Paradajkový koláč s rukolou (fotorecept)

Autor receptu: elixir

Mám ho z knižky zameranej na vegetariánske jedlá. Keď som recept zbadala, hneď som vedela, že tento slaný koláč musím upiecť. :) Forma, ktorú som použila, má 20 cm; klasická 32 cm bude potrebovať 2-násobnú dávku surovín.

4
porcie
20 minút
príprava
35 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. Dáme do misky múku, pol rozšľahaného vajíčka a 50 gramov masla...
  3. ...vypracujeme cesto. Prikryjeme ho a dáme chladiť na pol hodinu.
  4. Zmiešame olivový olej, vínny ocot, med, čierne korenie a soľ, vytvoríme tak marinádu na paradajky....
  5. ...ktoré potom pokrájame na 1 cm hrubé kolieska a dáme do marinády.
  6. Zmiešame cream cheese, mlieko, zvyšné vajíčka a horčicu, môžeme dosoliť.
  7. Pripravíme si nádobu, v ktorej budeme piecť - potrieme ju zvyšným maslom.
  8. Vychladené cesto rozvaľkáme na pomúčenom povrchu...
  9. ...a preložíme do nádoby na pečenie (tenké cesto sa dá pekne vziať do rúk, vôbec sa netrhá). Dáme piecť na 15 minút na 180 °C.
  10. Po 15 minútach cesto vyberieme a necháme 10 minút chladnúť.
  11. Rozotrieme naň plnku a obložíme paradajkami.
  12. Pečieme ešte 20 minút na 200°C.
  13. Po upečení necháme trošku vychladnúť, naporcujeme a podávame s rukolou. Hrúbka plátkov paradajok spôsobí, že nevyschnú, ale zostanú pekne šťavnaté, nasiaknuté sladko kyslastou marinádou s jemnosťou olivového oleja. Pritom plnka pekne stuhla.
  14. Podávala som to so šalátom z lollo rosso, rukoly, redkvičiek a jarnej cibuľky, s jogurtom ochuteným soľou a bazalkou.