Foto: brituska
Záhorácka špecialita
porcií
Postup
-
1
Na oleji orestujeme nasekanú cibuľu. Keď je sklovitá, pridávame po malých množstvách nakrájanú kapustu na rezance a restujeme spolu. Posypeme vegetou, korením, rascou a cukrom a za stáleho miešania všetko spolu ešte orestujeme. Keď je už kapusta zmäknutá, zalejeme ju vodou a pridáme paradajkový pretlak. Ja mám domáci hustý, ako dreň. Ale môžete dať aj kupovaný. Podľa potreby dolejeme vodou tak, aby bola kapusta celá ponorená a asi 1 cm vody nad ňou. Ja to robím v tlakovom hrnci. Ten zavriem a varím to podľa tvrdosti kapusty. Teraz je stará, tvrdá, tak varím 15 minút a keď je mladá, tak varím 8 minút.
- 2
Po uvarení zahustíme zápražkou, prevaríme asi 5 minút a podľa potreby rozriedime vodou a ešte znova dochutíme. My máme radi na sladko, ale vy cukor dať nemusíte. U nás sa paradajkové zelé podáva s varenými zemiakami a fašírkou, alebo len s chlebom a napr.opečeným špekáčkom. Dobrú chuť!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ja som tiež záhoráčka a naučila som toto zelé jesť aj čechov. V našom kraji je zelé, teda kapusta top zeleninou, hlavne v Stupave, kde sa konajú každoročne "dni zelá"......doporučujem vám všetkým zúčastniť sa tejto jesennej slávnosti a možno sa tam stretneme :-)))
boxik to nevieš ,že vetry fúkajú najviac zo západu na východ ?Určite to zelé dofúkalo až tam !!!
brituš vidím,že robíš pokroky.
Inšpirácia - kuk - varecha.pravda.sk/recepty/ajmasove-fasirky/4535-pouzi.htm...