Paradajkové zelé

brituska - bez fotkybrituska, 24. marca 2010
Paradajkové zelé
Foto: brituska

Záhorácka špecialita

10
porcií

Suroviny

2  kg
2  ks
1  pohár 0,7l
1  káv.lyžička
1  pol.lyžica
2  pol.lyžice
2  lyžice
 štipku
1/2  dcl




Postup

  1. 1

    Na oleji orestujeme nasekanú cibuľu. Keď je sklovitá, pridávame po malých množstvách nakrájanú kapustu na rezance a restujeme spolu. Posypeme vegetou, korením, rascou a cukrom a za stáleho miešania všetko spolu ešte orestujeme. Keď je už kapusta zmäknutá, zalejeme ju vodou a pridáme paradajkový pretlak. Ja mám domáci hustý, ako dreň. Ale môžete dať aj kupovaný. Podľa potreby dolejeme vodou tak, aby bola kapusta celá ponorená a asi 1 cm vody nad ňou. Ja to robím v tlakovom hrnci. Ten zavriem a varím to podľa tvrdosti kapusty. Teraz je stará, tvrdá, tak varím 15 minút a keď je mladá, tak varím 8 minút.

  2. 2

    Po uvarení zahustíme zápražkou, prevaríme asi 5 minút a podľa potreby rozriedime vodou a ešte znova dochutíme. My máme radi na sladko, ale vy cukor dať nemusíte. U nás sa paradajkové zelé podáva s varenými zemiakami a fašírkou, alebo len s chlebom a napr.opečeným špekáčkom. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

torticka
Ja som to už jedla, svokra to varievala, kým žila. Moja svokra tam ešte dala troška kyslej kapusty. Aj to na Záhorí dávajú. Viem to preto, lebo môj muž je záhorák. Dobre, brituska, že ste to pripomenula. Musím to uvariť.
cistinka
Toto som gniavila ešte v plienkach z plechového hrnčeka. Preto som taká pekná guľatučká :-)
boxik
Akurát neviem , prečo si to prisvojili Záhoráci.Ja som ako západoslovák objavil toto vynikajúce jedlo na východe Slovenska , kde je to pomaly národné jedlo.Ale že je to kvalitka nech je to kde chce potvrdzujem.
cistinka
Možno sa na východ vydala dajaká záhoráčka a naučila ich to :-))))
Ja som tiež záhoráčka a naučila som toto zelé jesť aj čechov. V našom kraji je zelé, teda kapusta top zeleninou, hlavne v Stupave, kde sa konajú každoročne "dni zelá"......doporučujem vám všetkým zúčastniť sa tejto jesennej slávnosti a možno sa tam stretneme :-)))
milina
@ čistinka, ty si odborníčka na foto recepty, a tušim že si si zmenila fotku v profile.
bozulka
čistinka dúfam,že sa stretneme .
boxik to nevieš ,že vetry fúkajú najviac zo západu na východ ?Určite to zelé dofúkalo až tam !!!

brituš vidím,že robíš pokroky.
cistinka
@milina ........keď chcem byť IN, musím zmeniť aj svoje foto. Tento obrázok je taký pekný a viac zodpovedá mojej varecháckej figúre. Odkedy sem chodím, rozšírila som si obzor ale aj obvod :-)
sjuz
Tak tento recept som hľadala:)! Nejedla som to od detstva, dávam do KK.
brituska
My to jedávame dosť často. Teší ma, že som sem pridala tento recept a verím, že vám bude chutit.
jezibabka1
@cistinka " nebuď namyslená na vaše zelo zapadniarske, my máme vyhodňarskú kapustečku a tiež na ňu nedáme dopustiť, hoc nič iné ale nakladanú domácu kapustu musíme mať" :)))) raz by som sa chcela pozrieť na "DNI ZELÁ", ale potom tá cesta do Košíc.........................:))
frezia68
Cistinka,uznávam,že Stupava a zelé-to je tradícia a neraz som túžila tam nakuknúť a okoštovať to známe Stupavské.Ale som trocha lokálpatriot a na vyhodňarsku kapustečku tyž ňedame dopušcic a ako Ježibabka,aj ja nakladám a tú Tvoju fajnotku papkáme od nepamäti:-))))))))
sovka62
Mne je celkom jedno, či zo západu, či z východu, toto jedlo mám veľmi rada. A Čistinka, o dni zelá sa dozvieme z televízie vždy večer, že "dnes bolo". No na šľak trafenie, veľmi rada by som to zažila. Tak keď sa bude blížiť, hoď nám, prosím Ťa, na Varechu dátum, nech to zase neprepasiem.
slnieckosom
Súhlasím so sovkou, ja to tiež ľúbim a ďakujem za recepis brituške ;-)) Hup, do KK :-))
andromeda
Varím aj ja. Naučila ma to moja mama. Strašno to ľúbim a môžem jesť len tak bez všetkého.
danap
aj ja varím to naše "rajčákové zelé" a veľmi to všetkym chutí
brigita
Je to asi jedlo všetkých krajov ako čítam, ale veď keď je niečo dobré tak sa minie všade a ešte hľadajú či nezostalo, naučila ma ho variť stará mama a tá bola zo Žiliny,a varí sa aj tu u nás. Ja najradšej jem len tak z varenými zemiakmi.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia