Paradajkový koláč s rukolou (fotorecept)
Autor receptu: elixir
Mám ho z knižky zameranej na vegetariánske jedlá. Keď som recept zbadala, hneď som vedela, že tento slaný koláč musím upiecť. :) Forma, ktorú som použila, má 20 cm; klasická 32 cm bude potrebovať 2-násobnú dávku surovín.
4 porcie |
20 minút príprava |
35 minút na 180-200 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny.
- Dáme do misky múku, pol rozšľahaného vajíčka a 50 gramov masla...
- ...vypracujeme cesto. Prikryjeme ho a dáme chladiť na pol hodinu.
- Zmiešame olivový olej, vínny ocot, med, čierne korenie a soľ, vytvoríme tak marinádu na paradajky....
- ...ktoré potom pokrájame na 1 cm hrubé kolieska a dáme do marinády.
- Zmiešame cream cheese, mlieko, zvyšné vajíčka a horčicu, môžeme dosoliť.
- Pripravíme si nádobu, v ktorej budeme piecť - potrieme ju zvyšným maslom.
- Vychladené cesto rozvaľkáme na pomúčenom povrchu...
- ...a preložíme do nádoby na pečenie (tenké cesto sa dá pekne vziať do rúk, vôbec sa netrhá). Dáme piecť na 15 minút na 180 °C.
- Po 15 minútach cesto vyberieme a necháme 10 minút chladnúť.
- Rozotrieme naň plnku a obložíme paradajkami.
- Pečieme ešte 20 minút na 200°C.
- Po upečení necháme trošku vychladnúť, naporcujeme a podávame s rukolou. Hrúbka plátkov paradajok spôsobí, že nevyschnú, ale zostanú pekne šťavnaté, nasiaknuté sladko kyslastou marinádou s jemnosťou olivového oleja. Pritom plnka pekne stuhla.
- Podávala som to so šalátom z lollo rosso, rukoly, redkvičiek a jarnej cibuľky, s jogurtom ochuteným soľou a bazalkou.