Foto: elixir
Mám ho z knižky zameranej na vegetariánske jedlá. Keď som recept zbadala, hneď som vedela, že tento slaný koláč musím upiecť. :) Forma, ktorú Zobraziť celý popisMám ho z knižky zameranej na vegetariánske jedlá. Keď som recept zbadala, hneď som vedela, že tento slaný koláč musím upiecť. :) Forma, ktorú som použila, má 20 cm; klasická 32 cm bude potrebovať 2-násobnú dávku surovín.
porcie
príprava
na 180-200 °C
Suroviny
Cesto: | |
50 g |
|
0,5 ks |
|
100 g |
|
Marináda: | |
1 PL |
|
1 PL |
|
300 g |
|
2 PL |
|
Plnka: | |
1 PL |
|
100 g |
|
1,5 ks |
|
2,5 PL |
|
Na prácu s cestom: | |
|
|
Dodatočne: | |
|
|
Na vymastenie formy: | |
10 g |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny.
-
2
Dáme do misky múku, pol rozšľahaného vajíčka a 50 gramov masla...
-
3
...vypracujeme cesto. Prikryjeme ho a dáme chladiť na pol hodinu.
-
4
Zmiešame olivový olej, vínny ocot, med, čierne korenie a soľ, vytvoríme tak marinádu na paradajky....
-
5
...ktoré potom pokrájame na 1 cm hrubé kolieska a dáme do marinády.
-
6
Zmiešame cream cheese, mlieko, zvyšné vajíčka a horčicu, môžeme dosoliť.
-
7
Pripravíme si nádobu, v ktorej budeme piecť - potrieme ju zvyšným maslom.
-
8
Vychladené cesto rozvaľkáme na pomúčenom povrchu...
-
9
...a preložíme do nádoby na pečenie (tenké cesto sa dá pekne vziať do rúk, vôbec sa netrhá). Dáme piecť na 15 minút na 180 °C.
-
10
Po 15 minútach cesto vyberieme a necháme 10 minút chladnúť.
-
11
Rozotrieme naň plnku a obložíme paradajkami.
-
12
Pečieme ešte 20 minút na 200°C.
-
13
Po upečení necháme trošku vychladnúť, naporcujeme a podávame s rukolou. Hrúbka plátkov paradajok spôsobí, že nevyschnú, ale zostanú pekne šťavnaté, nasiaknuté sladko kyslastou marinádou s jemnosťou olivového oleja. Pritom plnka pekne stuhla.
-
14
Podávala som to so šalátom z lollo rosso, rukoly, redkvičiek a jarnej cibuľky, s jogurtom ochuteným soľou a bazalkou.
asi ho majú aj na predajni