Paradajkové zelé

Autor receptu: brituska

Záhorácka špecialita

10
porcií

Suroviny

Postup

  1. Na oleji orestujeme nasekanú cibuľu. Keď je sklovitá, pridávame po malých množstvách nakrájanú kapustu na rezance a restujeme spolu. Posypeme vegetou, korením, rascou a cukrom a za stáleho miešania všetko spolu ešte orestujeme. Keď je už kapusta zmäknutá, zalejeme ju vodou a pridáme paradajkový pretlak. Ja mám domáci hustý, ako dreň. Ale môžete dať aj kupovaný. Podľa potreby dolejeme vodou tak, aby bola kapusta celá ponorená a asi 1 cm vody nad ňou. Ja to robím v tlakovom hrnci. Ten zavriem a varím to podľa tvrdosti kapusty. Teraz je stará, tvrdá, tak varím 15 minút a keď je mladá, tak varím 8 minút.
  2. Po uvarení zahustíme zápražkou, prevaríme asi 5 minút a podľa potreby rozriedime vodou a ešte znova dochutíme. My máme radi na sladko, ale vy cukor dať nemusíte. U nás sa paradajkové zelé podáva s varenými zemiakami a fašírkou, alebo len s chlebom a napr.opečeným špekáčkom. Dobrú chuť!