáš s nokerlami.Ale niekedy ho robievala aj s domácou knedľou,ktorú nekrájala nožom,ale bielou cvernou!Bolo to výborné,knedliky boli nakrájané ako jeden a každý chcel dupľu.

5
porcií
80 minút
tepelná úprava

Postup

  1. - A tak som sa rozhodol,že ho,mojej rodinke,uvarím aj ja,hoc...na domácu knedľu som ešte nevyzrel - nemám recept a varená sliepka? Tú som vymenil za svieže nohy.Ale nokerle sú pravé,to áno!!!
  2. - najprv som si nohy vykostil,viem,že niekto nohy len rozdeli na horné a spodné stehná a tak dusí,ale ja,keďže mám 3 deti,tak som ich vykostil,mastné veci a kožu oddelil (to,niekedy,použijem na polievku),mäso som si pokrájal na kocky,cibuľu tiež..
  3. - Tú cibuľu som ,osolenú,opražil na oleji,pridal celú rascu,zasypal sladkou paprikou,rýchlo - rýchlo premiešal,nasypal tam to mäso,pre zlepšenie chuti som tam hodil aj kosti (aj preto,že ich veľmi ľúbim obhrýzať) a opražil som to.
  4. - Keď mäso, pustilo,pre paprikáš tak dôležitú šťavičku,tak som tam pridal nakrájané šampiňóny,niekoľko bobkových listov a trochu viac ako je treba, čerstvo namletého čierneho korenia,lebo paprikáš,hoci ho jedia aj deti,musí byť mierne pikantný!
  5. - Kyslú smotanu som osolil a tiež okorenil a dobre,aby neostali hrčky, som do nej vmiešal 2 polievkové lyžice polohrubej múky. Avšak táto smotana bola taká hustá,že som do nej musel vliať trochu vody,aby sa mi tá múka s ňou zmiešala.
  6. Poznáte brizolit? Tak tak to vyzeralo pred tým ako som tam dolial vody a vôbec netuším ako by sa to zatvárilo,keby som to také do toho mäska,ktoré,mimochodom vďaka šampiňónom pustilo dostatočné množstvo šťavy,vlial.
  7. - Myslím,že s tou vodou som to urobil dobre,lebo omáčna je hladká,úplne zamatová a pomaličky sa chystá k miernemu varu...
  8. - A kým mi to pomaličky vre,len tak bubloce,tak som si do misky nasypal múku,pridal 2 vajcia(neviem,čím tie sliepky v dnešnej dobe kŕmia,lebo tieto žĺtka majú veľmi ďaleko od sýtej žltooranžovej farby,takej akú poznám na poctivých vajciach ja!)...
  9. - zalial letnou vodou,osolil a vymiešal redšie cesto...
  10. -... Ktoré,kým mi zovrela toda,som nechal v kľude kuchyne,postáť.
  11. - po zovretí a osolení jej,som pomocou takého akéhosi nokerlovača a stierky,či čoho,vyrábal nokerle(vyzerá to ako v dajakej jaskyni vápencovej),
  12. - tie,keď sa uvarili,tak vyplávali na povrch a vtedy som ich sitkom povyberal, nechal odkvapkať a dal do misky odpočívať.
  13. - nabral som všetkého do sýtosti,ani koštialik na obhrýzanie nesmel chýbať...
  14. - a,veru,chutilo všetkým
  15. - taniere boli za chvíľku vymetené a všetci chceli dupľu... Však by ste si dali aj vy???